mai 2015
Festivalul filmului european, 2015
Filmul Autoportretul unei fete cuminţi, debutul în lungmetraj al tinerei regizoare Ana Lungu a obţinut Premiul Publicului joi seară, 14 mai 2015, la finalul celei de-a XIX-a ediţii a Festivalului Filmului European. Premiul Publicului, un premiu onorific şi de popularitate decernat filmului cu cele mai multe voturi înregistrate pe site-ul www.ffe.ro, a fost înmânat la Cinema Elvire Popesco de Nagy Mihály Zoltán, vicepreşedintele ICR.

 
Regizoarea Ana Lungu a urcat emoţionată pe scenă şi a declarat că este "foarte bucuroasă pentru acest premiu". Ea le-a mulţumit tuturor celor care au ajutat-o să ducă la bun sfârşit acest proiect, a mulţumit publicului care a votat filmul său şi a anunţat că pelicula va intra în cinematografe în data de 25 septembrie 2015.


Gala de închidere a Festivalului Filmului European a avut în prim-plan filmul Viktoria al regizoarei Maya Vitkova din Bulgaria, un film despre realităţile ultimilor ani ai regimului comunist din Bulgaria şi primii ani de tranziţie. Urmărind povestea eroilor acestui film, spectatorii români au descoperit numeroase similitudini cu lucruri şi întâmplări trăite de ei înşişi în ultimii 35-40 de ani. Proiecţia a avut loc în prezenţa regizoarei bulgare şi a producătoarei Anca Puiu (Mandragora, România), care au răspuns întrebărilor din sală, în cadrul unei sesiuni Q&A, care a fost moderată de criticul de film Andrei Rus.

Potrivit organizatorilor, la ediţia din acest an a Festivalului Filmului European au asistat aproximativ 7.000 de spectatori, care au umplut sălile celor trei cinematografe-gazdă: Cinema Studio, Cinema Elvire Popesco şi Cinema PRO, plus sala ICR, unde a fost proiectat filmul de Oscar Ida.

Numărătoarea  merge însă mai departe, pentru că Festivalul Filmului European s-a încheiat la Bucureşti, dar continuă în patru oraşe din ţară după următorul program:
 Craiova (15-17 mai 2015)
Iaşi (22-24 mai 2015)
Tîrgu Mureş (22-24 mai 2015)
Hunedoara (29-31 mai 2015)

În fiecare din cele patru oraşe vor fi proiectate 10-11 filme. Pentru program, consultaţi www.ffe.ro

De asemenea, în Bucureşti, în Sala de curs ICR (str. Biserica Amzei 21-23) va avea loc sâmbătă, 16 mai 2015, între orele 11.00 - 18.00, un atelier de critică de film susţinut de criticul Andrei Rus.
 
Date despre Festivalul Filmului European

Festivalul Filmului European a avut loc în perioada 7 - 14 mai 2015 la Bucureşti (Cinema Studio, Cinema Elvire Popesco, Cinema PRO şi Sala ICR) şi va continua la Craiova (15-17 mai 2015 - Teatrul Colibri, plus proiecţii în aer liber în Centrul istoric), Tîrgu Mureş (22-24 mai 2015 - Cinema Arta), Iaşi (22-24 mai 2015 - Casa de Cultură Mihai Ursachi) şi Hunedoara (29-31 mai 2015 - Casa de Cultură şi proiecţii în aer liber la Castelul Corvinilor). În Bucureşti au fost proiectate 56 de filme, multe dintre acestea urmând a fi reluate în celelalte patru oraşe de pe harta festivalului.

Festivalul este organizat de Institutul Cultural Român împreună cu Reprezentanţa Comisiei Europene în România, sub egida EUNIC, cu sprijinul ambasadelor şi centrelor culturale ale ţărilor europene.
 
Ambasadorul onorific al Festivalului Filmului European din acest an, este regizorul Tudor Giurgiu, cel care a realizat şi clipul de promovare al acestei ediţii.
 
Parteneri: Uniunea Cineaştilor din România, Cinema Elvire Popesco, Clorofilm, Independenţa Film, Festivalul Internaţional al Educaţiei 2015, , Primăria Municipiului Craiova, Primăria Municipiului Tîrgu Mureş, Primăria  Municipiului Iaşi, Primăria Municipiului Hunedoara, Asociaţia K'arte, Teatrul Colibri, Cinema ARTA, Casa de Cultură Mihai Ursachi Iaşi Castelul Corvinilor,.
 
Parteneri media: All About Romanian Cinema, Anthony Frost, Blog de Cinema, Bucureşti FM, Calea Europeană Cinemagia, Dilema Veche, Dor de ducă, Evenimentul zilei, Europa FM, Film Menu, Film New Europe, Film Reporter, Gratuitor, Igloo, Kooperativa 2.0, LiterNet, Mediafax, Modernism, Observator Cultural, Radio România Cultural, The Institute, TVR, Ziare.com.
 

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus