septembrie 2015
Festivalul de film documentar Astra Film Fest, 2015
Astra Film Sibiu, care va avea loc între 5 şi 11 octombrie, îşi extinde în 2015 platforma educaţională, în afară de festivalul Astra Film Junior, AFF găzduind şi sesiuni deschise, proiecţii care prezintă producţia de film documentar în rândul studenţilor din facultăţi şi ateliere de iniţiere din România.

Ajuns la cea de-a VII-a ediţie, Astra Film Junior 2015 a pregătit un program personalizat pentru fiecare categorie de vârstă iar oferta extraşcolară include şi materiale didactice pentru aprofundarea domeniului de educaţie cinematografică, facilitând astfel descifrarea limbajului vizual şi înţelegerea etapelor în care este produs un film. Scopul este ca tinerii să se familiarizeze cu vizionarea filmelor într-o sală de cinema, să înveţe cum se produce un film documentar şi să înţeleagă limbajul audiovizual, mediu de comunicare dominant în zilele noastre insuficient explorat în instituţiile de învăţământ din România.

Elevii de şcoală primară vor urmării episoade din serialele: Hai să ne jucăm!, Hai să dansăm!, Iubesc muzica!. Elevilor de gimnaziu le-a fost pregătit un program de sine stătător care cuprinde filmele: Noi suntem băieţi, Andrew cu tobe şi trompete şi Butoiul.

Liceeni vor viziona filmul Speranţe la vânzare - portrete de fete, victime ale traficului de persoane, dar şi o selecţie a celor mai reuşite filme realizate de colegii lor în atelierul de film Sibiul văzut de liceeni care a avut loc între 6 şi 12 septembrie 2015. Atelierul organizat de Astra Film şi Asociaţia Vira este o platformă care pregăteşte viitoarele voci ale comunităţii, unde tinerii învaţă cum să exploreze viaţa oamenilor din jur, oraşul sau problemele cu care se confruntă comunitatea din care fac parte prin imagine, cu ajutorul camerei de filmat. Atelierul este un spaţiu de întâlnire care contribuie la iniţierea lor în această profesie şi expune primele lor rezultate în regim de cinema.

Pentru că violenţa în şcoli devine un subiect tot mai acut în zilele noastre, Astra Film Junior propune o dezbatere pe această temă pentru profesori şi psihologi şcolari, plecând de la un caz real, vizionarea documentarului Pekka, în mintea unui atentator despre un caz de violenţă extremă într-o şcoală din Finlanda, urmată de discuţii.

Trei universităţi din România ULB Sibiu, UBB Cluj şi SNSPA Bucureşti participă la o sesiune deschisă, Documentar şi cercetare care va avea loc joi, 8 octombrie 2015 începând cu ora 13:00. Sesiunea include vizionări de filme şi discuţii despre implementarea metodei de a iniţia studenţii în producţia de film documentar ca exerciţiu practic în cadrul cercetării de teren.

Aristoteles Workshop 10, un atelier de film de succes în Europa de Est şi recunoscut pentru formatul lui unic, celebrează 10 ani de existenţă în cadrul AFF 2015, sub forma unei retrospective. Mai multe filme produse în cadrul atelierului de-a lungul celor 10 ani vor fi proiectate în zilele de 9 şi 10 octombrie, iar o parte din tutorii AW - Thierry Garrel, John Appel şi Tania Rakhmanova vor face parte din juriul AFF 2015. Sâmbătă, 10 octombrie 2015, elevii, studenţii, tinerii pasionaţi de film, dar şi publicul larg vor avea parte de un masterclass susţinut de Nino Kirtadze, regizoare de filme documentare (producţiile ei au fost proiectate la Cannes, Sundance, Vision du réel sau Idfa), fostă consilieră a preşedintelui georgian, jurnalist de război şi tutore Aristoteles Workshop.

"Elevii şi studenţii din ziua de azi preferă tot mai mult conţinutul audiovizual în locul textelor, atât prin intermediul televizorului, al calculatorului cât şi al telefonului mobil. Curricula şcolară şi universitară a fost concepută pe vremea când principalul mediu de transmitere a informaţiilor era textul scris şi nu a fost adaptată, cel puţin în România, la cerinţa înţelegerii limbajului audiovizual, chiar dacă există o directivă din partea Uniunii Europene prin care se recomandă introducerea Educaţiei Cinematografice şi Educaţiei Media în şcoli. În acest sens, Astra Film Junior oferă un program complex de educaţie prin film, iar popularitatea festivalului în rândul elevilor participanţi la ediţiile trecute ne încântă şi ne îndeamnă să continuăm", a declarat Dumitru Budrala, director fondator Astra Film Festival.

Participarea se face doar pe bază de rezervare, în limita locurilor disponibile, la numărul de telefon: 0748.487.356. Înscrierile se fac până în data de 2 octombrie 2015, între orele 8 - 16.
 
 
Astra Film Festival 2015, Festivalul Internaţional de Cinema de la Sibiu este organizat de Astra Film - CNM Astra şi Fundaţia Astra Film.
Cu sprijinul Consiliului Judeţean Sibiu, Ministerul Culturii, Centrul Naţional al Cinematografiei, Uniunii Europene - prin programul Creative Europe - Media
Acţiune cofinanţată de Consiliul Local Sibiu şi Primăria Municipiului Sibiu
În colaborare cu Universitatea Lucian Blaga
Partener principal: Institutul Cultural Român,
Parteneri: Consulatul Republicii Federale Germania, Ambasada Spaniei, Ambasada Elveţiei, Centrul Ceh
Sponsori: Takata, Marquardt, HBO
Parteneri media: HBO, HotNews, Revista 22, Decât O Revistă, Dilema Veche, Caţavencii, Cotidianul, Zile şi Nopţi, Film New Europe, Cineuropa, Magic FM, Radio România Cultural, Radio România Actualităţi, Radio Cluj, Radio Antena Sibiului, Radio Târgu Mureş, RFI România, LiterNet, CinemaRX, Port.ro, Cinemagia, CineFan, Sub25, All About Romanian Cinema, Think Outside the Box, Cooperativa Urbană, ÎnFestival, Tribuna, Turnul Sfatului, Sibiu 100%, Ora de Sibiu
Astra Film Festival 2015 se desfăşoară sub Înaltul Patronaj al Preşedintelui României
Parteneri AF Junior: Ministerul Educaţiei Naţionale, Inspectoratul Şcolar Judeţean Sibiu, ZODIAK Rights, Empire Video Production, Asociaţia Vira
Sponsori AF Junior: LEGO, Thomas Haus, Grupul Editorial CORINT

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus