septembrie 2015
Festivalul George Enescu, 2015
La început de septembrie 2015, o prietenă bună mi-a spus că portalul LiterNet.ro, coordonat de domnul Răzvan Penescu, a lansat un proiect legat de Festivalul George Enescu, şi anume Tineri la repetiţii. Programul înlesneşte tinerilor interesaţi participarea gratuită la repetiţiile unor orchestre sau muzicieni care au concerte în cadrul festivalului Enescu. Această idee mi s-a părut nemaipomenită! Ce altă modalitate mai bună aş avea de a învăţa de la marii profesionişti din lumea muzicii clasice, fiind eu însămi un muzician în devenire? Iar faptul că managerii orchestrelor ne permit accesul la repetiţii este benefic pentru noi - profesioniştii pot da mai departe, generaţiilor de tineri, exemplul lor. Aşa înveţi muzica, imersându-te direct în laboratorul lor creativ, şi nu numai din cărţi sau din cursuri. Te molipseşti de energia pe care o simţi pe scenă, şi pleci de acolo la un nivel vibraţional mult mai înalt - cu poftă de viaţă, cu poftă de muzică şi de exprimare, cu frumuseţe în suflet.

Aşa încât miercuri dimineaţa, 9 septembrie 2015, am avut ocazia să particip la repetiţia Orchestrei Simfonice din Londra, sub bagheta dirijorului Ion Marin, şi ce bine a fost! Ca om, m-am bucurat pur şi simplu să ascult Brahms şi Mahler într-o interpretare elegantă, iar ca muzician am avut ocazia să observ subtilităţile muzicale ale orchestrei care repeta înainte de concertul de seară. Fiecare intervenţie a dirijorului, observaţiile pe care le făcea m-au ajutat să mai învăţ cu ochi şi urechi de profesionist cum lucrează marii muzicieni. Ce alt "seminar" mai bun de atât? Şi am avut încă o dată ocazia să remarc lucrurile pe care alţii le fac foarte bine. Am observat punctualitatea, disciplina cu care au lucrat, modestia, respectul reciproc şi seriozitatea, dar nu o seriozitate scorţoasă, ci una relaxată, venită din naturaleţea actului artistic, şi nu dintr-un concept mental.

Am plecat, cum am spus şi mai sus, cu poftă de viaţă şi de muzică! M-am bucurat sincer că în România avem un astfel de festival pe care îl merităm, şi oameni care gândesc proiecte ce conectează oameni şi idei!

Mulţumesc LiterNet.ro şi London Symphony Orchestra!

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus