iunie 2015
Festivalul de filme făcute de adolescenţi SUPER, 2015
Oricine, adolescent sau nu, este aşteptat să vină, între 11 şi 14 iunie 2015, în Bucureşti, la Super, festivalul de filme făcute de adolescenţi. Programul include evenimente diverse: pe durata celor patru zile vă aşteaptă proiecţii de film la Cinema Studio, o expoziţie de artă vizuală la Plantelor 47, un curs de film cu criticul de film Ileana Bîrsan la Cărtureşti, petreceri şi concerte la Lokal.
 
Startul festivalului îl dăm pe 11 iunie 2015, la Plantelor 47, acolo unde va avea loc expoziţia "COŞMAR", cu fotografie, pictură, grafică, bandă desenată, instalaţii şi un performance - toate într-o lumină obscură, potrivită cu tema. Vineri, 12 iunie 2015, deschidem oficial festivalul Super la Cinema Studio, printr-o selecţie de filme în competiţie. Tot vineri avem prima petrecere, la Lokal, unde vor urca pe scenă trupele "Haiducii" şi "Kryptonite Sparks". Sâmbătă şi duminică, pe 13 şi 14 iunie 2015, continuăm vizionările de filme la Studio. Pe lângă filmele din concurs, vă invităm şi la secţiunile "Spoof Box" (parodii) şi "Human Rights" (filme care tratează probleme sociale). În ultima zi de festival, duminică, la Cărtureşti, criticul de film Ileana Bîrsan va vorbi despre cum ajung celebre scene din filme şi despre diferenţele din "copie" şi "referinţă". Festivalul se încheie cu decernarea premiilor şi o nouă petrecere în Lokal.
 
Festivalului Super a continuat şi în 2015 programele educaţionale - douăsprezece liceeni participă în prezent la workshop-ul "Primul meu film documentar" organizat, în cadrul festivalului, de către Asociaţia Vira. Ei lucrează de aproape o lună la conceptul şi la editarea propriului film documentar, iar scurtmetrajele lor vor fi proiectate sâmbătă, pe 13 iunie, la Cinema Studio.
 
"La Super am învăţat unde este castelul prinţesei Sandra [coordonatoarea noastră de voluntari], cât de mistic este super-eroul "Super", sigla festivalului, cum este să ai interviuri cu voluntarii şi că există un festival care să mă reprezinte. Îmi place că avem stickere. Ştiu programul festivalului mai bine ca orarul de miercuri", povesteşte Denisa Velicu, membră a echipei Super şi elevă în clasa a XI-a la liceu. Echipa şi voluntarii Super numără în prezent 30 de persoane, elevi în diverse licee din Bucureşti, de al căror entuziasm festivalul este dependent!
 
În 2015 în competiţie au fost înscrise peste 100 de filme din România, SUA, Canada, Belgia şi Suedia, iar în selecţia oficială au fost păstrate aproximativ 50 de filme. Ne mândrim şi cu cei patru membri ai juriului: Patrick Brăila, Karin Budrugeac, Ivana Mladenović şi Tudor Cristian Jurgiu.

Programul Festivalului Super - Festivalul de filme făcute de adolescenţi
Ediţia a 3-a: Cinema Studio, Librăria Cărtureşti, Plantelor 47, Lokal
 
Joi, 11 iunie 2015, Plantelor 47, ora 19:00: Coşmar: expoziţie
Expoziţie de fotografie, pictură, grafică, colaj, bandă desenată, instalaţii pe tema "coşmar". Include o secţiune legată de drepturile omului numită "coşmar social" şi un performance la ora 20:00, al trupei Shakespeare. După, rămânem la Plantelor pentru afterparty. Expoziţia poate fi vizitată şi după ziua de joi, cu programare la [email protected]. Expoziţia este finanţată de YouthBank Bucureşti.
 
Vineri, 12 iunie 2015, Cinema Studio, ora 19:00: Deschiderea Super; Competiţie 1
Deschiderea Super: prezentarea festivalului, discursuri; Competiţie: o selecţie internaţională de filme diverse care se califică pentru premiul juriului şi premiul publicului (nu uitaţi să votaţi după proiecţii!). Discuţii cu regizorii
 
Vineri, 12 iunie 2015, Lokal, ora 21:30: Organic party: petrecere de deschidere Super; Concerte: Haiducii & Kryptonite Sparks
 
Sâmbătă, 13 iunie 2015, Cinema Studio, ora 17:00: Competiţie 2
Competiţie: o selecţie internaţională de filme diverse care se califică pentru premiul juriului şi premiul publicului (nu uitaţi să votaţi după proiecţii!).
 
Sâmbătă, 13 iunie 2015, Cinema Studio, ora 19:00: Workshop Friends
Filme realizate în cadrul atelierelor şi programelor educative "prietene cu festivalul": Let's Go Digital şi atelierele Vira din cadrul Super, Pelicam, Astra Film Fest şi atelierul Asociaţiei Vira din Bucureşti. Discuţie cu participanţii şi organizatorii.
 
Duminică, 14 iunie 2015, Cărtureşti, ora 11:00: Curs de film: Icon. Citat. Referinţă
Curs de film cu Ileana Bîrsan: cum ajung iconice anumite scene de film? Cum funcţionează sau nu un citat în filme? Diferenţe între împrumut, furt, omagiu şi impostură în cinema, şi comparaţia unor secvenţe originale cu cele la care se face referinţă.
 
Duminică, 14 iunie 2015, Cinema Studio, ora 17:00: Human Rights Screening
Proiecţie de filme care vorbesc despre probleme sociale şi de drepturile omului. Proiecţia va fi urmată de o discuţie despre drepturile omului
 
Duminică, 14 iunie 2015, Cinema Studio, ora 19:00: Închiderea festivalului. Spoof Box
Decernarea premiilor. Închiderea festivalului. Proiecţie de parodii şi comedii.
 
Duminică, 14 iunie 2015, Lokal, ora 21:30: Electronic party: petrecerea de final.

Programul complet al proiecţiilor şi evenimentelor conexe se găseşte pe superfestival.ro.
 
Festivalul SUPER este realizat cu sprijinul Asociaţiei Vira. Începând cu 2012, Asociaţia Vira desfăşoară proiecte de educaţie nonformală ce utilizează filmul documentar ca principală metodă de stimulare a creativităţii şi implicării civice în rândul tinerilor. Scopul este bine-definit: realizarea de către tineri a propriilor filme documentare. Atelierele organizate de Asociaţia Vira s-au desfăşurat în mai multe oraşe din ţară: Bârlad, Bucureşti, Tulcea, Sibiu.
Super este finanţat de Centrul Naţional al Cinematografiei.
Parteneri Super: ViraFilms, Asociaţia Kilometrul 0, Agenţia Împreună, Cărtureşti, LOKAL, TIFF, YouthBank Bucureşti, Cinema Studio - UCIN, Acuarela, Asociaţia Accept, Plantelor 47, Ambasada Suediei din Bucureşti.
Parteneri media ai festivalului SUPER: Caţavencii, Cinemagia, Radio România Cultural, Metropotam, Observatorul Cultural, LiterNet.ro, SUB25, Aarc - All About Romanian Cinema, Comunitatea Reforma, Plic, o revistă, Revista LZR, Şapte Seri, MovieNews.ro, Regard, Le Petit Journal, Veioza Arte, Acoperişul de Sticlă, Am Doar 18 Ani, Think Outside the Box, Film Reporter, Teen Press, Decât o Revistă, RFI România, Revista La Film.
Facebook SUPER: facebook.com/Superadolescentii / Facebook VIRA: facebook.com/AsociatiaVira / Web-site: www.superfestival.ro
 
Vă aşteptăm la festival!


0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus