Oblique / septembrie 2005
Concert Nightwish 2005
Puţini sunt artiştii care se bucură de un succes răsunător, continuând în acelaşi timp să nu facă rabat de la idealurile lor artistice în promovarea unui stil propriu. Nightwish, faimoasa formaţie finlandeză care va concerta din nou în România pe 30 septembrie la Sala Polivalentă reprezintă un astfel de fenomen, făcînd să răsune în toată lumea acordurile gotic-simfonice.

În 2005, trupa continuă turneul ONCE World Tour început anul trecut, aducător de nenumărate satisfacţii artistice. Spectacole cu casa închisă, spectatori în extaz, mii de fani care plâng, cânta, le ştiu versurile pe dinafară. Ovaţii în concerte şi la festivaluri din întreaga lume, în special datorită vocii şi prezenţei pe scenă a charismaticei soprane Tarja Turunen, care are o afinitate specială faţă de România (motiv pentru care ea a susţinut anul trecut la Bucureşti singurul concert extraordinar de lied din Europa şi va reveni cu un nou concert în decembrie anul acesta).

Dacă Tarja este front-leader-ul, Tuomas Holopainen - creatorul şi mastermind-ul Nightwish este "omul din umbră", cel a cărui devoţiune faţă de creaţia artistică a condus formaţia atât de departe pe drumul gloriei.



De la înfiinţare, Nightwish au câştigat cu compoziţiile lor 16 discuri de aur, la care se adaugă 4 discuri de platină, 2 dublu platină şi unul triplu platină!

Colecţionarii de aur: Tarja Turunen - vocal, Jukka Nevalainen, baterie, Marco Hietala - vocal şi bas, Erno (Emppu) Vuorninen - chitară, Tuomas Holopainen - mastermind, claviatură.

După succesul dvd-ului End of Innocence în iunie 2005, compilaţia Best of Nightwish - Tales from the Elvenpath le aduce finlandezilor un nou disc de aur în Germania!


Nightwish - puntea între viaţa de artist şi viaţa normală

Tuomas se autodefineşte ca având o personalitate tipică pentru finlandezi, a căror muzicalitate şi intensitate a sentimentelor îşi găseşte rădăcinile în lunga noapte polară. Sensibil, visător, contemplativ şi retras, Nightwish este expresia idealurilor sale artistice: Cînd ies pe scenă mă simt pe teritoriul meu, e vorba de ceva ce am creat în întregime, ceva pe care pot să-l exprim în afară. Ca şi cum din adâncul fiinţei mele ar ieşi la suprafaţă cineva...

Mulţi consideră că artistul de pe scenă este o persoană total diferită de cea din viaţa normală, dar în cazul său nu este aşa: Nu pot să trasez niciodată o linie între viaţa personală şi munca mea. Toate componentele se îmbină într-un tot, Nightwish şi viaţa mea - reprezintă tot ce am, ce fac, tot ce gândesc. Nu mă plâng, nici nu mă complac - este un mod de viaţă.


Oceansoul - poetul romantic din ţara celor 1000 lacuri

Albumele consacrate, ca Angels Fall First, Oceanborn, Wishmaster, Over the Hills..., Century Child sau Once aduc ascultătorul într-o atmosferă a idealurilor şi fanteziei demnă de marii romantici, într-o epocă în care pragmatismul a devenit nota dominantă. Versurile Nightwish par la prima vedere foarte criptice şi personale, şi crezi că nu vei cunoaşte niciodată în întregime ce anume vrea Tuomas să exprime: Vreau ca versurile să fie o provocare pentru public. Faptul că pot fi interpretate în atâtea moduri constituie toată frumuseţea. Niciodată nu dau explicaţii şi nu intru în amănunte despre versurile mele - le-ar îndepărta tot misterul!
Am vrut să cream o nouă lume cu muzica Nightwish şi încercăm sa continuam aceast lucru cu fiecare album. Eu schiţez povestea unor sentimente, trăiri şi idealuri, după care "pictez" povestea cu muzică şi versuri
.


Perfecţionism

E o regulă de viaţă: să faci totul cât mai bine cu putinţă, fără să aştepţi nimic altceva! E valabilă în orice domeniu. Lumea este neiertătoare şi nu ştii întotdeauna dacă ai dat totul; poate aş fi putut da mai mult... Îmi scriu versurile de nenumărate ori... până devin perfecte. Cu cât lucrez mai mult la un cântec, devine cu atât mai bun. Succesul nostru? Munca, idei şi să-ţi păstrezi deschiderea!

Compoziţiile Nigthwish aduc ascultătorului mesajul regăsirii inocenţei interioare şi a inspiraţiei, călăuzit fiind de vocea "sirenei" Tarja spre ieşirea dintr-o lume împovărata de materialism. Tărâmul magic care se deschide astfel este la îndemâna căutătorului - el poate fi atins, cu formula: "Wish upon a star"...

A doua şansă pentru spectatorii români: organizatorii evenimentului, Fundaţia Aquarius, au ales pentru anul acesta Sala Polivalentă tocmai pentru a da ocazia iubitorilor muzicii să ia parte la acest show, ce se anunţă a fi una din rarele ocazii de a-i vedea pe Nightwish înaintea binemeritatei pauze concertistice anunţată să înceapă în toamna lui 2005.



Biletele s-au pus în vânzare la: magazinul Muzica, Sala Palatului, Sala Polivalentă, Holywood Music - Scala, magazinele Diverta Mall şi Plaza şi pe situl concertului. Preţul unui bilet este 84 RON până la 20 septembrie şi 120 RON după această dată.


Cu: Tarja Turunen & Nightwish

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus