septembrie 2015
Festivalul Docuart Fest, Bucureşti, 2015
Miercuri, 30 septembrie 2015, debutează cea de-a 4-a ediţie a Bucureşti Docuart Fest, singurul festival de film dedicat exclusiv documentarului românesc, ce urmează să aibă loc la Cinemateca Eforie şi Cinema Muzeul Ţăranului.

Docuart Fest 2015 se desfăşoară în perioada 30 septembrie - 4 octombrie 2015, prima zi a festivalului fiind dedicată galei de deschidere. Festivitatea programată la Cinemateca Eforie aşteaptă cinefilii de la ora 19:30 cu un film în premieră naţională, Roboţelul de Aur (R: Mihai Dragolea, Radu Mocanu), ce spune povestea jucătoarei de box Steluţa Duţă. Aceasta, alături de antrenorul ei şi cei doi regizori vor fi prezenţi în cadrul galei pentru o sesiune de întrebări şi răspunsuri, accesul realizându-se pe baza înscrierii online.

Festivalul include în acest an o selecţie de 26 de filme documentar, dintre care 6 în premieră naţională. Câştigătorul marelui trofeu va fi desemnat în urma analizei unui juriu profesionist ce îi reuneşte pe jurnalistul şi filmologul Cristian Tudor Popescu, criticul şi istoricul de film Magda Mihăilescu şi regizorul Marian Crişan. Proiecţiile de film vor avea loc în două cinematografe şi vor fi însoţite de discuţii cu cineaştii din spatele camerelor de luat vederi.

Acestei selecţii împărţite în trei secţiuni (studenţească, principală şi documentar de televiziune) i se adaugă filme în afara competiţiei incluse în segmentul "Focus", dedicat în fiecare an câte unui regizor român. La cea de-a 4-a ediţie, segmentul îi este dedicat lui Thomas Ciulei, ale cărui filme vor fi proiectate duminică, în ultima zi a festivalului. Aceasta este, de altfel, o ultima ocazie preţioasă de a urmări filmele românului cineast care a luat decizia ca de la 19 octombrie 2015, producţiile de film semnate de acesta şi tatăl lui, Liviu Ciulei, să nu mai fie difuzate în ţară, din cauza "tratamentului discriminatoriu al Centrului Naţional al Cinematografiei".

Asemenea anilor precedenţi, în cadrul evenimentului sunt programate trei sesiuni de masterclass susţinute de profesionişti în domeniul cinematografiei. Astfel, pe 2 octombrie 2015 de la ora 11:30, regizorul Cornel Mihalache este protagonistul discuţiei "Documentarul TV: Creaţie", la Cinemateca Eforie. Tot aici, de la 11:30, Dan Curean va vorbi "Despre practica vânătorilor de imagine în documentar" sâmbătă, 3 octombrie 2015. Cea care încheie seria masterclass-urilor este Ioana Bâldea Constantinescu cu "RadioDocumentarul: Imagini audio. Obiecte sonore. Incursiune în feature-ul radiofonic" la Journey Pub, 4 octombrie 2015, de la ora 13:30.

Activităţile din cadrul festivalului sunt completate de expoziţia "Noise and Silence", aparţinându-le artiştilor Raluca şi Matei Arnăutu, care poate fi vizionată pe tot parcursul evenimentului la Cinemateca Eforie, vernisajul având loc în cadrul galei de deschidere. Prin intermediul expoziţiei, artiştii sondează limitele zgomotului în cadrul unor instalaţii mute, care fac trimitere la mediul cinematografic şi radiofonic. Un alt punct de interes îl reprezintă biblioteca cu radio documentare, regăsindu-se într-un colţ special amenajat al foaierului Cinematecii, unde participanţilor le sunt puse la dispoziţie 20 de radio documentare marca Storymania, de ascultat în tihnă.

Bucureşti Docuart Fest încurajează consumul de documentar românesc, pe tinerii regizori şi spectatori, dorind să creeze un nou suflu de privitori pasionaţi de cinematografia autohtonă. Astfel, intrarea la festival este liberă atât la Cinema Muzeul Ţăranului Român, cât şi la Cinemateca Eforie.

Ediţia 2015 este realizată cu sprijinul Uniunii Cineaştilor din România (UCIN), a Ministerului Culturii, partener principal Muzeul Naţional al Ţăranului Român.
Le mulţumim sponsorilor şi partenerilor media ce se arată dedicaţi cauzei culturale a filmului documentar românesc.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus