august 2015
Festivalul George Enescu, 2015
Deschiderea Festivalului Internaţional George Enescu 2015 a fost marcată astăzi, 29 august 2015, printr-o conversaţie cu artişti, organizatori, parteneri şi media, despre ediţia din acest an şi despre contribuţia acestui eveniment major la promovarea operei enesciene, în cultura românească şi în cultura lumii.

La eveniment au participat cei patru artişti internaţionali care vor urca pe scena Festivalului la concertul de deschidere din 30 august 2015: violonista Sarah Chang, dirijorul Kristjan Järvi, contratenorul Max Emanuel Cenčić, soprana Jennifer O'Loughlin; dirijorul român şi un rafinat cunoscător al operei enesciene, Tiberiu Soare; Primarul General al Municipiului Bucureşti, Sorin Oprescu; Sorina Goia, redactor-şef al Radio România Cultural; Steven van Groningen, preşedinte şi CEO Raiffeisen Bank Romania; Radu Coşarcă, Director Comunicare Enel România; Marius Constantinescu din partea TVR şi Cristina Liberis, din partea Institutului Cultural Român. Discuţia a fost moderată de Oana Marinescu, directorul de comunicare ale Festivalului George Enescu.

Principalele declaraţii:

Sarah Chang, violonistă: "În acest moment, în lume, nu cred că există un alt festival de muzică clasică atât de mare al cărui nume să fie dat de un compozitor. România ar trebui să fie mândră de Festivalul Enescu, este o mare reuşită pentru această ţară!"

Kristjan Järvi, dirijor: "Cultura românească şi spiritul românilor sunt întruchipate de compozitorul George Enescu. Aşa cum Finlanda îl are pe Sibelius, Norvegia pe Grieg, iar Estonia pe Arvo Pärt, la fel România îl are pe George Enescu. George Enescu reprezintă un punct de reper, locul unde cultura şi societatea se interconectează."

Jennifer O'Loughlin, soprană: "Este un privilegiu să pot interpreta Carmina Burana în deschiderea Festivalului Enescu!"

Max Emanuel Cenčić, contratenor: "Publicul român este extraordinar. Românii sunt ascultători rafinaţi, cunoscători şi tineri în spirit."

Tiberiu Soare, dirijor: "Atunci când iei contact cu moştenirea spirituală lăsată de George Enescu este imposibil să nu te schimbi!"

Oana Marinescu, director de comunicare al Festivalului Enescu: "Misiunea Festivalului este de a promova opera marelui compozitor român. Festivalul este cel mai eficient instrument de promovare a lui George Enescu la nivel naţional şi internaţional. Iar efectele se văd în timp, pentru că sunt artişti care l-au descoperit pe Enescu odată cu participarea la Festival şi, în timp, l-au introdus în repertoriul lor, cum este cazul dirijorului Vladimir Jurowski, care a dus Simfonia a III-a la Londra, în 2014, după ce a pregătit-o pentru Festivalul Enescu din 2013, iar acum urmează să aducă Oedipe în ediţia din 2017."

Sorin Oprescu, Primarul General al Municipiului Bucureşti: "Festivalul Enescu face ca Bucureştiul să fie capitala mondială a muzicii clasice timp de trei săptămâni!"

Steven van Groningen, preşedinte şi CEO Raiffeisen Bank România: "Susţinem Festivalul Enescu fiindcă aceasta înseamnă să deschidem un canal de comunicare cu comunitatea din care facem parte. Astfel, recontectăm România la Europa."

Radu Coşarcă, Director Comunicare Enel România: "Festivalul Enescu şi-a asumat o misiune educativă la nivel social."

Sorina Goia, redactor-şef Radio România Cultural: "Radio România este alături de Festivalul Enescu de la prima ediţie, din 1958. Reporterii noştri vor fi pe teren pentru a aduce publicului cele mai noi informaţii despre Festival!"

Marius Constantinescu, TVR: "Suntem alături de Festivalul Enescu: filmăm concertele, pregătim interviuri şi emisiuni informative, avem transmisii în direct."

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus