România Liberă / aprilie 2003
Niki Ardelean, colonel în rezervă
La ediţia din acest an a Festivalului de la Cannes suntem reprezentaţi de un lungmetraj - Nicki Ardelean, colonel în rezervă în regia lui Lucian Pintilie, film realizat după scenariul scris de Cristi Puiu şi Răzvan Rădulescu şi produs de Studioul Cinematografic al Ministerului Culturii şi Filmex. Acesta va participa la secţiunea Quinzaine des réalisateurs, unde anul trecut am fost reprezentaţi de Occident (regia Cristian Mungiu), iar în anii anteriori de Marfa şi banii (Cristi Puiu) şi E pericoloso sporgersi (Nae Caranfil).

În acest an, la preselecţia pentru Cannes au participat mai multe lungmetraje: Faraon de Sinişa Dragin, Furia de Radu Muntean, Binecuvîntată fii, închisoare de Nicolae Mărgineanu şi 3 păzeşte de Ovidiu Georgescu. Chiar dacă nu a fost selecţionat, filmul lui Nicolae Mărgineanu va avea două proiecţii în cadrul tîrgului de filme care însoţeşte festivalul.

Festivalul se deschide pe 14 mai cu Fanfan la Tulipe, în regia lui Gérard Krawczyk. Printre atracţiile ediţiei se numără Matrix Reloaded, a doua parte a filmului, deja devenit un cult, al fraţilor Wachowski. Preşedintele juriului pentru filmele de lungmetraj este în acest an francezul Patrice Chéreau, premiat în februarie la Berlin cu Ursul de Argint pentru regie (pentru Son Frère). Preşedintele juriului de scurtmetraj este Emir Kusturica.

Un alt român va fi prezent la Cannes, pentru a doua oară consecutiv. După ce a semnat imaginea filmului Occident şi a păşit anul trecut pe covorul roşu, operatorul Oleg Mutu participă în acest an ca director de imagine al filmului Stuff That Bear, realizat de Bruno Coppolla, film care va fi prezentat într-o secţiune adiacentă festivalului, Show Case Kodak.



Regia: Lucian Pintilie Cu: Victor Rebengiuc, Razvan Vasilescu, Coca Bloos, Mihaela Caracaș, Șerban Pavlu, Dorina Chiriac

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus