mai 2015
Articole diverse
În data de 22 mai 2015 s-au deschis oficial înscrierile pentru Concursul Internaţional de Dirijat Jeunesses Musicales Bucureşti, eveniment ajuns la ediţia a VI-a. Singurul concurs de dirijat Jeunesses Musicales International este organizat în România, ediţia de anul acesta urmând să aibă loc la Ateneul Român în perioada 22-26 septembrie 2015.

"Ne bucurăm că ELITE ART Club UNESCO poate organiza un astfel de eveniment, capabil să reprezinte România în lume. Dorim ca prin proiectele noastre să apropiem muzica clasică de publicul larg şi să creăm un public tânăr care să iubească acest tip de muzică", a declarat Mihaela Dragomir, preşedintele ELITE ART Club UNESCO, cu ocazia conferinţei de presă prilejuită de lansarea proiectului.

Concursul Internaţional de Dirijat Jeunesses Musicales este dedicat tinerilor dirijori de toate naţionalităţile, având vârsta până în 35 de ani. Aceştia se pot înscrie până la data de 15 august 2015, urmând regulamentul disponibil pe site-ul proiectului bucharestcompetition.ro. Conform regulamentului, juriul va selecta maxim 50 de tineri dirijori care vor putea participa la concurs. Aceştia urmează să parcurgă cele patru etape, în urma cărora doar trei dintre ei vor reuşi să ajungă în finală. Ultima etapă a concursului va avea loc pe data de 26 septembrie 2015, când finaliştii vor dirija un Concert de Gală în Sala Mare a Ateneului Român, la pupitrul Orchestrei Simfonice a Filarmonicii George Enescu din Bucureşti.


La conferinţa de lansare a participat şi Nicolae Raţiu, membru fondator al Fundaţiei PRO Patrimonio. Fundaţia desfăşoară un amplu proiect de restaurare a casei memoriale George Enescu de la Mihăileni şi devine partener al proiectului Concursul Internaţional Jeunesses Musicales Bucharest în 2015.

Concursul Internaţional de Dirijat Jeunesses Musicales s-a extins de la an la an, evenimentul devenind un promotor al muzicii şi tradiţiei culturale româneşti. La ediţia din 2014 au participat 88 de concurenţi din 37 de ţări de pe 5 continente. "Anul trecut, numărul participanţilor înscrişi l-a depăşit pe cel de la orice categorie a Festivalului George Enescu. Un concurs de dirijat este un concurs de leadership: dirijorul coordonează orchestra, orchestra creează muzică, iar muzica generează cultură", a spus Laurenţiu Daşcă, manager de proiect al ELITE ART Club UNESCO.

Pentru că în 2015 se împlinesc 60 de ani de la moartea lui George Enescu, organizatorii au introdus ca probă obligatorie în prima etapă a concursului dirijarea Rapsodiei I a marelui compozitor. Etapa a doua cuprinde probe cu orchestra şi dirijarea unor lucrări de Constantin Silvestri, scopul concursului fiind şi acela de a promova creaţia românească.

Concurenţii acceptaţi în prima etapă vor fi evaluaţi de un juriu format din 7 personalităţi ale vieţii muzicale internaţionale: Mark Stringer (SUA - preşedintele juriului), Sigmund Thorp (Norvegia), Jacek Rogala (Polonia), Horia Andreescu, Nicolae Licareţ, Bujor Prelipcean şi Gheorghe Costin (România).

"Nivelul acestui concurs a crescut de la an la an, la ediţia din 2014 numărul concurenţilor a fost neaşteptat şi a fost nevoie de o triere. Proiectul este foarte important pentu că această meserie nu se învaţă în şcoală, ea se poate învăţa doar prin contactul direct cu orchestra, pe care noi îl mijlocim, prin acest concurs internaţional" a spus Gheorghe Costin, dirijorul principal al Filarmonicii Banatul din Timişoara şi cel mai vechi membru din juriul concursului Jeunesses Musicales.

La finalul competiţiei juriul va acorda 3 premii pentru implicarea artistică şi pentru a încuraja dezvoltarea tinerilor dirijori: premiul I în valoare de 2.500 de euro, premiul al II-lea în valoare de 2.000 de euro, premiul al III-lea în valoare de 1.500 de euro. Cel mai bine clasat participant român va primi un premiu special în valoare de 1.000 de euro. Totodată, câştigătorii vor primi angajamente la pupitrul Orchestrelor Filarmonica din Craiova, Timişoara, Sibiu, Iaşi şi Kielce (Polonia).

Evenimentul este organizat de Asociaţia ELITE ART Club UNESCO, reprezentant exclusiv în România al Jeunesses Musicales Internaţional şi este finanţat prin Granturile SEE 2009-2014, în cadrul Programului PA17/RO13 "Promovarea diversităţii în cultură şi artă în cadrul patrimoniului cultural european".

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus