mai 2015
Discul de muzică clasică al anului 2014
Luni, 18 mai 2015, de la ora 19.00, pianista română Alina Azario, cea care semnează discul de muzică clasică al anului 2014, aşa cum a fost desemnat de ascultătorii Radio România Muzical, susţine un recital la Bucureşti, în Sala Cerchez a Muzeului Naţional Cotroceni, marcând astfel şi "Ziua internaţională a muzeelor".

Programul recitalului  cuprinde lucrări înregistrate pe discul de muzică clasică al anului 2014 - 7 preludii de Claude Debussy, alături de Fantezia în re minor de Wolfgang Amadeus Mozart şi Sonata op.31 nr.2 în re minor "Furtuna" de Ludwig van Beethoven.

Recitalul va fi urmat de o sesiune de autografe oferită de Alina Azario. Înregistrarea recitalului poate fi ascultată la Radio România Muzical marţi, 2 iunie 2015, de la ora 19.30.

Alina Azario, născută la Piatra-Neamţ, şi-a finalizat doctoratul la Hochschule für Musik und Theater din Hamburg, unde predă în prezent. A început să cânte la pian la vârsta de 6 ani; la 10 ani susţinea primele sale recitaluri, iar la 15 ani se bucura de oportunitatea de a-şi continua studiile la Paris. Au urmat premii la importante concursuri internaţionale, concerte şi recitaluri la festivaluri de renume. În 2011, Alina Azario apărea alături de violonistul Renaud Capuçon pe coloana sonoră a filmului «Poulet aux prunes» realizat de Marjane Satrapi («Persepolis») şi Vincent Paronnaud. În 2014, Alina Azario a iniţiat şi organizat prima ediţie a Festivalului "Clara Haskil" de la Sibiu, eveniment care va continua şi în acest an.

În ianuarie 2015, Radio România Muzical a anunţat "Discul de muzică clasică al anului 2014": primul disc al pianistei Alina Azario, cu lucrări semnate de Jean Philippe Rameau şi Claude Debussy.

Campania Radio România Muzical "Votează discul de muzică clasică al anului" reuneşte cele mai noi şi interesante apariţii discografice din sfera muzicii clasice; la radio sau pe site-ul Radio România Muzical pot fi ascultate emisiunile care conţin aceste discuri, iar pe site-ul campaniei de la www.romania-muzical.ro vizitatorii pot să dea note discurilor preferate. La finalul anului, discul care a strâns cea mai mare notă din cele mai multe voturi unice este declarat "Discul anului".

În 2014, în competiţie au intrat 88 discuri româneşti şi străine care în continuare pot fi ascultate la www.romania-muzical.ro/info/voteaza2014 ; discul Alinei Azario a strâns 753 voturi şi nota 4.65 din maximum 5 posibil. Înregistrările au fost realizate de Alina Azario în studiourile Radiodifuziunii Nord-Germane din Hamburg şi au fost editate de A&A Records România; lansarea discului, în prezent disponibil în librăriile Cărtureşti, a avut loc în martie 2014.

Campania "Votează discul de muzică clasică al anului" continuă şi în 2015 la adresa www.romania-muzical.ro/voteaza-2015.

Biletele pentru recitalul din 18 mai sunt disponibile în reţeaua www.bilete.ro, oficiile Poştei Române, magazinele Inmedio şi Germanos şi la Sala Radio.

Recitalul este organizat de Radio România Muzical, în colaborare cu Muzeul Naţional Cotroceni, cu sprijinul Lafarge România.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus