octombrie 2015
Les Films de Cannes à Bucarest, 2015
Asia ocupă un loc aparte în 2015, în programul Les Films de Cannes à Bucarest (23 - 29 octombrie 2015), cu filme semnate de regizori consacraţi sau debutanţi care şi-au început cariera cu un premiu la Cannes. Din China, Japonia, Thailanda, Filipine sau India vin poveşti de dragoste, drame de familie, filme suprarealiste care fac acum înconjurul lumii în festivaluri. Jia Zhangke, cel mai important regizor chinez al generaţiei lui, Hirokazu Kore-eda, considerat noul maestru al cinema-ului japonez, Naomi Kawase, regizoarea asiatică cu cele mai multe selecţii la Cannes, şi imprevizibilul Apichatpong Weerasethakul, premiat cu Palme d'Or, sunt câteva dintre numele momentului în cinema-ul mondial ale căror filme vor fi aduse în premieră la Bucureşti.

Unul dintre favoriţii în competiţia Festivalului de la Cannes 2015, Shan he gu ren / Mountains May Depart surprinde China într-o perioadă de profundă schimbare, când o tânără curtată de doi prieteni din copilărie - un proprietar al unei staţii de benzină şi un muncitor într-o mină de cărbune - face o alegere care-i va afecta viaţa. "Filmul lui Jia Zhangke e o lucrare misterioasă şi în felul ei uimitor de ambiţioasă, semnată de un regizor a cărui creativitate evoluează sub ochii noştri", apreciază The Guardian. Lui Jia Zhangke, talentul i-a fost confirmat de selecţiile la Cannes, Berlin sau Veneţia şi trofee ca Leul de Aur pentru Sanxia haoren / Still Life (2006) sau Premiul pentru Scenariu la Cannes cu Tian zhu ding / A Touch of Sin (2013). În 2014, a fost membru al juriului competiţiei la Cannes.


Un alt concurent la Palme d'Or, Umimachi diary / Our Little Sister confirmă încă o dată talentul cineastului Hirokazu Kore-eda, supranumit de unii critici "noul Yasujiro Ozu". Un film subtil, meticulos orchestrat şi plin de graţie, inspirat de o poveste manga şi comparat cu alte capodopere japoneze, Umimachi diary / Our Little Sister urmăreşte trei surori care decid să o ia în grijă pe sora lor vitregă după ce tatăl care le abandonase cu ani în urmă moare. Nu a fost doar un succes de critică, ci şi unul de casă: în Japonia, a avut încasări de milioane de dolari. Kore-eda a fost selecţionat de cinci ori la Cannes, iar în 2013 a câştigat Premiul Juriului cu Soshite chichi ni naru / Like Father, Like Son.


Regizor descoperit şi promovat de Cannes, thailandez-ul Apichatpong Weerasethakul, premiat cu Palme d'Or pentru Loong Boonmee raleuk chat / Uncle Boonmee Who Can Recall His Past Lives (2010), revine cu un nou film criptic şi suprarealist, Rak Ti Khon Kaen / Cemetery of Splendour, proiectat în Un Certain Regard. Mai mulţi soldaţi cuprinşi de o misterioasă boală a somnului sunt transferaţi într-un spital improvizat într-o şcoală abandonată. O tânără care se oferă să aibă în grijă un soldat se îndrăgosteşte de el şi încearcă să dezlege misterul sindromului. E "o enigmă cinematică hipnotică", potrivit Variety, în care zeităţi misterioase şi vizite fantomatice se integrează firesc în vieţile personajelor.


Naomi Kawase, unul dintre regizorii obişnuiţi ai Cannes-ului, scoate la iveală răni vechi în An / Sweet Red Bean Paste, drama poetică, dulce-amară a doi oameni care îşi petrec zilele împreună gătind "Dorayakis", prăjituri tradiţionale japoneze umplute cu o pastă dulce de fasole roşie numită "an". Filmul a deschis secţiunea Un Certain Regard la Cannes 2015. Kawase a fost cel mai tânăr câştigător al Camera d'Or la Cannes, în 1997, cu Suzaku, şi a continuat să revină pe Coasta de Azur cu încă patru filme, unul dintre ele distins cu Marele Premiu: The Mourning Forest (2007).


Cineastul filipinez Brillante Mendoza (Kinatay - Premiul pentru regie la Cannes 2009) explorează în Taklub / Trap consecinţele devastatorului taifun Yolanda, care a lovit oraşul Tacloban în noiembrie 2014, omorând peste 6.000 de oameni. Supravieţuitorii caută cadavrele celor dispăruţi, încercând să se menţină ei înşişi în viaţă şi să-şi păstreze puţina speranţă care le-a mai rămas. Însă o serie de evenimente neprevăzute continuă să le pună la încercare rezistenţa. Taklub / Trap a obţinut Menţiunea specială a Juriului Ecumenic în secţiunea Un Certain Regard.


Din Asia vin alte două poveşti anunţate deja în programul Les Films de Cannes à Bucarest, 2015, şi premiate la Cannes: Journey to the Shore, de Kiyoshi Kurosawa, distins cu Premiul pentru regie Un Certain Regard, o poveste despre un soţ fantomă care îşi invită soţia într-o călătorie, şi Masaan, în regia lui Neeraj Ghaywan, primul film indian care a câştigat vreodată două premii la Cannes: Premiul Tânără Speranţă Un Certain Regard şi Premiui Criticii - FIPRESCI.

Our Little Sister va fi distribuit in Romania de Independenţa Film, iar Cemetery of Splendour - de ViTo Film.
Les Films de Cannes à Bucarest va avea loc între 23 şi 29 octombrie 2015, la Cinema Studio, Cinema Elvire Popesco şi CinemaPRO.
***
Ediţia a şasea a Les Films de Cannes à Bucarest este organizată de Asociaţia Cinemascop şi Voodoo Films. Este realizat în parteneriat cu Ambasada Franţei şi Institutul Francez din Bucureşti. Este un proiect cultural finanţat cu sprijinul Ministerului Culturii, al Centrului Naţional al Cinematografiei, al ArCuB, în cadrul Programului cultural "Eşti Bucureşti" 2015 (Centrul Cultural de proiecte al Primăriei Municipiului Bucureşti), şi al Institutului Cultural Român.

Evenimentul beneficiază de sprijinul distribuitorilor Independenţa Film, ViTo FILM, InterCom Film, Transilvania Film, Freeman Entertainment.
Festivalul este prezentat de Orange România, partener de tradiţie al evenimentului.
Susţinut de: BRD Groupe Société Générale, Catena
Maşina oficială a festivalului este BMW.
Cu sprijinul: Groupama Asigurări
Parteneri: Hotel Mercure, S.E.R.V.E, Ţuca Zbârcea & Asociaţii, UPS, Camera de Comerţ, Industrie şi Agricultură Franceză (CCIFER), ELLE, Braiconf
Partener loisir: M60
Parteneri media
: Europa FM, Digi24, DigiFilm, UTV, Zile şi nopţi, CineMAP, Cinemagia, Glamour, Caţavencii, Hotnews, Ziare.com, CinemaRx, Decât o Revistă, Ziarul Metropolis, Sub25.ro, LiterNet.ro, Revista FILM, Urban.ro, All About Romanian Cinema (AaRC), Orasulm.eu, Cinefan, Acoperişul de sticlă
Partener de monitorizare: mediaTRUST
***
Detalii: www.filmedefestival.ro.
Ne puteţi urmări pe Facebook: Les Films de Cannes a Bucarest.
Pentru informaţii suplimentare, ne puteţi scrie pe [email protected].


0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus