România Liberă / august 2005
Hostage
După un excelent generic, marcat de originalitate grafică, filmul Hostage - lăudat de producători ca fiind "un cocktail de suspans, senzaţii tari, dramă psihologică şi acţiune cu răsturnări de situaţii imprevizibile" - ne propune un cumul de situaţii puţin originale, cu un conflict de interese şi el convenţional, cu un personaj - negociatorul Talley, interpretat de Bruce Willis - melodramatic şi marcat de eşecul major suferit la începutul filmului, cînd toţi ostaticii sunt ucişi, şi cu o echipă de delincvenţi minori parcă ieşiţi din filmele deceniilor de după război. Implicarea poliţiei locale, apoi a unor răufăcători care se maschează în agenţi FBI, tot circul cu dubla răpire, evocată de scenarişti cu o evidentă renunţare la rigorile logicii, apare ca o banală poveste de recuperare psihologică a unui profesionist al artei negocierii.

Inspirat de un roman scris de Robert Crais şi apărut în anul 2001, scenariul filmului se focalizează pe "eroul" interpretat de Bruce Willis (nu lipsit de importanţă este şi faptul că celebrul actor este şi producătorul filmului), dotat cu abisale procese de conştiinţă, cu probleme de familie irezolvabile, axate pe un firesc conflict între generaţii. Prezenţa continuă a protagonistului în cadru, neglijarea celorlalte personaje, dintre care cel mai interesant pare a fi W. Smith, victima celei de-a doua luări de ostatici, scad tonusul filmului, conferindu-i doar pe alocuri, şi nejustificat, tente de documentar. Ultima remarcă se sprijină pe detalierea procedurilor echipelor de intervenţie de urgenţă SWAT, conştiincios consultate pentru autenticitatea unor secvenţe.

Regizorul Florent Siri e născut în Franţa, a studiat la Sorbona cu Eric Rohmer, a regizat videoclipuri (ceea ce uneori transpare şi din stilul tăieturii) şi, probabil, face parte din politica de achiziţii a Hollywoodului, îngrijorat de scăderea numărului de spectatori în profitabila industrie a cinematografului. Filmul este pasabil pentru pierderea a două ore într-un cinematograf masiv dotat cu aer condiţionat, dar nu mai mult.
Regia: Florent Emilio Siri Cu: Bruce Willis, Kevin Pollak

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus