iulie 2015
Pentru generaţii întregi Pluto nu a fost decât un cuvânt în manual, un punct cât o gămălie de ac pe o hartă a sistemului nostru solar. A noua planetă de la Soare şi-a pierdut, la un moment dat, chiar şi statutul de planetă, devenind o planetă pitică. Pluto, împreună cu satelitul său principal Charon, este singurul sistem planetă pitică - lună din sistemul solar al cărui centru gravitaţional este desupra planetei, ceea ce a făcut-o fascinantă pentru generaţii de cercetători.
 
   

Cu certitudine, 2015 va rămâne anul în care Pluto şi-a arătat, pentru prima oară faţa cu adevărat, datorită sondei spaţiale New Horizons. A fost nevoie de aproape zece ani pentru ca aceste imagini să ajungă la noi şi să ne dezvăluie nu doar imaginea unei planete îndepărtate, ci şi frumuseţea spaţiului aflat dincolo de limitele noastre vizuale. Imaginile sugerează că Pluto, deşi este la fel de bătrână ca sistemul solar, are o suprafaţă relativ tânără fiind lipsită aproape în totalitate de cratere. Acest aspect indică o activitate geologică recentă. De asemenea, Pluto este plină de munţi rezultaţi în urma erupţiilor de gheaţă ceea ce o face cu atât mai fascinantă cu cât, de obicei, este nevoie de căldură pentru a face acest lucru posibil. Pluto, însă, este o lume de gheaţă. 


Trăim într-o lume complexă în care suntem doar o mică picătură. Acum, când vom ridica ochii spre cer vom şti că suntem cu un pas mai aproape de a descoperi secretele spaţiului datorită unor profesionişti pasionaţi şi visători. Este însă o descoperire care ne priveşte pe toţi. De altfel, într-o notă veselă, NASA a cerut public ajutor pentru numirea formelor de relief de pe Pluto. Este posibil să avem un Mordor, Balrog sau Cthulhu, Kron sau Meng-p'o. Semnficaţia fiecărui nume merită aflată.

Mai multe informaţii: https://www.nasa.gov

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus