noiembrie 2015
Tartuffe sau Impostorul
Casa de producţie a TVR continuă seria re-evaluărilor contemporană a dramaturgilor clasici prin această preluare a spectacolului Tartuffe sau Impostorul de Molière, în varianta originală, necenzurată, pusă în scenă de Victor Ioan Frunză. Din distribuţie fac parte George Costin, Adrian Nicolae, Nicoleta Hâncu, Adela Mărculescu. Spectacolul va fi difuzat în premieră luni, 30 noiembrie 2015, ora 20:10, la TVR2 şi TVR HD.

Această poveste despre instinct, despre nedreptate şi inegalitate, animată de caractere puternice, este pusă în scenă într-o cheie de joc neaşteptată şi proaspătă. Conflictul din sânul familiei capătă, pe rând, accente comice, dramatice şi, în cele din urmă, tragice. O comedie despre bine şi rău, dar şi despre cât de greu e să deosebeşti binele de rău. Scandalul urcă pe scenă într-un spectacol deopotrivă amuzant şi tulburător, crud şi subtil. Ca Teatrul.


La moartea lui Molière, Biserica nu a permis să i se ţină slujba de înmormântare, atât a "supărat" Tartuffe pe prelaţii francezi. Era 1673, trecuse aproape un deceniu de la prima reprezentaţie a piesei, un deceniu în care trimişii Domnului pe pământ nu înţeleseseră, totuşi, nimic din teatru. Piesa despre bigotul ipocrit Tartuffe, care adăpostit de Orgon în familia sa, ajunge, de fapt, să o dezbine, să o anuleze, să o siluiască şi, în final, să o distrugă, aduce în prima plan ipocrizia, folosirea religiei ca instrument de manipulare şi modalitate de a ascunde cele mai josnice pofte umane.


Victor Ioan Frunză a propus publicului o nouă abordare a textului, pornind de la ceea ce îl făcea atât de incisiv şi valoros din secolul XVII încoace - a pus în scena varianta necenzurată a piesei, fără ultimul act, cu happy-end adăugat de nevoie de dramaturgul-actor, care a trebuit să facă un compromis cu autorităţile vremii, şi a tradus în versuri, versurile lui Molière.

"În româneşte, piesa s-a jucat în proză şi nu înţeleg de ce. Pentru că asta schimbă fundamental lucrurile. Adaptarea de la vers la proză este cu totul altceva. Imaginaţi-vă cum ar arăta scena balconului din Romeo şi Julieta, în care el i-ar spune: «Vai de mine, eşti un soare!». Cred că va fi un lucru rar pe scena românească, pentru că Molière nu s-a mai jucat de mult timp în versuri", spunea regizorul Victor Ioan Frunză Ziarului Metropolis, după premieră.


În decursul anilor, Frunză a fost regizorul şi mentorul unei trupe de actori tineri şi talentaţi cu care a lucrat întotdeauna texte dintre cele mai dificile, precum Don Juan, al aceluiaşi Jean-Baptiste Poquelin, Familia Tót (Örkeny István), Scene din viaţa insectelor (Karel & Josef Capek), Mobilă şi durere (Teodor Mazilu). Veţi avea ocazia să vă întâlniţi cu această trupă păstorită de Frunză şi câştigătoare a numeroase premii, între care George Costin cu Premiul UNITER pentru cel mai bun actor în 2013.

Preluarea a fost realizată de Casa de producţie a TVR. Spectacolul se joacă în continuare, la teatrul Metropolis.


Tartuffe sau Impostorul de J.B.P. Molière
Versiune scenică de Victor Ioan Frunză
Direcţia de scenă: Victor Ioan Frunză
Dramaturgia: Victor Ioan Frunză, Adrian Nicolae; decorul şi costumele: Adriana Grand;
Distribuţia: Adela Mărculescu, Sorin Miron, Nicoleta Hâncu, Adrian Nicolae, Irina Bucescu, Lucian Rus / Andrei Huţuleac, George Costin, Mădălin Bradea, Elena Ghimpeţeanu


Echipa TV - Regizor TV: Andrei Măgălie; regia tehnică: Cristian Laszlo; asistenţa tehnică: Gh. Cimpoieru; sunet: Dan Guinea, Stelian Miu; Director de imagine: Daniel Şerbănică; Imagine: Mihai Pătraşcu; Asistent imagine: Alexandru Bengescu, Dragoş Tănase; sunet: Razvan Niţescu, Valentin Bartolomeu; organizator producţie Sorin Cristea; producător: Lucia Constantinescu; producător coordonator: Demeter András István.

Teatrul de televiziune este un proiect coordonat de CASA DE PRODUCŢIE TVR şi difuzat pe TVR 2 în fiecare seară de luni.


De: Molière Regia: Victor Ioan Frunză Cu: Adela Mărculescu, Sorin Miron, Nicoleta Hâncu, Adrian Nicolae, Irina Bucescu, Lucian Rus / Andrei Huţuleac, George Costin, Mădălin Bradea, Elena Ghimpeţeanu

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus