iulie 2015
Timişorenii vor avea parte de cinci zile dedicate filmului european, începând cu 22 iulie 2015, în cadrul singurului festival local dedicat acestui gen: Ceau, Cinema!. Pe lângă filmele intrate în competiţie, proiecţiile speciale de titluri premiate internaţional şi întâlnirile cu actori şi regizori, spectatorii vor mai putea vedea şi o selecţie de scurtmetraje şi animaţii. Alese pe sprânceană, numai bune pentru a răcori serile fierbinţi ale sfârşitului săptămânii viitoare.
 
La a doua ediţie a Festivalului Ceau, Cinema! va ajunge, cu sprijinul Centrului Cultural German, o selecţie de 14 scurtmetraje selectate de organizatorii cunoscutului festival de film DOK Leipzig. Cu nu mai puţin de 57 de ediţii în spate, acest festivalul de film documentar şi de animaţie din Lepzig este unul dintre cele mai prestigioase evenimente de gen din Europa. Selecţia de scurtmetraje va fi prezentată în cadrul a două calupuri, proiectate joi, 23 iulie 2015, la AMBASADA şi la Casa Artelor, de la ora 18 şi, respectiv, de la ora 20.
 
Amatorii de scurtmetraje de animaţie vor mai avea parte, pe 24 iulie, şi de Vinerea animată - o secţiune din program dedicată exclusiv acestui tip de filme, cu proiecţii selectate pentru Ceau, Cinema! de unul dintre vechii colaboratori ai blogului şi ai Asociaţiei Marele Ecran, Felix Petrescu (Waka_X). Observator şi devorator al scenei de animaţie de lung şi scurt metraj, Felix a pregătit pentru cinefili o selecţie "de zi" - cu animaţii solare, vesele - şi una "de noapte" - cu subiecte mai întunecate sau psihedelice. Ambele vor putea fi vizionate vineri, de la ora 18, la demisolul Casei Artelor, şi în reluare de la ora 22, la AMBASADA. Iniţiator al proiectului de muzică electronică Makunouchi Bento, Felix Petrescu va mai susţine şi un dj set instrumental pentru a pregăti atmosfera cinematică la proiecţiile de joi, 23 iulie, şi vineri, 24 iulie, de la ora 21, la Grădina de Vară "Capitol".
 
Tot în cadrul secţiunii Vinerea animată, spectatorii vor mai putea urmări filmul Moon Man / Jean, băiatul lunii (Franţa, Germania, 2012), proiectat în data de 24 iulie, de la ora 22, în curtea Casei Artelor. Filmul a ajuns la această ediţie a festivalului Ceau, Cinema! cu sprijinul Institutului Francez Timişoara.  
 
Culisele realizării filmelor de animaţie vor fi dezvăluite în cadrul unui AnimAtelier inedit, la care participă Alma Cazacu, motion designer, producător şi specialist în efecte vizuale, şi Dan Ungureanu, ilustrator şi autor de carte pentru copii recunoscut internaţional. Ambii vor vorbi despre paşii parcurşi de la ideea unui film de animaţie şi până la realizarea lui. Atelierul va avea loc vineri, 24 iulie, de la ora 18, la AMBASADA. Tot atunci, cinefilii sunt invitaţi să facă cunoştinţă şi cu iniţiatorii Terapiei de basm - o revistă ce îşi propune să readucă în prim plan benzile desenate şi artele conexe lor (ilustraţie, grafică, street art, game design etc.). Aflaţi deja pentru a doua oară la Ceau, Cinema!, aceştia vor vorbi despre proiectul lor care presupune transpunerea unor personaje de basm într-un context urban contemporan.
 
Ceau, Cinema! este organizat de Asociaţia Marele Ecran şi Asociaţia Pelicula Culturală şi este primul festival din Timişoara dedicat filmului european. A doua ediţie se va desfăşura în Timişoara şi Gottlob, în perioada 22-26 iulie 2015. Biletele şi abonamentele s-au pus în vânzare la librăriile Cărtureşti (str. Mercy şi Iulius Mall), la cafeneaua Klapka (str. A. Pacha nr. 8) şi la AMBASADA, cu preţuri care încep de la 10 RON.

Evenimentul este realizat de voluntari, cu sprijinul unor companii şi instituţii locale: Vitas România, Kathrein România, Primăria Timişoara, Direcţia Judeţeană de Cultură Timiş, Primăria Gottlob, Institutul Francez din Timişoara, Centrul Cultural German, Consulatul German din Timişoara, Leipzig DOK, Autoclub (Volkswagen Timişoara), Grolsch, [e-spres-oh], Mulberry Development, Hotel Timişoara, Smithfield România, Satimpex, DM, Adler România, Storm Media, Electronic Resistance. La identitatea vizuală a festivalului au contribuit Balamuc (Loc de joacă ş-altele), Super Smooth Studio şi Lia Rădoi.
Parteneri media: Ziarul Metropolis, Radio Timişoara, TVR Timişoara, DigiTV, TION, Agenda, KissFm şi Liternet.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus