Dilema Veche / august 2005
Ajunsă la nr. 3-4, revista (lunară) Re: Publik nu se dezminte: este cea mai obraznică publicaţie din România. Şi chiar mai mult decît atît: este singura! Dacă incorectitudinea politică ar veni la putere, Re: Publik ar fi organul ei de presă.

Ceea ce pune problema unei alternative la această "guvernare mediatică"... Căci diferenţa între corectitudine & incorectitudine politică este că numai a doua admite nuanţe ale disensiunii, în vreme ce prima este monocromă, monolitică & monomaniacă..


Iată niscaiva "contre" la cîteva dintre afirmaţiile tari din revistă:

 "Fascistoizi de toate speţele, jos labele, ironiile şi pixurile înveninate de pe Mariah (Carey, n.m.)! (...) N-o să vă enervez cu faptul că vocea ei să tot ducă vreo cinci octave (dar deja am făcut-o), pentru că e mai relevant cînd vine vorba de operă decît de pop, dar măcar gîndiţi-vă că şi-a scris singură aproape toate cîntecele. Cine naiba o mai face, în timpurile astea, în afara infatigabilului Bob Dylan?" (Paul Breazu) - Dar cine s-o mai asculte, cu toate cele cinci infatigabile octave ale sale? Poate doar Bob Dylan cînd, cu gene ostenite, seara suflă-n lumînare...

 "JOS - Andreea Esca: E pisica din Aici, în ţara minunilor Pro TV. Dacă România s-ar scufunda mîine, zîmbetul ei ar dispărea ultimul." - O pisică, hm? Bun lucru! O pisică zîmbitoare? Uau, şi mai bine! Iar faptul că ar dispărea abia la sfîrşit ne umple de speranţă: mîţa de Cheshire e brînză bună în burduf de Literatură!

 "SUS - Pascal Bruckner: Dublă expunere în carne şi oase la Bucureşti, la pachet cu ultima-i carte, Iubirea faţă de aproapele. Mai scandaloasă şi mai bună decît clasicele Luni de fiere cu idei ca misionarismul sexual şi atingerea purităţii prin desfrîu, nici nu era greu..." - Co-rect: nu-i greu să te "dublu-expui" ca hamal de mesaje grele/ vedetă la pachet repetînd aceleaşi idei sleite în toate interviurile & la toate televiziunile: mai greu e cu literatura, care - marii scriitori o ştiu - nu se face cu idei...

 "JOS - Voltaj: Pur şi simplu cea mai infectă trupă din România: nişte euro-popişti de toată jena cu pretenţii de rockeri şi piese care se vor imnuri." - Aţi ascultat Haiducii? Sau Cream? Sau Elegans? Sau Vama Veche? Sau... România e mare - şi-i plină de "trupeţi" & "trupete"...

 "Ca să mă pierd puţin în clişee freudiene, o să vă spun că a căutat (tot Mariah Carey, n.m.) mai degrabă un tată decît un soţ. Şi l-a avut. Cînd a crescut şi s-a lecuit de nevoia unei figuri paterne, a închis uşa fără nici o jenă în urma acelei căsnicii." - Mă laşi?! Cui îi pasă de nea Tomică Mottola, bigbossul de la Columbia/Sony, soţ sau tată sau văr, ce-o fi fost, că vorb-aia: a rămas şi cu banii luaţi, şi cu buzele umflate...? Problema e - aici ai dreptate, Paul Breazu! - că "muzica ei lăcrimoasă nu ajută nici măcar unei masturbări cinstite."

 "Zici TIFF, zici Avram Iancu sprijinindu-se în bucium." (Cristi Mungiu); "Zici TIFF, zici 6 dimineaţa." (Radu Muntean) - Măi Cristi, tu ai spus chestia asta la 6 dimineaţa? Măi Radu, tu ai spus chestia asta, sau Avram Iancu sprijinindu-se în bucium?

 "Hotărîm să facem coadă pentru Last Days, anunţat ca favorit la premii (la Cannes, n.m.)... Poate la festivalul de la Ciorogîrla, deşi mă îndoiesc. (...) de data asta experimentul (rimează cu excrementul) face bîldîbîc şi se duce la fund." (Andrei Creţulescu) - Băi Andrei, tu ai fost la Ciorogîrla?! Şi ai văzut vreodată un excrement făcînd "bîldîbîc"& ducîndu-se (înapoi) la fund? Nu? Eh, poate că la Ciorogîrla...

 "Acel copil trebuia omorît din primul cadru." (Alex. Leo Şerban) - Nu ţi se pare că eşti cam rău cu bietul cadru?...

 "Vizitează cel mai trist animal de la grădina zoologică" - N-ar putea să vină el în vizită?

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus