septembrie 2015
Les Films de Cannes à Bucarest, 2015
Filmele propuse de Franţa şi Belgia la Oscar 2016, un maraton de 338 de minute inspirat din O mie şi una de nopţi şi câştigătorul Camera d'Or la Festivalul de la Cannes 2015 sunt câteva dintre surprizele celei de-a şasea ediţii a Les Films de Cannes à Bucarest, 2015. Zeci de filme în premieră absolută în România, în peste 100 de proiecţii, unele programate în prezenţa cineaştilor, masterclass-uri, mese rotunde, retrospective şi alte evenimente speciale îi aşteaptă pe spectatori între 23 şi 29 octombrie 2015 la Cinema Studio, Cinema Elvire Popesco şi CinemaPRO.

"Fie te ia prin surprindere totul, fie nimic", scrie The Guardian despre filmul lui Miguel Gomes, o aventură cinematografică de 338 de minute în care poveştile Şeherezadei din "O mie şi una de nopţi" sunt transplantate în Portugalia de azi. Împărţit în trei părţi şi proiectat la Cannes 2015 în secţiunea Quinzaine des Réalisateurs, Arabian Nights e amuzant, percutant şi suprarealist. Partea a doua, Arabian Nights: Vol. 2 - The Desolate One, va reprezenta Portugalia la Oscarul pentru Cel mai bun film străin. Spectatorii Les Films de Cannes à Bucarest 2015 vor avea ocazia să vizioneze filmul în maraton şi să-i pună întrebări la final regizorului Miguel Gomes (Tabu), care va avea o intervenţie live prin Skype.


Intens şi excelent filmat, potrivit The Hollywood Reporter, La Tierra y la Sombra / Land and Shade, de César Augusto Acevedo (Columbia), a plecat de la Cannes cu trei premii: trofeul Camera d'Or, acordat celui mai bun debut din întreaga selecţie, şi Premiile SACD şi Révélation France 4 în secţiunea Semaine de la Critique. Un bărbat se întoarce acasă şi-şi găseşte fiul bolnav şi ferma în ruină. La 17 ani după ce şi-a abandonat familia, acesta va încerca să-şi regăsească locul şi să o salveze.


Aleasă, în mod surprinzător, să reprezinte Franţa la Oscar 2016, coproducţia turco-franceză Mustang este unul dintre cele mai apreciate filme din selecţia de la Cannes, un The Virgin Suicides în versiune orientală. Regizoarea Deniz Gamze Ergüven debutează cu o dramă emoţionantă şi subtilă, cu bătaie politică, despre cinci surori adolescente ale căror instincte sunt înăbuşite de familia lor strictă şi de tradiţii, într-o societate profund patriarhală. "Am vrut să arăt, din interior, ce înseamnă să fii femeie în Turcia de azi; e un subiect care arde în societatea noastră, unde vocile feminine sunt rar auzite", a declarat regizoarea, citată de Euronews. Filmul a câştigat Premiul Europa Cinemas Label în Quinzaine des Réalisateurs şi Marele Premiu la Sarajevo.


Le tout nouveau testament, în regia lui Jaco Van Dormael (Mr. Nobody), e cel mai "amuzant, delirant şi inventiv" film de la Cannes 2015, cum îl descrie presa franceză, şi va reprezenta Belgia la Oscar 2016. Premisa sună astfel: "Dumnezeu există. Locuieşte la Bruxelles. E odios cu soţia şi fiica lui. S-a vorbit mult de fiul lui, dar foarte puţin de fiica lui. Fiica lui sunt eu. Mă numesc Ea şi am 10 ani. Ca să mă răzbun, le-am trimis tuturor oamenilor din lume, prin sms, data la care vor muri". Comedia renumitului cineast belgian a fost ovaţionată de public la proiecţia în Quinzaine des Réalisateurs. În distribuţie: Benoît Poelvoorde, Yolande Moreau şi Catherine Deneuve.


Comedia socială La vie en grand / Learn by Heart, de Mathieu Vadepied, a fost filmul de închidere al secţiunii Semaine de la Critique la Cannes şi i-a fermecat pe spectatori cu optimismul şi umorul său. Este povestea a doi puşti din periferia Parisului care încearcă să iasă din lumea cartierului lor. Mathieu Vadepied s-a lăsat inspirat de stilul comediei Les Intouchables - un succes de casă uriaş în Franţa, în ultimii ani - pentru care a semnat imaginea.


Toate filmele vor rula în premieră în România la Les Films de Cannes à Bucarest 2015.
La vie en grand, Mustang şi Arabian Nights sunt distribuite în România de ViTo Film. Le tout nouveau testament este distribuit de Independenţa Film.

***
Ediţia a şasea a Les Films de Cannes à Bucarest este organizată de Asociaţia Cinemascop şi VoodooFilms. Este realizat în parteneriat cu Ambasada Franţei şi Institutul Francez din Bucureşti. Este un proiect cultural finanţat cu sprijinul Ministerului Culturii, al Centrului Naţional al Cinematografiei, al ArCuB, în cadrul Programului cultural "Eşti Bucureşti" 2015 (Centrul Cultural de proiecte al Primăriei Municipiului Bucureşti), şi al Institutului Cultural Român.
Evenimentul beneficiază de sprijinul distribuitorilor Independenţa Film, ViTo FILM, InterCom Film, Transilvania Film.
Festivalul este prezentat de Orange România, partener de tradiţie al evenimentului.
Susţinut de: BRD Groupe Société Générale, Catena
Maşina oficială a festivalului este BMW.
Cu sprijinul: Groupama Asigurări
Parteneri: Hotel Mercure,S.E.R.V.E, Ţucă Zbârcea & Asociaţii, UPS, Camera de Comerţ, Industrie şi Agricultură Franceză (CCIFER),Elle
Partener loisir: M60
Parteneri media
:Europa FM, Digi24, DigiFilm, UTV, Zile şi nopţi, CineMAP, Cinemagia, Glamour, Caţavencii, Hotnews, Ziare.com, Ziarul Metropolis, Sub25.ro, LiterNet.ro, CinemaRx, Urban.ro,AllAbout Romanian Cinema (AaRC), Orasulm.eu, Cinefan, Acoperişul de sticlă
Partener de monitorizare: mediaTRUST
***
Detalii: www.filmedefestival.ro.
Ne puteţi urmări pe Facebook: LesFilms de Cannes a Bucarest.
Pentru informaţii suplimentare, ne puteţi scrie pe [email protected].

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus