octombrie 2015
Zilele Filmului German, 2015
Între 16 şi 22 octombrie 2015 debutează cea de a X-a ediţie a Zilelor Filmului German (ZFGX).

Programul ediţiei 2015 include 12 lungmetraje, pelicule care vin să ofere o perspectivă amplă asupra celor mai bune producţii cinematografice germane de astăzi, într-o selecţie semnată de criticul de film Andrei Rus.

Proiecţia filmelor are loc la Cinema Studio, începând din seara zilei de 16 octombrie 2015, dată care marchează deschiderea ediţiei jubiliare, cu o peliculă de excepţie: Victoria, elogiatul thriller al lui Sebastian Schipper, considerat surpriza germană a Berlinalei 2015 şi răsplătit cu Ursul de Argint.

Cea din urmă proiecţie - B-Movie - un eseu dedicat avangardei vest-berlineze a anilor '80 - va avea loc în Club Control, pe 22 octombrie 2015, în prezenţa lui Mark Reeder, scenaristul şi totodată protagonistul filmului; proiecţia va fi urmată de un concert Future Nuggets şi Loved by Ghosts.

Vor participa la ZFGX, 2015 şi 5 oaspeţi germani:
René Frölke, regizorul filmului Le beau danger, proiectat în 2014 la Berlinală şi dedicat lui Norman Manea, cu ocazia împlinirii vârstei de 75 de ani
Mark Reeder, scenaristul şi actorul principal din B-Movie, un eseu dedicat avangardei vest-berlineze a anilor '80
Tatjana Brandrup, regizoarea filmului Cinema: A Public Affair, ce spune povestea lui Naum Kleinman, istoricul rus de film şi curatorul legendarei Arhive Eisenstein
Jürgen Lemke şi Andreas Marquardt, scenaristul şi, respectiv, personajul real care stă la baza filmului Dragoste periculoasă, povestea plină de dramatism a lui Andreas Marquardt, fost campion de arte marţiale, dar şi unul dintre cei mai temuţi proxeneţi din Berlinul anilor '80.

Programul complet al Zilelor Filmului German, 2015

Vineri, 16 octombrie 2015, ora 19:00 - proiecţie de deschidere
Victoria (2015, 140 min)
Regia: Sebastian Schipper
Cu: Laia Costa, Frederick Lau, Franz Rogowski
Victoria, elogiatul thriller al lui Sebastian Schipper, este considerat surpriza germană a Berlinalei 2015. Într-un singur cadru lung, Schipper construieşte o dramă a marginalizării sociale, care ne introduce în viaţa de noapte a Berlinului. Victoria a fost recompensat cu şase premii Deutscher Filmpreis în 2015, printre care: premiul pentru cel mai bun lungmetraj, premiul cea mai bună regie, premiile pentru rolurile principale, feminin şi masculin, precum şi Ursul de argint, pentru imagine.

Sâmbătă, 17 octombrie 2015, ora 18:00
Who Am I - Nici un sistem nu e sigur / Who am I - Kein System ist sicher (2014, 105 min)
Regia: Baran bo Odar
Cu: Tom Schilling, Elyas M'Barek, Wotan Wilke Möhring
Un film extrem de actual, despre singurătate şi refugiul pe internet, o comedie absurdă despre "regulile" lumii 2.0., recompensat în 2015 cu Premiul pentru regie Bayerischer Filmpreis şi şase nominalizări la Deutscher Filmpreis.

Sâmbătă, 17 octombrie 2015, ora 20:00
Era canibalilor / Zeit der Kannibalen (2014, 93 min)
Regia: Johannes Naber
Cu: Devid Striesow, Sebastian Blomberg, Katharina Schüttler
Închisoare de lux sau viaţă de corporatist, viaţă ajustată în numele eficienţei - Era canibalilor vorbeşte despre lumea lăuntrică a trei consilieri de afaceri, care deschid şi închid businessuri locale în toată lumea, pentru un concern internaţional, singurele lor scopuri în viaţă fiind cariera şi profitul adus firmei. Filmul a fost lansat la Berlinala 2014. La Deutscher Filmpreis 2015, a primit Premiul pentru cel mai bun scenariu şi Lola de bronz la categoria cel mai bun lungmetraj.

Duminică, 18 octombrie 2015, ora 18:00
Heimat. Cealaltă patrie - cronica unei viziuni / Die andere Heimat - Chronik einer Sehnsucht (2013, 230 min)
Regia: Edgar Reitz / (cu pauză de 15 minute între cele două părţi)
Cu: Jan Dieter Schneider, Antonia Bill, Maximilian Scheidt
Cu trilogia Heimat, o cronică neromanţată a vieţii simple în secolul XX, regizorul Edgar Reitz a scris o filă din istoria cinematografiei germane. Heimat. Cealaltă patrie - cronica unei viziuni pune în discuţie emigraţia în Brazilia, de la mijlocul secolului al XIX-lea, a multor locuitori din regiunea Hunsrück, din cauza foametei, a sărăciei şi a despotismului. Die andere Heimat a fost deja prezentat în cadrul multor festivaluri internaţionale de film, intrând inclusiv în selecţia celei de-a 27 ediţii a European Film Awards, în 2014.

Luni, 19 octombrie 2015, ora 18:00
Le beau danger (2014, 100 min)
Regia: René Frölke
Cu: Norman Manea
Proiectat în 2014 la Berlinală, filmul i-a fost dedicat lui Norman Manea, cu ocazia împlinirii vârstei de 75 de ani - o întâlnire inedită cu marele scriitor român prin intermediul creaţiei unuia dintre documentariştii cei mai cunoscuţi aparţinând noii generaţii de cineaşti germani.

Luni, 19 octombrie 2015, ora 20:30
Cinema - O afacere publică / Cinema: A Public Affair (2015, 100 min)
Regia: Tatiana Brandrup
Filmul reconstruieşte evenimentele din vara anului 2014, atunci când Kleiman - istoricul rus de film şi curatorul legendarei Arhive Eisenstein, fost director al muzeului cinematografic "Musey Kino" din Moscova - a fost demis în mod scandalos. Filmul despre Naum Kleiman a participat la Berlinala din 2015.

Marţi, 20 octombrie 2015, ora 18:00
Jack (2014, 102 min)
Regia: Edward Berger
Cu: Ivo Pietzcker, Georg Arms, Johann Fohl
Jack este un film despre devenirea unui băiat nevoit să-şi asume prea devreme responsabilităţi de adult. Pelicula ne prezintă totodată o vedere panoramică a Berlinului: bulevarde şi supermarketuri, cluburi de noapte, baruri şi parcuri şi, nu în ultimul rând, faţa dezolantă a zonelor de periferie. Filmul a câştigat Lola de argint pentru cel mai bun film, în cadrul Deutscher Filmpreis 2015.

Marţi, 20 octombrie 2015, ora 20:00
Dragoste periculoasă / Härte (Tough Love) (2015, 89 min)
Regia: Rosa von Praunheim
Cu: Ilse Amberger-Bendin, Mica Bara, Steffen Bielig
Rosa von Praunheim este unul dintre cei mai importanţi reprezentanţi ai filmului german postmodern, fiind unul dintre fondatorii mişcării politice pentru drepturile homosexualilor şi lesbienelor în RFG. Filmul îl are drept personaj central pe campionul la karate Andreas Marquardt, unul dintre cei mai periculoşi proxeneţi din Berlin, condamnat la 40 şi ceva de ani la închisoare, loc în care ajunge să se confeseze unui terapeut. Într-o alternare de interviuri şi secvenţe din biografia lui Andreas Marquardt repuse în scenă, Rosa von Praunheim descrie felul în care umilinţa şi frica se transformă în dispreţ, ură de sine şi brutalitate. Filmul a avut premiera la Festivalul Internaţional de Film de la Berlin 2015, secţiunea "Panorama Special", în cadrul căreia a obţinut locul al III-lea.

Miercuri, 21 octombrie 2015, ora 18:00
Basm proletar de iarnă / Ein proletarisches Wintermärchen (2014, 64 min)
Regia: Julian Radlmaier
Cu: Natja Bakhtadze, Aleksandre Koberidze, Sandro Koberidze
Filmul - povestea a trei georgieni sunt aduşi să facă curăţenie într-un castel din Berlin, în pregătirea unui vernisaj - este o farsă politică, un show satiric al clişeelor ideologice de ieri şi de azi. Basm proletar de iarnă a avut premiera internaţională cu succes în cadrul Festivalului de film de la Rotterdam, în 2014, poziţionându-l pe Julian Radlmaier în rândul celor mai promiţători tineri realizatori de film germani.

Miercuri, 21 octombrie 2015, ora 20:00
Victoria (2015, 140 min)
Regia: Sebastian Schipper
Cu: Laia Costa, Frederick Lau, Franz Rogowski

Joi, 22 octombrie 2015, ora 18:00
Solo Sunny (1978-80, 104 min)
Regia: Konrad Wolf
Cu: Renate Krößner, Alexander Lang, Dieter Montag
Considerat unul dintre filmele-cult ale RDG-ului, Solo Sunny prezintă viaţa cântăreţei pop cu acelaşi nume (Renate Krößner), un personaj marginal, din punctul de vedere al sistemului, care îşi primeşte în final recunoaşterea meritată. Filmul a fost răsplătit la Berlinala din 1981 cu Premiul criticii, iar Renate Krößner, cu Ursul de argint. De asemenea, a obţinut Placheta de aur la Festivalul de film de la Chicago şi a fost prezentat la Festivalul naţional de film de la Karl-Marx-Stadt (azi Chemnitz).

Joi, 22 octombrie 2015, ora 20:00
Pe când visam / Als wir träumten (2015, 117 min)
Regia: Andreas Dresen
Cu: Merlin Rose, Julius Nitschkoff, Joel Basman
Filmul este bazat pe romanul omonim al lui Clemens Meyer, pe care Andreas Dresen îl transpune expresiv pe peliculă în povestea a cinci prieteni, surprinşi din momentul adolescenţei în RDG şi până spre maturizare, într-o Germanie reunificată. Filmul a fost inclus în competiţia pentru ediţia cu numărul 65, a Berlinalei 2015.

Joi 22 octombrie 2015, ora 21:00, Club Control
B-Movie: Lust and Sound in West-Berlin (1979-1989) (2015, 92 min)
Regia: Jorg A. Hoppe, Klaus Maeck, Heiko Lange
Cu: Blixa Bargeld, Gudrun Gut, Annette Humpe
B-Movie este un film-eseu, un colaj unic, plin de culoare, de materiale video şi audio, care combină documentarul cu lungmetrajul. Muzică, artă şi haos, în tumultuosul Berlin de Vest al anilor '80, un film care e reprezentativ nu doar din perspectiva unei biografii individuale, ci pentru întreaga dezvoltare a scenei pop a anilor '80, până la techno. Filmul este compus atât din materiale datând din anii '70-'80, cât şi din scene filmate în zilele noastre cu protagonistul Mark Reeder, care povesteşte şi retrăieşte în acelaşi timp.

Zilele Filmului German este un eveniment organizat de Goethe-Institut Bukarest.
Parteneri
: Uniunea Cineaştilor din România, Club Control.
Un eveniment recomandat de: Radio France International România
Parteneri media: Ştirile TVR, Cinemagia, Ziarul Metropolis, Observator cultural, Suplimentul de cultură, Ceaşca de cultura, SUB25.ro, Cinefan, IqAds, Filme şi cărţi, LiterNet, Calendar evenimente, b365.ro
Sponsor: Brotmanufactur
PR & Comunicare: Headsome Communication

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus