mai 2015
Marina Constantinescu stă de vorbă cu actriţele Iulia Colan şi Sabrina Iaschevici la ediţia de vineri, 29 mai 2015, a emisiunii Nocturne. De la ora 24.00, la TVR 1, TVR HD şi TVR+


Neliniştea interioară şi puternica ancorare în realitatea teatrului de astăzi reprezintă lucrurile prin care două tinere actriţe se aseamănă şi ceea ce le-a adus împreună la Nocturne. Invitatele Marinei Constantinescu de vineri, 29 mai 2015, sunt actriţele Iulia Colan şi Sabrina Iaschevici. Emisiunea poate fi urmărită de la ora 24.00, la TVR 1, TVR HD şi TVR+.

Realizatoarea Nocturnelor, Marina Constantinescu, a urmărit încă din facultate parcursul, munca şi zbaterea unor tineri talentaţi precum Iulia şi Sabrina. O discuţie despre şansele tinerilor actori în lumea artistică românească este un prilej de reflecţie, de bucurie, dar şi de multe întrebări...


Iubitorii de teatru se pot întâlni cu Sabrina Iaschevici la Teatrul Odeon şi la "unteatru", iar cu Iulia Colan la Teatrul Naţional din Craiova şi la Teatrul "Act" din Bucureşti.
 
Sabrina a ales Bucureştiul, dar tentaţia cea mare pentru ea o reprezenta Clujul. De când s-a stabilit în capitală încearcă să-şi creeze un oraşel mai mic, al ei, în tumultul şi agitaţia bucureşteană. Un parc, o mână de prieteni şi scenele pe care joacă o ajută enorm.

Iulia nu a avut curaj să dea la Actorie din prima. Teama de respingere a îndemnat-o să aleagă un alt drum - Facultatea de Litere, la Cluj. Iulia Colan a avut parte de mari întâlniri, una dintre ele fiind cea cu Silviu Purcărete chiar la 5 ani ai ei, când îi admira (din sală) piesa Ubu rex cu scene din Macbeth. Deşi nu a înţeles nimic la vremea aceea, poate reda aproape scenă cu scenă piesa din punct de vedere vizual.

   
Trecând peste magia care însoţeşte profesia de actor, rămâne întrebarea: ce face un tânăr absolvent căruia nu-i mai pune nimeni în braţe o repartiţie? Unii sunt norocoşi, însă doar norocul delimitează între oameni? Aflăm răspunsuri la Nocturne de la TVR 1, TVR HD şi TVR+ vineri, de la 24.00.

Criticul de teatru Marina Constantinescu a început să facă televiziune în 2000, ca realizator al emisiunii Cabina de montaj, iar din 2001 povestea ei continuă cu Nocturne, emisiune difuzată de TVR 1.

Din toamna anului 2014, poveştile culturale depănate la Nocturne pot fi urmărite în fiecare vineri noapte, la TVR 1, TVR HD şi TVR+. Nocturne este o reverenţă în faţa valorii, a verticalităţii morale şi profesionale, aşa cum o descrie şi Marina Constantinescu. "Nocturnele sunt poveşti cu şi despre oamenii din mine şi din jurul nostru. Sondez continuu pe terenul marilor valori, prea puţin cunoscute, pe de o parte, precum şi dialoghez cu mari personalităţi, prea bine cunoscute, pe care încercăm să le prezentăm, cu smerenie şi cu modestie, în imagini mai puţin bătătorite, cu stări mai puţin intuibile." Marina Constantinescu face echipă la Nocturne cu regizorul Aurel Badea şi producătorul Oana Cucuruzeanu.

Întreaga colecţie de emisiuni Nocturne poate fi vizionată online pe www.tvrplus.ro, iar cei interesaţi pot interacţiona cu echipa emisiunii pe pagina de Facebook - facebook.com/NocturneTVR.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus