septembrie 2015
Noaptea Albă a Filmului Românesc, 2015
Iubitorii de cinema românesc din Cluj se vor bucura de cea de-a şasea ediţie a evenimentului Noaptea Albă a Filmului Românesc, în noaptea de vineri, 18 septembrie 2015, unde sunt aşteptaţi cu un program cu totul special, compus din scurt şi lungmetraje, proiectate la Cinema Victoria şi Casa TIFF.

Un film mult aşteptat, ce va rula în premieră la Noaptea Albă, este cel mai recent lungmetraj al regizorului Radu Muntean, Un etaj mai jos, prezentat în selecţia oficială a celei de-a 68-a ediţii a Festivalului de Film de la Cannes, 2015, în secţiunea Un Certain Regard. După ce are ghinionul de a fi unicul martor la o altercaţie domestică ce se sfârşeşte cu o crimă, Pătraşcu trebuie să înfrunte doi vecini foarte apropiaţi: unul este bizarul ucigaş, celălalt este propria sa conştiinţă.

Film recompensat cu cinci Premii Gopo, Q.E.D. (2014, r. Andrei Gruzsniczki)  prezintă România anului 1984, unde decizia unui matematician de a publica o lucrare într-o revistă a unei universităţi americane, fără să ceară permisiunea autorităţilor comuniste, va declanşa un lanţ de evenimente care va schimba vieţile celor din jurul său. Filmul îi are în rolurile principale pe Florin Piersic Jr. (câştigător al Premiului Gopo Cel mai bun actor într-un rol principal), Ofelia Popii (Premiul Gopo pentru Cea mai bună actriţă într-un rol principal) şi Sorin Leoveanu, nominalizat şi el la Premiile Gopo 2015.

Celebrat în 2015 la TIFF, Mircea Daneliuc revine pe marile ecrane cu o scurtă retrospectivă ce cuprinde filme reprezentative pentru cariera sa. Probă de microfon (1980), film proiectat la festivalurile de film de la Atena, Los Angeles şi Roma, aduce în prim plan două relaţii diferite, Luiza şi Nelu, reporter şi cameraman, şi Ani şi Nelu, infractor şi cameraman. Într-o zi, echipa de filmare face un reportaj în Gara de Nord, unde intervievează câţiva infractori. Aici, Nelu o cunoaşte pe una dintre aceştia, Ani, pe care încerca s-o menajeze în momentul filmării, dar şi s-o întâlnească după aceea. O fată fără serviciu, fără părinţi, fără buletin de Bucureşti, Ani este într-o continuă vânătoare de bani pentru a-şi întreţine fratele alcoolic.

Nominalizat la Ursul de Aur, Patul conjugal (1993) prezintă viaţa lui Vasile Potop, un administrator de cinematograf, după Revoluţie. Filmele nu mai sunt atât de populare, economia nu merge, în mariajul cu Carolina, plictiseala este în toi, iar singurele momente de bucurie sunt oferite de Stela, casiera cu care se închide din când în când în birou.

Lungmetrajul Live, debutul în regie al producătorului Vlad Păunescu, aduce pe marile ecrane povestea Emei, o prezentatoare TV de succes, gazda unei apreciate emisiuni de investigaţii, dispusă să îşi pună la bătaie sănătatea, dar şi toate resursele pentru a scoate adevărul la iveală. Unul dintre cazuri o aduce în mijlocul unui scandal de proporţii care îi va schimba dramatic viaţa. În rolurile principale ale filmului îi putem vedea pe actorii Rodica Lazăr şi Tudor Chirilă.

Iubitorii de scurtmetraje vor avea ocazia de a viziona la Casa TIFF o colecţie de scurtmetraje româneşti, din selecţia Festivalului Internaţional de Film Transilvania (TIFF) 2015.


Programul evenimentului Noptea Albă a Filmului Românesc în Cluj-Napoca

CINEMA VICTORIA
 
  ora 20:00
PREMIERĂ: Preţ bilet 8 RON
Un etaj mai jos (2015, r. Radu Muntean)

  ora 22:00
Probă de microfon (1980, r. Mircea Daneliuc)

  ora 00:00
Patul conjugal (1993, r. Mircea Daneliuc)

CASA TIFF

  ora 19:00 - 21:30
Scurtmetraje româneşti din selecţia TIFF 2015

Artă (2014, r. Adrian Sitaru)
In the House (2014, r. Ana Maria Comănescu)
Pavel (2015, r. Alexandru Ranta)
Vacanţă la ţară (2015, r. Andrei Tănase)
Dispozitiv 0068 (2015, r. Radu Bărbulescu)
Greieri (2015, r. Lucian Dan Teodorovici)
Lag (2015, r. Anton Groves, Bogdan Orcula)
Verigheta (2015, r. Gabriel Achim)
Mesagerul (2015, r. Radu Potcoavă)


  ora 22:00
Quod erat demonstrandum (2014, r. Andrei Gruzsniczki)

  ora 00:00
Live (2015, r. Vlad Păunescu)

Intrarea la proiecţii este gratuită, în limita locurilor disponibile, cu excepţia premierei filmului Un etaj mai jos, la care accesul se va face pe bază de bilet la preţ redus: 8 RON, achiziţionat de la Cinema Victoria.
 
Detalii despre eveniment sunt disponibile pe site-ul: www.romfilmpromotion.ro şi pagina oficială de facebook: www.facebook.com/NoapteaAlba

Noaptea Albă a Filmului Românesc este un eveniment organizat de Asociaţia pentru Promovarea Filmului Românesc şi Asociaţia Film şi Cultură Urbană, cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei.
Parteneri eveniment Cluj: Asociaţia Victoria Film, Casa TIFF
Partener de monitorizare: mediaTRUST
Parteneri media naţionali: KISS FM, Zile şi Nopţi, CINEMAP, Ziarul Ring, Glamour, Unica, Psychologies, Observatorul Cultural, cinemarx.ro, ziarulmetropolis.ro, urban.ro, orasulm.eu, cinefan.ro, SUB25, amdoar18ani.ro, b65.ro, aarc.ro, starfilme.ro, filmreporter.ro
Parteneri media locali: Radio Cluj, Zile şi Nopţi, Monitorul de Cluj, Transilvania Reporter, Făclia de Cluj, cinemarx.ro, cluj.com, clujlife.ro, campuscluj.ro

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus