iulie 2015
Festivalul de film balcanic Divan Film Festival, 2015
Divanul Degustătorilor de Film şi Artă Culinară revine între 21 - 30 august 2015, la Craiova şi Cetate, cu o selecţie eclectică de filme balcanice unite sub tema celei de-a şasea ediţii: "Drumuri şi răspântii".

Încă de la prima ediţie, Divan Film Festival s-a angajat într-o aventură de "arheologie" spirituală şi artistică, propunându-şi să redescopere cinematografia ţărilor balcanice îndeosebi prin creaţiile - mai mult sau mai puţin recente - care, din pricina unor conjuncturi istorice tulburi, au rămas inaccesibile sau nu îndeajuns cunoscute publicului de la noi şi uneori chiar specialiştilor.

Nici cea de-a VI-a ediţie a Divan Film Festival nu-şi abandonează misiunea asumată. Astfel, din selecţia 2015 face parte lungmetrajul regizorului turc Yılmaz Güney, Yol / Drumul. Filmul a câştigat trei premii la Cannes în 1982 şi a fost regizat conform instrucţionilor transmise de Yılmaz Güney (ce se afla în închisoare, acuzat de crimă împotriva unui judecător) asistentului său, Şerif Gören. În acest fel, istoria cinematografiei a consemnat Yol drept prima creaţie din Turcia care a câştigat Palme d'Or  la Cannes (plus Premiul FIPRESCI şi menţiune specială din partea Juriului Ecumenic).

Filmul portretizează oamenii şi autorităţile Turciei de după lovitura de stat din 1980, prin intermediul poveştilor a cinci deţinuţi aflaţi în permisie timp de o săptămână. Yol a fost extrem de controversat, mai ales din cauza convingerilor politice de stânga ale lui Güney, care a scris şi scenariul din închisoare.

Pentru a-şi termina filmul, Güney a evadat în 1981; după ce a recuperat filmările de la co-producătorul Şerif Gören, a fugit în Elveţia şi ulterior în Franţa, unde a terminat montajul. Ca urmare, Yol este o producţie franceză, a fost propus din partea Elveţiei pentru selecţia celei de-a 55 ediţii a Oscarurilor şi a fost interzis în Turcia până în 1999.

Proiecţia filmului Yol va avea loc după Gala de deschidere a celei de-a şasea ediţii a Divanul Degustătorilor de Film şi Artă Culinară, vineri, 21 august 2015, în aer liber, în Centrul Vechi al Craiovei, recent renovat.


Regizorul grec Pantelis Voulgaris este şi el prezent în selecţia Divan Film Festival cu două filme: Nyfes / Miresele (2004) şi Little England / Mica Anglie (2013).

În Nyfes povestea se petrece în 1922 şi ne-o prezintă în prim-plan pe Niki Douka (Victoria Haralabidou), o nevastă de comandă, una din 700. La bordul navei King Alexander, aceasta se îndrăgosteşte de un fotograf american (Damian Lewis), vaporul purtându-i către soţul ei cel nou, din Chicago, iar pe el către casă, spre o căsnicie eşuată. Damian Lewis este cunoscut publicul din România pentru rolul lui Nicholas Brody din serialul american Homeland. Filmul a fost realizat cu suportul lui Martin Scorsese, care este şi producătorul executiv al acestuia.


În Little England / Mica Anglie două surori, Orsa şi Moscha, din insula Andros, supranumită Mica Anglie datorită bogăţiilor, se îndrăgostesc de locotenentul Sypros Maltabes. Însă, doar una dintre ele este sortită să devină soţia lui, într-o perioadă în care căsătoriile erau încă aranjate de părinţi. Subiectul filmului acoperă perioada interbelică, dar şi cea a anilor 1950. Little England a fost un succes de box office în Grecia, încheind anul 2013 pe locul doi în clasamentul general şi pe primul loc în clasamentul filmelor greceşti. Mica Anglie s-a bucurat şi de succes de critică atât la nivel domestic cât şi peste hotare. Boyd van Hoeij de la Hollywood Reporter spune despre Little England că este filmul unei femei, în cel mai bun sens al cuvântului.

Little England a câştigat un Golden Goblet la Shanghai Film Festival 2014, precum şi alte şase premii din partea Academiei de Film Elene.
 
Cea de-a şasea ediţie a Divanului Degustătorilor de Film şi Artă Culinară va avea loc în perioada 21 - 30 august 2015 şi va începe cu două seri de proiecţii extraordinare în aer liber în Centrul Vechi al Craiovei, recent renovat, apoi va continua din 23 august 2015 în Portul Cultural Cetate (judeţul Dolj) cu proiecţii de film şi demonstraţii culinare.

Pe timpul desfăşurării festivalului camparea pe teritoriul portului este gratuită şi se va face în limita locurilor disponibile.
Înscrierile se pot face pe pagina de Facebook a festivalului: facebook.com/DivanFilmFestival

Divanul Degustătorilor de Film şi Artă Culinară este un eveniment anual, organizat de Fundaţia pentru Poezie "Mircea Dinescu" în colaborare cu Primăria Municipiului Craiova şi Asociaţia "Craiova Capitală Europeană 2021", cu sprijinul CNC şi ICR.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus