septembrie 2015
Festivalul George Enescu, 2015
22 de lucrări de George Enescu au fost interpretate de cele mai importante orchestre ale lumii şi de cei mai valoroşi artişti internaţionali în ediţia 2015 a Festivalului Enescu (30 august - 20 septembrie 2015, Bucureşti). Programul ediţiei 2017 a Festivalului, avându-l ca preşedinte onorific pe legendarul Zubin Mehta, este definitivat în proporţie de 80% şi include prezenţe celebre precum Scala din Milano, care va interpreta o lucrare de George Enescu, pianistul Lang Lang, dirijorul Valery Gergiev şi Antonio Pappano.

Urmărind promovarea muzicii marelui compozitor român George Enescu, aducerea muzicii sale în prim-plan naţional şi internaţional şi în semn de reverenţă adusă acestuia, ediţia 2017 se va deschide cu cu Oedipe de George Enescu, în viziunea dirijorului Vladimir Jurowski, în prezent dirijor principal al prestigioasei London Philharmonic Orchestra şi, de curând, ales dirijor principal şi al Berlin Radio Symphony Orchestra/Rundfunk Sinfonie-orchester Berlin. Vladimir Jurowski îl succede în funcţia de dirijor principal al Berlin Radio Symphony Orchestra/Rundfunk Sinfonie-orchester Berlin pe Marek Janowski, într-una dintre succesiunile considerate de grad zero în lumea muzicii clasice internaţionale. Sub bagheta lui Marek Jurowski, Rundfunk Sinfonie-orchester Berlin a prezentat în ediţia 2013 a Festivalului impresionanta tetralogie Inelul Nibelungului, de Wagner, în premieră.

La începutul anului 2015, în luna februarie, Vladimir Jurowski a prezentat Simfonia a III-a de George Enescu în premieră la Londra, în faţa unui public internaţional de peste 2.000 de persoane, chiar la Royal Festival Hall, pe malul Tamisei. Iniţial, Vladimir Jurowski a dirijat simfonia enesciană pe scena Festivalului Enescu, ediţia 2013. În cadrul ediţiei 2015 a Festivalului, în seara de 18 septembrie, dirijorul Vlasily Petrenko a prezentat de asemenea publiclului versiunea sa asupra Simfoniei a III-a de George Enescu, cu Royal Liverpool Philharmonic Orchestra. În timp ce Vladimir Jurowski mărturisea despre muzica lui George Enescu că este "muzica unui geniu", Vasily Petrenko a spus că "Enescu este un compozitor extraordinar, care trebuie interpretat cât mai des pentru a fi descoperit". În ediţia 2017 a Festivalului Enescu, Antonio Pappano va dirija Simfonia a III-a de George Enescu.

În acelaşi timp, Filarmonica din Berlin a decis, după prezenţa în premieră în cadrul ediţiei 2015 a Festivalului, după 15 ani de negocieri, că va reveni la Bucureşti în ediţia din 2019.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus