septembrie 2015
Balkanik! Festival, 2015
Cel mai aşteptat festival de muzică al toamnei din agenda bucureştenilor, Balkanik Festival, a pregătit între 11 şi 13 septembrie 2015, o ediţie aniversară memorabilă. Festivalul, care împlineşte 5 ani, îşi prelungeşte programul până târziu în noapte şi inaugurează cea de-a doua scenă la The Ark (str. Uranus, 150), spaţiu care va găzdui un concept nou de petreceri balcanice.
 
Încă din 2011, fiecare început de septembrie a trezit la viaţă Grădina Uranus de lângă Piaţa de Flori "George Coşbuc" (cartierul Rahova) din capitală şi a invitat publicul să ia parte la o selecţie unică de proiecte muzicale tematice care sărbătoresc diversitatea şi spontaneitatea balcanicilor, înscriind Balkanik Festival în tradiţia evenimentelor culturale importante din agenda bucureşteană. 
 
În ton cu spiritul festiv al aniversării, festivalul inaugurează cea de-a doua scenă la The Ark, unde va găzdui două nopţi de discotecă balcanică, pe 11 şi 12 septembrie 2015.

Vineri, 11 septembrie 2015, la ora 23:30, distracţia se mută sub lumini de neon în incinta The Ark, unde vor concerta Kottarashky & The Rain Dogs (Bulgaria). Trupa fondată de Nikola Gruev este, de câteva ediţii, una dintre favoritele publicului şi revine anul acesta pe scena Balkanik5 cu surprize de pe noul album. Kottarashky & The Rain Dogs au înregistrat 11 piese noi care ne poartă într-un univers cu totul nou de Balkan funk şi Blues.
 

Piesele noi păstrează sunetul unic al înregistrărilor culese de Nikola în satele bulgăreşti, dar reuşesc să scoată în evidenţă improvizaţiile de clarinet şi combinaţiile de loop-uri tribal şi drum & bass.


Petrecerea continuă, de la ora 01:00 până în zori, cu un dj set pregătit de DJ Click (Paris, Franţa). Cunoscut pentru complicitatea sa în cele mai efervescente proiecte muzicale, cum este şi întâlnirea sa cu Rona Hartner şi cultura ţiganilor, Dj Click reuşeşte să-şi poarte publicul într-un tur al sunetelor lumii rurale şi urbane prin al său stil worldtronica. Muzica lui nu are nevoie de viză!


Sunetele Orientului vin la The Ark, sâmbătă, 12 septembrie 2015, de la 23.30, cu un live set al trupei Cumbus Cemaat din Istanbul. Muzica lor s-a născut la malul Bosforului din cântece culese din Balcani şi Orient şi de câţiva ani sunt invitaţi permanenţi ai clubului de world music Araf din Istanbul, devenind foarte populari mai ales în Taksim. 


De la 01:00, publicul se va îmbarca într-o călătorie psihedelică alături de Ion din Dorobanţi (Ion Dumitrescu), co-fondator al label-ului Future Nuggets. Produce şi lansează albumul de debut al formaţiei Steaua de Mare şi primul LP al legendarei trupe clujene Rodion G.A.
 

Se imersează în proto-manele şi manele si împreună cu Cosima Opârtan scoate albumul tribut Albatros sub asamblajul Raze de Soare. Primul EP marca Ion din Dorobanţi apare tot în 2015 fiind constituit din 4 piese, reinterpretări după Adi Minune, Azur, Alex Puştiu şi Formaţia Condor din Craiova.

Ultima identitate sub care urzeşte sunete este Ion din Dorobanţi. Îşi face debutul cu piesa Solo pe compilaţia "Sounds of the Unheard from Romania vol. 2" (2015) într-o colaborare cu Nicu Chinezu Clarinet.

Cea mai impunătoare scenă a festivalului este Main Stage-ul de la Grădina Uranus, pe ea vor urca nume mari din industria muzicii precum:
 
 Fanfare Ciocărlia (Romania)
 Ivo Papasov & His Wedding Band (Bulgaria)
 Roots Revival Romania (cu Maria Casandra Hauşi & Mehdi Aminian w. Guests)
 Shantel & Bucovina Club Orkestar (Germania)
 Kocani Orkestra (Macedonia)
 Kalyi Jag (Ungaria)
 Lemon Bucket Orkestra (Canada)
 Amsterdam Klezmer Band (Olanda)
 
Pentru cei cu bilet de o zi sau abonament, intrarea este liberă la cele două petreceri. Pentru ceilalţi, accesul este 25 lei / seară. Abonamentele la preţ redus - 85 lei (valabile pentru 3 zile) sunt disponibile până pe 10 septembrie 2015 pe eventbook.ro şi în reţeaua eventim.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus