mai 2015
Festivalul TIFF 2015
Actriţa Nastassja Kinski, una dintre frumuseţile marelui ecran, vine pentru prima dată în România, în iunie 2015, ca invitat special al Festivalului Internaţional de Film Transilvania.

Actriţă, model şi sex simbol al anilor '70-'80, Nastassja Kinski a jucat în peste 60 de filme şi a colaborat cu regizori precum Wim Wenders, Roman Polanski, Francis Ford Coppola sau David Lynch. Ea se va întâlni cu publicul din Cluj la proiecţia specială a filmului Paris, Texas (Palme d'Or, 1984), pe 3 iunie 2015, de la 20.30, la Casa de Cultură a Studenţilor, şi va susţine un masterclass în cadrul Transilvania Talent Lab, pe 5 iunie 2015, de la ora 12.00. La Gala de închidere din 6 iunie 2015, de la Teatrul Naţional din Cluj, actriţa va primi Premiul Special TIFF pentru Contribuţia adusă cinematografiei mondiale. 


Fiică a controversatului actor Klaus Kinski, s-a născut în Germania în 1961 şi s-a stabilit ulterior în Statele Unite. A debutat într-un film de Wenders, The Wrong Move (1975), iar la numai 17 ani era deja partenera de ecran a lui Marcello Mastroianni (Stay as You Are, 1978) şi devenea celebră cu rolul din Tess (1979), o ecranizare după Thomas Hardy în regia lui Roman Polanski, care i-a adus Globul de Aur şi o nominalizare la César. La scurt timp după filmări, Kinski a pozat pentru un poster de Richard Avedon: fotografia ei nud, cu un piton uriaş înfăşurându-i corpul, a făcut înconjurul lumii. 


Au urmat roluri importante în One from the Heart (1982), iconicul thriller erotic al lui Paul Schrader - Cat People (1982), cu Malcolm McDowell, Exposed (1983), alături de Rudolf Nureyev şi Harvey Keitel, Unfaithfully Yours (1984), unde coleg de platou i-a fost Dudley Moore, The Hotel New Hampshire (1984), cu Jodie Foster, sau Maria's Lovers (1984), de Andrei Koncealovski. 

În 1984, unul dintre cele mai apreciate filme ale lui Wim Wenders, premiat cu Palme d'Or, o consacra pe scena internaţională. Paris, Texas este o capodoperă fără vârstă, în care un bărbat - Harry Dean Stanton - iese din deşertul din sudul Texas-ului şi se strecoară înapoi în vieţile oamenilor pe care i-a abandonat cu ani în urmă. Kinski interpretează rolul soţiei lui, iar imaginea ei din film a devenit iconică.

"Forţa lui Kinski ca actriţă stă în talentul ei special de a sugera zone din viaţa ei interioară la care publicul nu va avea niciodată acces. Puţini actori sunt capabili să fie atât de prezenţi fizic, pe ecran, şi atât de misterios de în afara lui", o prezintă Film Society of Lincoln Center din New York în retrospectiva dedicată recent.


În anii 90, a avut roluri în producţii semnate de Mike Figgis (One Night Stand, cu Wesley Snipes), Ivan Reitman (Father's Day), Neil LaBute (Your Friends & Neighbours), dar şi într-un nou film marca Wim Wenders, Faraway, So Close!. Catherine Deneuve şi Rupert Everett i-au fost parteneri în Les Liaisons Dangereuses (2003), iar în 2006, actriţa a avut parte de o reîntâlnire cu colegul său din Paris, Texas, Harry Dean Stanton, oferită de misteriosul INLAND EMPIRE al lui David Lynch.

Nastassja Kinski a făcut parte din juriul Festivalului de la Cannes în 1988, iar din cel al competiţiei de la San Sebastian, în 2014. Este implicată în campanii umanitare ca "Sports for Peace" şi "Cinema for Peace" şi sprijină permanent acţiunile Comitetului Internaţional al Crucii Roşii. În februarie 2015, a fost prezentă pe covorul roşu al Berlinalei la gala de caritate Cinema for Peace. 

Festivalul Internaţional de Film Transilvania (29 mai - 7 iunie 2015, Cluj-Napoca) este organizat de Asociaţia pentru Promovarea Filmului Românesc şi Asociaţia pentru Film şi Cultură Urbană.

Descarcă sinopsisurile filmelor, TIFF 2015 aici..

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus