august 2015
Festivalul de teatru tânăr Ideo Ideis, 2015
Cu 10 zile de festival, 48 de evenimente culturale, 10 trupe participante, 80 de participanţi individuali, 4 zile de ateliere şi peste 120 de organizatori, Ideo Ideis 10 a ajuns, duminică 9 august 2015, la final.

După 4 zile de ateliere de teatru tânăr şi de măiestrie, cei peste aproape 200 de participanţi au prezentat piesele lor în faţa mentorilor. Pe durata a trei zile, zece trupe de liceeni s-au "întrecut", timp de cele trei zile, pentru aplauzele publicului. Ca şi la ediţia 2014, s-a renunţat la ideea de competiţie între trupele de liceeni şi în locul unor premii individuale a fost dăruită fiecărei trupe participante o experienţă menită să îi ofere noi ocazii de dezvoltare în aceeaşi direcţie cu procesul de educaţie alternativă la care au fost expuse prin participarea la Ideo Ideis.

Experienţele oferite în 2015 celor zece trupe de liceeni sunt următoarele:

Trupa Par Ris (Baia Mare) a primit experienţa unei reprezentaţii a spectacolului lor Inspir Ş-EXPIR la Noaptea Teatrului Tânăr, eveniment organizat de Asociaţia TETA în Bucureşti, la Teatrul Excelsior, în luna noiembrie 2015.

Trupa Seism (Focşani) va avea o reprezentaţie a spectacolului Statistic în cadrul FestCO (Festivalul Comediei Româneşti), 2016.

Cei de la Thalia Club (Alexandria) vor avea parte de o reprezentaţie în cadrul Festivalului Dramaturgiei din Timişoara, 2015, cu spectacolul lor E vinovată Corina?.

Trupa OKaua (Bucureşti) va avea o reprezentaţie a spectacolului Halloween la Godot Cafe Teatru din Bucureşti.

Trupa Protha (Panciu) va beneficia de un photo shooting profesionist realizat de fotograful Matei Buţă.

Drama Club (Botoşani) va prezenta spectacolul Harap Alb la Divan Film Festival, 2015, la Port Cetate.

Trupa AS (Bucureşti) va prezenta spectacolul Almost Maine în cadrul Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu, 2016.

Trupa Amprente (Braşov) va avea acces la spectacolele din cadrul Festivalului Naţional de Teatru, 2015.

Trupa Brainstorming (Bucureşti) va juca spectacolul Colonelul Pasăre în cadrul festivalului Promenada, 2015.

Atelierul de Teatru va avea parte de o reprezentaţie a spectacolului A little drop of HAMLET la TeenFest Excelsior, 2015.

Pentru al doilea an consecutiv, spectacolele de teatru tânăr şi gala de închidere au putut fi vizionate live pe StirileProTv.ro.

Continuând tradiţia Ideo Ideis, ediţia 2015 a organizat 20 de evenimente pentru comunitatea din Alexandria. Masterclass-uri, proiecţii de film, ateliere Art&Play şi seri ale povestitorilor au animat peisajul alexandrean pentru 10 zile, pe durata Ideo Ideis, 2015. Actori celebri precum Florin Piersic Jr. şi Mirela Oprişor, dar şi oameni din afara sferei artistice, fotograful Alex Gâlmeanu, Ada Teslaru, consultant comunicare la BBDO Groupe şi Dan C. Mihăilescu, prezentatorul emisiunii Omul care aduce cartea au împărtăşit din experienţa lor cu participanţii festivalului şi cu publicul din Alexandria.

Cele 12 spectacole invitate au adus pe scenele din Alexandria actori precum Marcel Iureş, Andi Vasluianu, Vlad Zamfirescu, Smaranda Caragea şi Marius Manole. Ca în fiecare an, piesele de teatru profesionist au umplut sala Casei de Cultură şi Teatrului Café Conciato. Despre Ideo Ideis, actorul Şerban Pavlu a declarat "Iată o minune care se întâmplă pentru a zecea oară!".

"Minunea de la Alexandria" încheie în 2015 un mare capitol, un deceniu în care a influenţat vieţile a mii de liceeni. "Ideo Ideis m-a crescut" spune Silvana Mihai, actriţă şi fostă participantă la festival.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus