FilmSense / iunie 2015
Festivalul TIFF 2015
TIFF-ul 2015 a oferit Trofeul Transilvania în valoare de 15.000 de euro thriller-ului de cuplu El incendio, în regia lui Juan Schnitman, o dramă destul de reuşită, pe care, deşi s-a aflat printre preferatele mele, nu aş fi văzut-o câştigătoare a marelui premiu. Cu un scenariu destul de bine pus la punct, El incendio mi-a dat senzaţia unui clişeu şi a unei redundanţe forţate în ceea ce priveşte happy-end-ul. Echilibrul pseudo-pragmatic pe care cei doi tineri îl găsesc în achiziţionarea unui apartament (bun comun), lasă multe alte semne de întrebare şi probleme nerezolvate în urmă, plus gustul amar al unor avalanşe de certuri isterice. Comparativ cu 10,000 km, în regia lui Carlos Marques-Marcet, pe care l-aş fi preferat câştigător, chiar dacă filmările într-un singur cadru fac puţin mai greu de suportat întreaga dramă existenţial-afectivă a celor doi tineri, El incendio nu prezintă o dramă neapărat actuală în rândurilor cuplurilor tinere, care să tragă un semnal de alarmă cu privire la relaţiile de comunicare şi la relaţiile inter-umane. El incendio mi se pare un film cu un subiect mai plat decât 10,000 km, care trece dincolo de simpla relaţie dintre cei doi îndrăgostiţi, datorită spaţiului virtual. Deşi certurile, neînţelegerile şi domino-ul despărţirii apar în ambele filme, felul în care 10,000 km abordează aceste teme prin intermediul spaţiului virtual, dă naştere la o diferenţă de sens şi de percepţie cu privire la conceptul de relaţie de iubire, care prin oscilaţia dimensiunilor real-virtual dedublează personajele, descărnându-le în metalimbajul comunicării afective.

Trash, care a închis oficial cea de-a 14 ediţie a Festivalului Internaţional de Film Transilvania, este o comedie englezo-braziliană care spune povestea a trei copii care îşi duc traiul la groapa de gunoi de la periferia marelui Rio de Janeiro şi care îşi compromit liniştea şi libertatea odată ce găsesc un portmoneu care i-a aparţinut unui avocat şi care conţine informaţii compromiţătoare pentru o serie de oameni politici brazilieni. Realizat după bestseller-ul lui Andy Mulligan, filmul Trash este mai degrabă un mesaj împotriva corupţiei, a violenţei şi a abuzurilor minorilor, a şantajului şi a sărăciei. Un film uşor, dar care ascunde suficientă dramă şi suferinţă în spatele ei, prin ceea ce înseamnă mizeria şi sărăcia lucie în anumite zone de pe glob. Valorile morale fundamentale, credinţa şi gândirea simplă pe care pătura săracă a Braziliei o are cu privire la viaţă este redată prin ochii şi acţiunile celor trei prieteni, Marco, Raphael şi Rato. În spatele spiritului de aventură de care cei trei copii dau dovadă, se ascunde şi un simţ al răspunderii care subliniază o maturizare timpurie şi dureroasă a acestora. Seninătatea şi inteligenţa cu care copiii trec peste orice obstacol în misiunea lor justiţiară împotriva bogaţilor corupţi, dau un aer utopic şi jucăuş filmului.

Descarcă sinopsisurile filmelor, TIFF 2015 aici..

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus