iunie 2015
Bucharest Jazz Festival, 2015
Bucharest Jazz Festival, eveniment organizat de ARCUB, anunţă un lineup eclectic pentru cea de-a patra ediţie, desfăşurată între 1-5 iulie 2015, în Piaţa George Enescu şi în incinta Hanului Gabroveni.

În plus, pentru ediţia 2015, pe lângă o nouă sesiune intensivă de concerte de jazz şi conferinţe, proiecţie de film, lansări de disc şi carte, expoziţie fotografică şi workshop-uri dedicate genului, Bucharest Jazz Festival a lansat o nouă componentă, Comisionările Bucharest Jazz Festival - New Jazz Works. Modelate după programe similare din America, comisionările BJF îşi propun să impulsioneze compoziţia lucrărilor de jazz în România prin desemnarea unui câştigător anual ce îşi va prezenta în premieră creaţia proprie pe scena Bucharest Jazz Festival.

Vara bucureşteană de jazz revigorează peisajul cultural urban şi delectează spectatorii cu 12 concerte de jazz pe scena festivalului din Piaţa George Enescu, scenă pe care vor urca peste 50 de muzicieni din America, Polonia, Ungaria şi România.

Cu un mix atent pregătit de nume iconice şi interpreţi ai tinerei generaţii, jazz instrumental şi interpretări vocale, gospel din Georgia, acorduri de trompetă de New Orleans, saxofon alto din Illinois sau cvartet cool bop din Transilvania, BJF 2015 aduce sezonului estival o infuzie de jazz binemeritată în peisajul bucureştean. Cele cinci zile de concerte de pe scena Bucharest Jazz Festival din Piaţa George Enescu transformă Bucureştiul într-o adevărată capitală a jazzului.

Serile de jazz debutează pe 1 iulie 2015, de la ora 8:00PM, în acordurile avangardiste ale cvartetului Răzvan Cojanu Quartet care reuneşte patru dintre cei mai reliefaţi reprezentanţi ai noului val al jazzului românesc. Urmează concertul groove cu ingrediente afro-indiene şi etno-jazz susţinut de Lucian Nagy European Quintet, de la 9:15PM.

Cu o fuziune de stiluri de cool jazz, latin, post-bop şi clasic, Sorin Zlat Trio urcă pe scena BJF 2015 cu un repertoriu de compoziţii personale şi cover-uri de jazz, joi, 2 iulie 2015 de la ora 7:00PM.

A doua zi de festival aduce în Piaţa George Enescu, primele nume internaţionale. Marcin Wasilewski Trio, una dintre vedetele scenei poloneze de jazz, colaborează cu saxofonistul suedez Joakim Milder într-un concert care mixează într-un stil aparte ritmuri clasice cu acorduri contemporane, joi 2 iulie 2015, de la 8:15PM.

Tot pe 2 iulie 2015, de la ora 9:30PM, câştigător a multiple premii Grammy, trompetistul şi compozitorul din New Orleans, Terence Blanchard, explorează teritorii noi ale jazzului alături de cea mai recentă formaţie a sa, cvintetul The E-Collective.

În ziua de 3 iulie 2015, delectările auditive încep de la ora 7 seara, când Pedro Negrescu Trio urcă pe scena din Piaţa George Enescu, iar la ora 8:15PM, Florin Răducanu Ensemble propune o călătorie surprinzătoare în care jazzul balcanic se metamorfozează subtil de la naiul românesc la culorile afro ale stilului hard bop.

Lizz Wright concertează la Bucureşti pe 3 iulie 2015, de la ora 9:30PM, pe scena Bucharest Jazz Festival. Între jazz contemporan, neo-soul, neo-folk şi R&B, vocea cântăreţei americane din Georgia sfidează genurile jazzului şi se lasă greu categorizată. Lizz Wright vine în România cu ultimul său album Fellowship, o mixtură de ritmuri specifice culturii afro-americane îmbinate cu nişte alegeri care redefinesc stilul gospel.

Premiera suitei The Elements pentru cvartet de jazz şi cvartet de viori semnată Cristi Soleanu, câştigătorul primei ediţii a Comisionărilor Bucharest Jazz Festival - New Jazz Works, va fi prezentată pe 4 iulie 2015 în cadrul Bucharest Jazz Festival 2015.

"Comisionările BJF sunt o premieră absolută pentru jazzul românesc şi sper să devină o rampă pentru dezlănţuirea creativităţii muzicienilor români. Aştept cu nerăbdare să ascult prima lucrare născută din Comisionările BJF!", spune Lucian Ban, curatorul Bucharest Jazz Festival.

Luiza Zan, cea mai în vogă cântăreaţă de gen din România, cântă alături de Hungarian All Stars în penultima zi de festival, pe 4 iulie 2015, de la ora 8:15PM.

Roy Hargrove, unul dintre mult lăudaţii "Young Lions" care a devenit un trompetist de referinţă în America, la finalul anilor '80, este prezentat în premieră absolută în România de Bucharest Jazz Festival, în data de 4 iulie 2015, de la 9:30PM.

Doza de jazz românesc este completată de prezenţa pe scena festivalului a uneia dintre cele mai interesante personalităţi ale scenei jazzistice româneşti, Liviu Butoi care concertează alături de The French Connection în ultima zi de BJF, pe 5 iulie 2015, de la ora 8:00PM.

Cele cinci zile bucureştene de jazz culminează cu o sesiune de cool jazz în interpretarea unuia dintre cei mai particulari saxofonişti alto şi a unuia dintre puţinii artişti care în anii '50 nu urmau influenţele lui Charlie Parker. Finalul celei de-a patra ediţii a Bucharest Jazz Festival este marcat de concertul legendarului Lee Konitz din data de 5 iulie 2015, ora 9:15PM.

În prima săptămână din iulie 2015, timp de cinci zile, Bucharest Jazz Festival transformă oraşul într-o veritabilă capitală a jazzului. Peste 50 de muzicieni, legende ale jazzului mondial, cei mai buni muzicieni ai jazzului românesc, expoziţii, filme, lansări de disc şi carte vor capta şi fascina publicul bucureştean.

Aflat la cea de-a IV-a ediţie, produs de ARCUB şi curatoriat de pianistul de jazz de origine română Lucian Ban, BJF, festival membru al European Jazz Network, devine cu siguranţă evenimentul de jazz al anului în Capitală şi unul de calibru major pentru România şi estul Europei.

De la saxofonistul Lee Konitz, legenda cool jazz, la Roy Hargrove, unul dintre cei mai mari trompetişti ai zilelor noastre, de la Marcin Wasilewsky, care se numără printre cei mai originali pianişti europeni de jazz, la cea mai în vogă cântăreaţă de jazz din România Luiza Zan, BJF aduce în Piaţa Enescu un adevărat showcase de gen.

O adevărată legendă a istoriei jazzului, un improvizator de geniu asociat cu naşterea "cool jazzului", Lee Konitz se va afla pentru prima oară la Bucureşti cu propriul quartet. Considerat încă de la începutul carierei sale, în anii '40, când înregistra cu Claude Thornhill şi Lennie Tristano, drept un mare original, Lee Konitz şi-a câştigat rapid aprecierea odată cu apariţia pe albumul lui Miles Davis Birth of the Cool în 1949. Anii '60 l-au surprins lucrând alături de Elvin Jones, Gerry Mulligan, Chet Baker sau Dave Bruebeck, urmând ca în următoarele decade să rămână la fel de creativ şi continuând să fie în cuvintele prestigiosului ziar New York Times un artist "capabil să şteargă contexte şi idei preconcepute, să depăşească aşteptările".

Roy Hargrove, unul dintre cei mai populari trompetişti contemporani, prezentat în premieră absolută în România de Bucharest Jazz Festival, şi-a câştigat locul în conştiinţa publicului iubitor de jazz la începutul anilor '90, când stilul şi sound-ul său, susţinute de colaborări cu nume precum Herbie Hancock, Joe Henderson, Braford Marsalis, i-au adus rapid nu unul, ci două premii Grammy. Comparat în repetate rânduri cu legendarul Lee Morgan, Hargrove şi-a consolidat reputaţia cu o serie de albume şi proiecte de prima mână. Cvintetul cu care va urca pe scena BJF va aduce o doză de jazz timeless în Piaţa Enescu.

Iar dacă cele peste 12 concerte nu vor fi de ajuns, Bucharest Jazz Festival readuce în ambianţa primitoare a Hanului Gabroveni seria de evenimente conexe legate de arta jazzului. În timpul zilelor de festival, publicul iubitor de jazz va putea să participe la expoziţia de fotografie Now's the Time! - Romanian Jazz Photographers, colocvii, lansări de disc şi carte şi proiecţii cinematografice din seria Jazz on Film.

Startul Bucharest Jazz Festival 2015 este dat de vernisajul expoziţiei Now's the Time - Romanian Jazz Photographers de la Hanul Gabroveni, în seara zilei de 30 iunie 2015. Timp de cinci zile, pe tot parcursul festivalului, spaţiul cultural din centrul istoric deschide uşile bucureştenilor pentru o călătorie în lumea jazzului privită prin obiectivul a patru artişti specializaţi în fotografie de concert. De la portrete inedite până la cadre ciné verité, Elmar Lemes, Sánta István Csaba, Mircea Albuţiu şi Cornel Lazia îşi prezintă în premieră lucrările fotografice care surprind legende ale jazzului internaţional şi românesc.

Aşadar, pe lângă tradiţia concertelor în aer liber din Piaţa George Enescu, spectatorii BJF sunt invitaţi între 2 şi 5 iulie 2015, de la ora 12:00, în incinta Hanului Gabroveni, pentru a intra în culisele artei jazzului alături de specialişti, muzicieni şi fani ai genului.

Seria evenimentelor conexe începe la Hanul Gabroveni cu jurnalistul Alex Vasiliu care pe 2 iulie 2015 îi omagiază, în cadrul Conferinţei "Trei portrete româneşti din istoria jazzului", pe regretaţii muzicieni români Eugen Ciceu, Guido Manusardi şi Marius Popp, care şi-au înscris într-un mod aparte numele în istoria muzicii de secol XX.

Pe 3 iulie 2015, soseşte la Bucureşti jurnalistul de muzică şi scriitorul olandez Dr. Henning Bolte, care va susţine un colocviu despre acest gen muzical atipic şi liber, prezentat din perspectiva originii periferice urbane a jazzului din America şi Europa.

Penultima zi a festivalului la Hanul Gabroveni este dedicată titlurilor de carte şi discografice din universul jazzului. Ultimele apariţii în domeniu sunt curatoriate şi prezentate în cadrul evenimentului "Cartea şi discul românesc de jazz" de sâmbătă, 4 iulie 2015.

După ce jazzul a intrat în vizorul fotografic, istoric şi publicistic, seria evenimentelor conexe ale BJF 2015 se încheie cu perspectiva celei de-a şaptea arte. Rubrica Jazz on Film de la Hanul Gabroveni este aşteptată de mulţi fani ai genului pentru vizionările cinematografice ale unor documentare despre jazz extrem de rare. În ultima zi a festivalului, duminică, 5 iulie 2015, de la ora 12:00, organizatorii BJF aduc un tribut saxofonistului Ornette Coleman, iar la Hanul Gabroveni se proiectează Ornette: Made in America. Filmat în 1983, documentarul despre unul dintre inovatorii free jazzului din America, Ornette Coleman, este esenţial pentru oricine îşi doreşte să înţeleagă istoria jazzului şi schimbul creativ de influenţe care a marcat decadele '60 şi '70 din cultura americană.

Marţi, 30 iunie 2015
7:00 PM @ Hanul Gabroveni
Deschiderea festivalului
Vernisajul expoziţiei "Now's the Time - Romanian Jazz Photographers"

Miercuri, 1 iulie 2015
BJF Live
@ Piaţa George Enescu
8:00 PM Răzvan Cojanu Quartet
9:15 PM Lucian Nagy European Quintet

Joi, 2 iulie 2015
Evenimente conexe
| Special Events @ Hanul Gabroveni
12:00 PM Conferinţă Alex Vasiliu: "Trei portrete româneşti din istoria jazzului: Eugen Ciceu, Guido Manusardi, Marius Popp"

BJF Live @ Piaţa George Enescu
7:00 PM Sorin Zlat Trio
8:15 PM Marcin Wasilewski Trio & Joakim Milder
9:30 PM Terence Blanchard E-Collective

Vineri, 3 iulie 2015
Evenimente conexe
| Special Events @ Hanul Gabroveni
12:00 PM Conferinţă Dr. Henning Bolte | Dr. Henning Bolte Lecture - Mentalităţi în jazz: percepţiile şi potenţialul periferiei

BJF Live @ Piaţa George Enescu
7:00 PM Pedro Negrescu Trio
8:15 PM Florin Răducanu Ensemble
9:30 PM Lizz Wright

Sâmbătă, 4 iulie 2015
Evenimente conexe
| Special Events @ Hanul Gabroveni
12:00 PM Cartea şi discul românesc de jazz

BJF Live @ Piaţa George Enescu
7:00 PM Cristian Soleanu - Elements - New Jazz Works
8:15 PM Luiza Zan & Hungarian All Stars
9:30 PM Roy Hargrove Quintet

Duminică, 5 iulie 2015
Evenimente conexe
| Special Events @ Hanul Gabroveni
12:00 PM Jazz on Film: Ornette: Made in America

BJF Live @ Piaţa George Enescu
8:00 PM Liviu Butoi & The French Connection
9:15 PM Lee Konitz Quartet

Bucharest Jazz Festival este organizat de ARCUB, iar ediţia 2015 este parte dintr-un proiect de anvergură - Bucureşti Memoria | Explorarea | Imaginarea Oraşului, proiect ce lansează candidatura oraşului Bucureşti la titlul de Capitală Europeană a Culturii.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus