iunie 2015

Unul dintre cei mai vestiţi compozitori de muzică de film de la Hollywood, James Horner a murit într-un accident de avion, la 22 iunie 2015, în Padres National Forest din California, SUA. El se afla singur într-un aparat de zbor Embraer EMB 312 Tucano, pe care îl pilota. Avea 61 de ani.

Publicul de pe întreg mapamondul îi cunoaşte coloanele sonore aparţinând unor filme precum: Titanic, Avatar, Aliens, Apollo 13, The Mask of Zorro / Masca lui Zorro, The Legend of Zorro / Legenda lui Zorro, Star Trek II: The Wrath of Khan / Star Trek II: Mânia lui Khan, Beautiful Mind / O minte sclipitoare, Star Trek III: The Search for Spock / Star Trek III: În căutarea lui Spock şi multe altele.

Horner a compus muzica pentru peste 100 de filme şi a câştigat numeroase premii de-a lungul carierei sale, inclusiv două Premii Oscar, două Globuri de Aur, trei Premii Satellite şi trei Premii Saturn. Marele său merit a fost acela că a introdus în muzica de film elemente de muzică electronică (încă din anii '80), muzică corală şi muzică tradiţională irlandeză. În formarea sa artistică a urmat moştenirea muzicală lăsată de John Williams şi Ennio Morricone.

În muzica filmelor sale se poate recunoaşte un leitmotiv format din patru sunete - denumit motivul morţii sau al pedepsei. Este un motiv ce a străbătut de-a lungul timpului, muzica lui Richard Wagner, Johannes Brahms, Serghei Rahmaninov, Claude Debussy şi Miklos Rozsa.

James Roy Horner s-a născut la Los Angeles, la 14 august 1953, dintr-o familie de imigranţi austrieci. Tatăl său, Harry Horner a fost decorator, scenarist şi ocazional realizator de film. James a început studiul pianului la cinci ani. A frecventa la Londra cursurile de la Royal College of Music. Apoi, a studiat la Liceul din Sedona, în Arizona. Primul ciclu universitar l-a absolvit la Universitatea California de Sud, iar apoi a obţinut masteratul. Şi-a început doctoratul la Universitatea din California - Los Angeles, cu renumitul compozitor de muzică de film Paul Chihara. A compus pentru Institutul American de Film în anii 1970. A predat teoria muzicală o perioadă la UCLA, apoi s-a retras pentru a compune muzică originală pentru film.

Printre primele coloane sonore scrise de James Horner s-a aflat The Lady in Red / Femeia în roşu (1979). A captat atenţia celor de la Holywood cu muzica la filmul Star Trek II: Mânia lui Khan. Au urmat muzica pentru peliculele 48 Hrs., Krull, Cocoon, Willow, Glory şi Jumanji. Pentru Aliens vine prima nominalizare la Oscar pentru cea mai bună coloană sonoră (1987).


Muzica sa la filmul lui James Cameron Titanic, intitulată My Heart Will Go On, a fost cel mai mare succes comercial şi de critică (1997) al lui James Horner. Ea a fost vândută în peste 27.000.000 de exemplare. Versurile aparţin lui Will Jennings, iar interpretarea lui Céline Dion (Piesa a fost inclusă în albumul ei Let's Talk About Love). Melodia a fost transmisă la radio de peste cinci sute de miliarde de ori, fiind una dintre cele mai ascultate de pe glob.



James Horner şi Will Jennings au câştigat pentru această melodie trei Premii Grammy şi două Globuri de Aur.

După Titanic, James Horner a continuat să compună muzica pentru filme majore precum: The Mask of Zorro / Masca lui Zorro (1998), Braveheart / Inină neînfricată, Bicentennial Man / Omul bicentenar (1999), The Perfect Storm / Furtuna perfectă (2000), A Beatiful Mind / O minte sclipitoare (2001), Enemy at the Gates / Inamicul e aproape (2001), House of Sand and Fog / Casa de nisip şi ceaţă (2003) şi Legend of Zorro / Legenda lui Zorro (2005). Pentru O minte sclipitoare şi Casa de nisip şi ceaţă a primit noi nominalizări la Premiile Oscar.

În anul 2009, James Horner a colaborat din nou cu James Cameron pentru filmul Avatar, care a devenit filmul cu cele mai mari încasări din toate timpurile, surclasând filmul Titanic. Horner a petrecut peste doi ani lucrând la muzica din Avatar şi nu a mai acceptat niciun alt proiect în această perioadă. Muzica sa pentru Avatar i-a adus numeroase nominalizări, inclusiv a zecea sa nominalizare la Premiile Oscar, plus noi nominalizări la Globurile de Aur, Premiile BAFTA şi Premiile Grammy.


A urmat muzica la filmele: The Karate Kid, For Greater Glory / Cristiada, Black Gold / Aurul negru, The Amazing Spider-Man / Umitorul Om-Păianjen şi Wolf Totem / Ultimul lup.

La momentul morţii sale, proiectele la care James Horner lucra includeau filmele The 33 şi Southpaw / Lovitură de stânga, ambele filme urmând a fi lansate în 2015.

James Horner a compus lucrări orchestrale precum: «Collage» - Concert pentru patru corni şi orchestră şi Dublu concert pentru vioară şi violoncel «Pas de Deux» .


Evanescenţa în muzică este un fenomen care, odată descifrat, asociază fiinţa umană eternităţii. Muzica există dintotdeauna, chiar dacă noi nu o auzim mereu. Apare şi dispare de lângă noi precum o umbră în puterea luminii. Da, bolta înstelată se vede doar în noapte! Ele, stelele, sunt totuşi acolo, însă noi nu le vedem în timpul zilei. Muzica lui James Horner este de acum în vibraţie continuă. O putem asculta oricând. Ea este undeva acolo sau aici, depinde de noi să o trecem prin inima noastră, din când în când, pentru a ne bucura de frumosul creat de el.

NOTE:
https://ro.wikipedia.org/wiki/James_Horner
http://www.runmovies.eu/wp-content/uploads/2013/06/james-horner.jpg

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus