octombrie 2015
Festivalul Internaţional de Teatru pentru Publicul Tânăr, FITPT, Iaşi, 2015
Ediţia a 8-a * Focus TÎNĂRUL ARTIST ROMÂN * 8 zile de evenimente de artele spectacolului, un prolog şi un showcase * 30 de spectacole * peste 400 de oameni de teatru * 24 de companii teatrale din România şi alte 12 ţări * o medie de 5 evenimente de zi

Cea de-a 8-a ediţie a Festivalului Internaţional de Teatru pt Publicul Tînăr Iaşi (FITPTI), eveniment etichetat cu prestigiosul label "festival european" acordat de EFA (Asociaţia Europeană a Festivalurilor), va avea loc în acest an între 4-9 octombrie 2015. Prezenta ediţie va avea drept focus "Tînărul artist român". Directorul artistic al FITPTI, criticul de teatru Oltiţa Cîntec, precizează că "scopul prezentei ediţii a FITPTI e să cartografieze sinoptic o realitate cu zonele ei forte şi zonele ei slabe. Să identifice tendinţe, să fie utilă celor care, cu siguranţă, măcar o dată s-au întrebat «Şi acum, ce fac?». La un moment dat, cu toţii ne-am aflat în acest punct. Fiecare trebuie să înceapă de undeva, are nevoie, mai ales la primii paşi, de sprijin faptic. Preocuparea pentru soarta tinerilor echivalează cu girarea viitorului, iar investiţia în ei înseamnă că ne interesează ce va fi."

După un PROLOG spectaculos, susţinut de Ada Milea şi trupa Teatrului Naţional Cluj Napoca, cu Apolodor după Gellu Naum, 25 septembrie 2015, pentru care sala mare a Teatrului Luceafărul s-a dovedit neîncăpătoare, iar aplauzele nu mai conteneau, sîmbătă, 3 octombrie 2015, a fost ziua de showcase a Teatrului Luceafărul, organizatorul evenimentului. Au fost susţinute reprezentaţii cu cele mai noi şi mai moderne producţii ale trupei: ora 11, Hansel şi Gretel, un spectacol de storytelling şi teatru de obiecte, iar seara, de la ora 17 şi 19, premiera Pisica verde de Elise Wilk.

Onorînd focusul festivalului, proiectul Pisica verde, un spectacol pentru liceeni şi studenţi, le-a fost încredinţat tinerilor creatori Bobi Pricop, regizor asociat al FITPTI, şi scenografei Irina Moscu. După ce în luna august 2015 s-a aflat la Edinburgh Fringe Festival, cu spectacolul Ashes Afar, Bobi Pricop a lucrat la Iaşi, unde a pregătit un nou proiect. Bobi Pricop a optat pentru un text inspirat din viaţa şi preocupările tinerilor: Pisica verde de Elise Wilk (text publicat de LiterNet aici). Din echipa artistică fac parte scenografa Irina Moscu şi actorii Dragoş Maftei, Ioana Corban, Alex Iuraşcu, George Cocoş, Carmen Mihalache, Camelia Dilbea, tinerii artişti utilizând o manieră complet inedită în România de punere în scenă, sistemul silent disco. Practic, realizatorii au recreat în scenă un club, care condensează prin forme, linii şi culori o întreagă comunitate, cea în care trăiesc şi trebuie să descopere lumea matură adolescenţii Dani, Bianca, Boogie, Robert, Roxana şi Flori. Spectatorii vor deveni participativi, întrucât fiecare va avea posibilitatea să-şi aleagă locul unde stă, va putea să se mute în timpul spectacolului, va putea opta ce anume să privească şi, mai ales, ce să asculte. Fiecare spectator va primi la intrarea în acest spaţiu în care se află foarte aproape de actori, printre ei, o cască audio prin intermediul căreia va putea interveni în privinţa receptării.


Referitor la spectacol, regizorul Bobi Pricop spune că "Pisica verde este o piesă care vorbeşte despre lumi imaginare, despre adolescenţă, dragoste şi singurătate. Personajele imaginate de Elise Wilk nu interacţionează aproape deloc, ci se adresează direct publicului, povestind propria versiune a aceluiaşi eveniment. Provocarea pe care o adresăm publicului tânăr este să urce pe scenă alături de actori într-un club, la o petrecere silent disco, unde vor afla povestea a şase adolescenţi şi a unei seri care le va schimba vieţile."

Criticul de teatru Oltiţa Cîntec, directorul artistic al FITPTI precizează că "Ediţia din 2015 a Festivalului are ca focus tânărul artist român, iar colaborarea cu Bobi Pricop şi Irina Moscu se înscrie în acest demers al evenimentului de a atrage atenţia asupra creatorilor aflaţi la primii paşi în carieră. A fi tânăr artist de teatru în România nu e uşor, iar a ne preocupa de destinul profesional al noilor generaţii înseamnă a investi în viitor."

În cifre, ediţia a 8-a a FITPTI înseamnă 8 zile de spectacole de teatru, dans, umbre, pantomimă, 30 de spectacole susţinute de peste 400 de artişti din 24 de companii teatrale din România (Teatrul Naţional Sibiu, Teatrul Nottara, Teatrul Naţional Cluj, Teatrul Naţional Timişoara, Teatrul Naţional Bucureşti, Teatrul Odeon, Teatrul Tineretului Piatra Neamţ, Teatrul de Comedie, ARPAS, Compania Hopa Trop, Teatrul Puck Cluj, Teatrul Gong Sibiu, Teatrul Colibri Craiova, Teatrul Gulliver Galaţi, Ţăndărică Bucureşti, Teatrul Excelsior Bucureşti), şi alte 12 ţări (Franţa, Germania, Italia, Olanda, Rusia, Ucraina, Bulgaria, Norvegia, Polonia, Marea Britanie, Portugalia, Croaţia).

Vor fi, de asemenea, 3 spectacole-lectură în premieră: Asparagus de Gianina Cărbunariu, Rumoare în ape de Marco Martinelli, şi Pescăruşul de Boris Akunin. Centenarul Kantor va însemna proiecţia a 3 filme-înregistrare a specacolelor realizate de acest mare regizor care a marcat evoluţia artelor în secolul trecut: Clasa moartă, Wielopole, Wielopole şi Astăzi este ziua mea. Ateliere de improvizaţie pentru liceeni francofoni vor fi îndrumate de Laurent Vincent, de la Universitatea Paris 13, care va susţine şi o conferinţă - Improvizaţia teatrală, metodă de actorie. Nu vor lipsi lansările de carte. Printre alte titluri, va fi lansată prima antologie de piese de teatru româneşti contemporane traduse în limba germană, Machtspiele Neue Theaterstücke aus Rumänien (editor Irina Wolf, Theater der Zeit Berlin, seria Dialog). Va fi prima lansare în România, după Berlin şi Viena. Un volum colectiv bilingv (română, engleză) a fost conceput de teatrologul Oltiţa Cîntec pentru a ilustra la nivel teoretic focusul FITPTI: Tînărul artist de teatru. Istorii româneşti recente/The Young Theatre Artist. Recent Romanian Histories. Actorul Florin Piersic jr îşi va lansa volumul II din Opere cumplite.

Organizatorii au conceput şi pentru 2015 o serie foarte bogată, densă de evenimente, o medie de 5 evenimente pe zi, ziua cea mai plină fiind joi, 8 octombrie 2015, cînd publicul şi specialiştii vor avea de ales între nu mai puţin de 8 evenimente. Informaţii detaliate se găsesc pe pagina web a Teatrului Luceafărul luceafarul-theatre.ro, pe conturile de facebook ale Teatrului şi Festivalului. Biletele pot fi achiziţionate de la casieria Teatrului Luceafărul (de marţi pînă sîmbătă între 10-14 si 18-19, duminică 9-13, şi cu o oră înainte de începerea fiecărui spectacol), de la Stud Pass (Iulius Mall) şi online www.bilet.ro. Preţul unui bilet întreg este 30 lei; elevii, studenţii, pensionarii şi somerii beneficiază de bilete cu 10 lei.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus