iulie 2015
Festivalul Ceau, Cinema, Timişoara, 2015
Ceau, Cinema! (Festival de buzunar) se deschide oficial miercuri, 22 iulie 2015, cu proiecţia documentarului Chuck Norris vs Comunism, la Grădina de Vară "Capitol", de la ora 22. Începând de mâine, timişorenii au parte de cinci zile cu proiecţii în aer liber, întâlniri cu oameni din lumea filmului, ateliere inedite şi concerte. Evenimentele vor avea loc în mai multe spaţii din Timişoara (incluzând Casa Artelor, AMBASADA şi Cuib d'Arte), dar şi în proaspăt renovatul cinematograf din comuna Gottlob. Programul complet e disponibil pe site-ul www.ceaucinema.ro.
 
Cinefilii timişoreni vor putea face cunoştinţă cu filmele intrate în Competiţia pentru trofeul Ceau, Cinema! începând de miercuri, 22 iulie 2015. Primele două filme vor fi proiectate la Casa Artelor, de la ora 18: Îngerul atotputernic (The Mighty Angel, Polonia, 2014), în regia lui Wojchiech Smarzowski şi Cădere liberă (Free Fall, Ungaria, 2014), de Gyorgy Palfi.
 
A doua zi de festival va avea drept laitmotiv filmul documentar. Joi, 23 iulie 2015, de la ora 18, la Casa Artelor va fi proiectat filmul Afară (Himmelverbot / Outside, 2014), al regizorului româno-german Andrei Schwartz, iar simultan la AMBASADA vor fi prezentate două calupuri de scurtmetraje documentare şi de animaţie selectate de organizatorii festivalului DOK Leipzig. Acestea din urmă vor fi precedate de o cine-conversaţie despre filmul documentar de la ora 16, cu Irina Margareta Nistor, regizorii Răzvan Georgescu şi Florin Iepan, şi criticul de film Lucian Maier. Dezbaterea este moderată de Lucian Ionică.
 
Vineri, 24 iulie 2015, va fi ziua dedicată iubitorilor filmului de animaţie, aducând spectatorilor o selecţie de scurtmetraje animate alese de Felix Petrescu (Waka_X) sub titlul "Vinerea animată", de la ora 18 şi 20, la demisolul Casei Artelor, şi în reluare de la ora 22 la AMBASADA. Acest spaţiu va mai găzdui şi două ateliere dedicate filmului de animaţie şi benzilor desenate, de la ora 18 şi, respectiv, ora 20, în prezenţa unor autori cunoscuţi ai ambelor genuri. Ziua se va încheia cu lungmetrajul de animaţie Jean, băiatul lunii (Moon Man, Franţa, Germania, 2012), proiectat de la ora 22 în Curtea cu castan a Casei Artelor.
 
Sâmbătă, în a patra zi de Festival, cinefilii sunt invitaţi la Cinema Gottlob, pentru (re)întâlnirea cu câteva titluri româneşti foarte discutate în ultimul an: De ce eu? de Tudor Giurgiu (prezentat cu sprijinul Libra Film), de la ora 14, Paşaport de Germania / Trading Germans de Răzvan Georgescu (adus cu sprijinul Hi Film), de la ora 18, şi Aferim! de Radu Jude (prezentat cu sprijinul Mulberry Development şi Parada Film), de la ora 22. În aceeaşi zi, de la ora 20:30 va fi proiectat la AMBASADA controversatul film ucrainean Tribul (Plemya / The Tribe, 2014) de Miroslav Slaboshpitsky.
 
Tot la Gottlob, publicul va putea participa, sâmbătă şi duminică, la întâlniri cu actriţa Andreea Vasile, regizorul Răzvan Georgescu şi actorul Toma Cuzin. Filmul câştigător în cadrul Competiţiei Ceau, Cinema! va fi proiectat duminică, de la ora 22, pe Stadionul Gottlob.
 
Ceau, Cinema! este organizat de Asociaţia Marele Ecran şi Asociaţia Pelicula Culturală şi este primul festival din Timişoara dedicat filmului european. A doua ediţie se va desfăşura în Timişoara şi Gottlob, în perioada 22-26 iulie 2015. Biletele şi abonamentele s-au pus în vânzare la librăriile Cărtureşti (str. Mercy şi Iulius Mall), la cafeneaua Klapka (str. A. Pacha nr. 8) şi la AMBASADA, cu preţuri care încep de la 10 RON. Evenimentul este realizat de voluntari, cu sprijinul unor companii şi instituţii locale: Vitas România, Kathrein România, Primăria Timişoara, Direcţia Judeţeană de Cultură Timiş, Primăria Gottlob, Institutul Francez din Timişoara, Centrul Cultural German, Consulatul German din Timişoara, Leipzig DOK, Autoclub (Volkswagen Timişoara), Grolsch, [e-spres-oh], Mulberry Development, Hotel Timişoara, Smithfield România, Satimpex, DM, Adler România, Storm Media, Electronic Resistance, Accenture. La identitatea vizuală a festivalului au contribuit Balamuc (Loc de joacă ş-altele), Super Smooth Studio şi Lia Rădoi. Parteneri media: Ziarul Metropolis, Radio Timişoara, TVR Timişoara, DigiTV, TION, Agenda, KissFm şi Liternet.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus