România Liberă / septembrie 2005
În competiţie la Festivalul de la Veneţia, cineastul polonez Krzysztof Zanussi a făcut dovada, la conferinţa de presă de după proiecţia filmului său, Persona non grata, unei maturităţi sumbre. "Visele există, dar şi realitatea", a spus el referindu-se la subiectul filmului său în care iubirea, prietenia şi politica sunt văzute prin filtrul trădării şi al minciunii. Filmul (în care joacă şi Nikita Mihalkov) e povestea unui ambasador polonez în Uruguay, fost disident, confruntat atît cu presupusul adulter al defunctei soţii, cît şi cu vînzările ilegale de arme ori cu corupţia din sînul ambasadei.

Hiatusul dintre idealuri şi realitate, Agenţia France Presse l-a legat de un alt film prezentat în competiţie, Fraţii Grimm de Terry Gilliam, o vizitare fantezistă a vieţii celor doi autori, cu toate marile teme ale operei acestora încorporate. Filmul a fost bine primit, şi la fel de bine primite au fost vedetele lui - Monica Bellucci (care a legat rolul ei de obsesia femeilor de azi de a-şi păstra tinereţea) şi australianul Heath Ledger, una dintre atracţiile festivalului. Căci Ledger se află pe afişul a nu mai puţin de trei filme, în roluri principale. Pe lîngă rolul din filmul lui Gilliam, Heath Ledger mai interpretează un cowboy îndrăgostit de un alt băiat în Brokeback Mountain de Ang Lee (deja prezentat la Veneţia), precum şi, la polul opus, rolul lui Cassanova din filmul omonim al lui Lasse Hallström. Ledger a lăsat însă impresia unui om obişnuit. Lipsit de buclele lui blonde, cu şapca trasă pe ochi, el le-a părut corespondenţilor AFP un individ modest şi lucid.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus