august 2015
El botón de nácar / Secretul nasturelui de sidef
În septembrie 2015 se lansează pe marile ecrane cel mai recent film al prolificului regizor chilian Patricio Guzmán. El botón de nácar / Secretul nasturelui de sidef, filmul premiat cu Ursul de Argint pentru cel mai bun scenariu în 2015 prezintă o poveste despre relaţia milenară a omului cu apa şi despre căile misterioase prin care apa ne pune în legătură cu universul.

Acţiunea este plasată în Chile şi în cel mai mare arhipelag existent pe Terra, poziţionat la sud de Chile, în Oceanul Pacific. Aici, cinci triburi au reuşit să trăiască peste 10.000 de ani, petrecându-şi majoritatea vieţii pe apă, învăţându-i tainele şi reuşind să supravieţuiască unor temperaturi polare şi celor mai puternici curenţi. Aceste triburi nu au conceptul divinităţii, însă cred în puterea apei şi au învăţat chiar să-i imite fiecare sunet.

O istorie tabu

Armonia comuniunii lor este distrusă în momentul în care primele campanii de colonizare ajung în arhipelag. Mai târziu, la începutul secolului XIX, are loc misiunea din timpul căreia datează legenda lui Jimmy Button, băştinaşul care a renunţat la libertate şi pământuri în schimbul unui nasture de sidef. Dacă la început, triburile sunt dezrădăcinate de forţele coloniale din Europa, la finalul secolului ameninţarea vine de pe propriul continent, când autorităţile din Chile şi Argentina vor să-i "civilizeze" punând capăt relaţiei lor ancestrale cu apa.

Zeci de ani mai târziu, una din cele mai importante insule din arhipelag devine o închisoare secretă în timpul regimului Pinochet dar oceanul refuză să-i păstreze secretele sângeroase.

"Simt că lovitura de stat a lui Pinochet a avut loc anul trecut, luna trecută sau săptămâna trecută. Pentru mine timpul nu a trecut iar amintirile au rămas intacte şi mă simt de parcă aş fi rămas prins într-o capsulă de chihlimbar." Patricio Guzmán

După lovitura de stat, Guzmán a fost ţinut în detenţie pe Stadionul Naţional din Santiago şi ameninţat cu execuţia. În 1973 a plecat din Chile iar mai târziu a devenit unul dintre cei mai apreciaţi regizori sud-americani, şase dintre filele lui având premiera la Festivalul Internaţional de la Cannes, printre care: The Pinochet Case, Salvador Allende şi Nostalgia for the Light.
 
-------------------------------
Asociaţia Culturală Macondo
Înfiinţată în 2007, Asociaţia Culturală Macondo deţine o experienţă considerabilă în dezvoltarea de proiecte în domeniul cultural, cu precădere în cel cinematografic. 
Ca distribuitor de filme, Asociaţia a adus în România filme independente de succes pe plan internaţional precum Winter Sleep (de Nuri Bilge Ceylan), Heli (de Amat Escalante) Hannah Arendt (de Margarethe von Trotta), Incendii (regia Denis Villeneuve) şi altele.

Asociaţia Culturală Macondo - site oficial

Contact: Rodica Dominteanu, [email protected]

Regia: Patricio Guzmán

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus