România Liberă / septembrie 2005
Bewitched
Parcă pentru totdeauna fixată în cutiuţa comediilor romantice (unele mai reuşite, altele mai căznite; cine mai ţine minte că ea a scris scenariul lui Silkwood?), Nora Ephron revine cu un remake ce se vrea original la celebrul serial tv Bewitched, tradus la noi prin Ce vrăji a mai făcut nevastă-mea. Originalitatea lui constă în faptul că vrăjitoarea vrea să devină o femeie normală, care să-şi găsească un bărbat normal şi să fie fericită, dar care ajunge să joace rolul vrăjitoarei dintr-o nouă serie a lui Bewitched. Parţial pentru că i se pare că s-a amorezat de actorul din rolul principal, parţial pentru că are nevoie de bani şi nu mai vrea să rezolve problema pocnind din degete.

Găselniţa Norei Ephron (care a scris scenariul împreună cu sora ei, Delia) nu este nemaipomenit de originală, dar i-a impresionat probabil pe producători pentru că era o sursă bună de qui-pro-quo-uri, de umor şi de reflecţii oblice la adresa relaţiilor de putere dintre bărbaţi şi femei (vrăjitoarea îl place pe actor, dar acesta e atît de uman încît numai la statutul său de vedetă se gîndeşte). Însă cel mai bun atu al filmului stă în prezenţa lui Nicole Kidman, care declara că în copilărie nu prea rata un episod al serialului cu pricina. Pe de altă parte, Kidman chiar seamănă cu Elizabeth Montgomery, interpreta din celebrul serial. Kidman a fost încîntată de rol şi de ideea de a face o comedie romantică. Problema este, o dată, că Nora Ephron a făcut-o pe Kidman să joace ca pe o soră a lui Meg Ryan, nivelîndu-i probabil eventualele contribuţii personale. Pe de altă parte, relaţia dintre vrăjitoarea interpretată de Kidman şi actorul jucat de Will Ferrell e complet neconvingătoare. Ferrell e cabotin chiar şi cînd nu trebuie să fie. Alchimia nu funcţionează, iar vrăjitoarea lui Kidman pare să fie orbită voluntar, să accepte compromisuri doar pentru a intra în rîndul lumii.

Mai reuşiţi sunt actorii din planul secund, Michael Caine şi Shirley MacLaine, el în rolul tatălui lui Kidman, iar ea pe post de actriţă ce o interpretează în serial pe mama vrăjitoarei. Cei doi veterani aduc un aer de stabilitate unei comedii care altfel, cu toată prezenţa lui Nicole Kidman, s-ar fi risipit ca fumul. Nu prea rîzi de fapt la această comedie, oricît ar da Nicole Kidman din nas. Şi, cum nu s-au inventat vrăji pentru a scrie un scenariu amuzant şi viu...
Regia: Nora Ephron Cu: Nicole Kidman, Will Ferrell, Michael Caine, Shirley MacLaine

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus