iulie 2015
Festivalul Ceau, Cinema, Timişoara, 2015
A mai rămas mai puţin de o săptămână până la debutul primului festival timişorean dedicat filmului european, care va aduce 5 zile de proiecţii şi evenimente speciale la Grădina de vară "Capitol", Casa Artelor, AMBASADA, şi în proaspăt renovatul cinematograf din comuna Gottlob. Din 22 iulie 2015, Ceau, Cinema ! (Festival de buzunar) va oferi cinefililor timişorenilor nu numai ocazia de a vedea filme premiate şi noi descoperiri cinematografice, ci şi de a întâlni câţiva dintre oamenii aflaţi în culisele platourilor de filmare.
 
Actorul principal din filmul Comoara (2015), Cuzin Toma, va participa la o sesiune de întrebări şi răspunsuri cu publicul, după proiecţia filmului ce va avea loc sâmbătă, 25 iulie 2015, de la ora 20, la Cinema Gottlob. Filmul este proaspăt laureat al distincţiei Un certain talent la Festivalul de la Cannes 2015 şi spune povestea unui funcţionar dintr-o instituţie publică ce duce o viaţă aparent banală, până în ziua în care se hotărăşte să plece în căutarea unei comori. Dezgroparea legendarei comori prilejuieşte dezvăluirea unei poveşti despre România recentă, spusă cu umor, suspans şi candoare.

Cuzin Toma va participa la eveniment alături de soţia sa, Cristina Cuzin, care joacă la rândul ei în filmul Comoara. Cu o carieră din care nu lipsesc filme proiectate la festivaluri internaţionale (Aferim!Câinele japonez), dar nici serialele de televiziune (Las fierbinţi), Cuzin Toma este unul dintre cele mai interesante nume ale generaţiei actuale de actori români. În cadrul Festivalului Ceau, Cinema!, el va mai fi prezent pentru întâlniri cu spectatorii şi după proiecţia altor două filme în care joacă: scurtmetrajul The Crossing (2010), proiectat vineri, 24 iulie 2015, de la ora 17, la AMBASADA, unde publicul îl va reîntâlni şi pe actorul Boris Gaza, şi Aferim! (2014), proiectat sâmbătă, 25 iulie 2015, de la ora 22, pe Stadionul Gottlob.
 
Răzvan Georgescu, regizor al documentarului Paşaport de Germania (2014), va răspunde la întrebările publicului după proiecţia filmului său, care va începe sâmbătă, 25 iulie 2015, de la ora 18, la Cinema Gottlob. Filmul vorbeşte despre preţul scump pe care peste 200.000 de etnici germani l-au plătit, alături de familiile şi prietenii lor, către statul comunist român înainte de 1989 pentru a putea emigra în Germania federală. Răzvan Georgescu va participa şi la proiecţia filmului Testimonial (2008), programată pentru duminică, 26 iulie 2015, de la ora 20, la Cinema Gottlob. Regizorul va mai vorbi despre filmele sale şi în cadrul sesiunii de dezbateri Ceau, cinema vs Filmul documentar, alături de regizorul de film Florin Iepan şi cronicarii de film Irina Margareta Nistor şi Lucian Maier, moderată de profesorul Lucian Ionică, autor al volumului Documentar şi adevăr.
 
Printre oamenii de film cu care publicul Festivalului Ceau, Cinema! va putea face cunoştinţă directă se mai numără regizorii unui calup de filme bănăţene proiectat joi, 23 iulie 2015, de la ora 18, în demisolul Casei Artelor. În plus, actriţa Andreea Vasile, care e membră a juriului festivalului în acest an, va fi prezentă după proiecţia controversatului film De ce eu? (2015) de Tudor Giurgiu, sâmbătă, 25 iulie 2015, de la ora 14, la Cinema Gottlob. Printre surprizele pregătite de organizatorii Ceau, Cinema! se va mai numără şi prezenţa unui personaj esenţial din culisele filmului Chuck Norris vs Comunism, proiectat în premieră timişoreană în deschiderea festivalului, miercuri, 22 iulie 2015, de la ora 22, la Grădina de Vară "Capitol".
 
Ceau, Cinema! este organizat de Asociaţia Marele Ecran şi Asociaţia Pelicula Culturală şi este primul festival din Timişoara dedicat filmului european. A doua ediţie se va desfăşura în Timişoara şi Gottlob, în perioada 22-26 iulie 2015. Biletele şi abonamentele s-au pus în vânzare la librăriile Cărtureşti (str. Mercy şi Iulius Mall), la cafeneaua Klapka (str. A. Pacha nr. 8) şi la AMBASADA, cu preţuri care încep de la 10 RON. Evenimentul este realizat de voluntari, cu sprijinul unor companii şi instituţii locale: Vitas România, Kathrein România, Primăria Timişoara, Direcţia Judeţeană de Cultură Timiş, Primăria Gottlob, Institutul Francez din Timişoara, Centrul Cultural German, Consulatul German din Timişoara, Leipzig DOK, Autoclub (Volkswagen Timişoara), Grolsch, [e-spres-oh], Mulberry Development, Hotel Timişoara, Smithfield România, Satimpex, DM, Adler România, Storm Media, Electronic Resistance. La identitatea vizuală a festivalului au contribuit Balamuc (Loc de joacă ş-altele), Super Smooth Studio şi Lia Rădoi. Parteneri media: Ziarul Metropolis, Radio Timişoara, TVR Timişoara, DigiTV, TION, Agenda, KissFm şi Liternet.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus