octombrie 2015
Festivalul Filmului Francez, 2015


Detalii despre filmele din Competiţia Tinerilor Regizori 2015

Le Challat de Tunis / Challat din Tunisia

Un film de: Kaouther Ben Hania
Cu: Kaouther Ben Hania, Jallel Dridi, Moufida Dridi, Mohamed Slim Bouchiha
Thriller, comedie dramatică - Franţa, Tunisia, Canada, Emiratele Arabe Unite (2014) - 1h30min
Sinopsis: În 2003, un bărbat pe o motocicletă, cu o lamă de ras în mână, lasă semne pe fesele cele mai frumoase ale femeilor care atrag atenţia pe trotuarele din Tunisia. I se zice Challat, lama. După revoluţie, o tânără regizoare încăpăţânată, face o anchetă pentru a elucida acest mister.
Distincţii: Bayard d'or pentru cel mai bun film la Festivalul de Film Francofon din Namur 2014; Premiul sindicatului francez de critică cinematografica la Festivalul Internaţional Amiens 2014 Premiul pentru cel mai bun film şi pentru cea mai bună regie la Festivalul Internaţional Beirut 2014

Gaz de France / Gaz de France

Un film de: Benoît Forgeard
Cu: Philippe Katerine, Olivier Rabourdin, Alka Balbir, Jean-Luc Vincent
Comedie - Franţa (2015) - 1h26min
Sinopsis: În Franţa anilor 2020, Michel Battement, consilierul preşedintelui, trebuie de urgenţă să restabilească cota popularităţii preşedintelui Bird, înainte de a împiedica o cădere iminentă a regimului. În subsolurile aglomerate de la Élysée, el organizează o întâlnire secretă în compania celor mai inteligenţi oameni din ţară.
Distincţii: Selecţie ACID Cannes 2015, Competiţie Festivalul internaţional de Film Fantastic Neufchâtel 2015

Fidelio, l'Odyssée d'Alice / Fidelio, Odiseea lui Alice

Un film de: Lucie Borleteau
Cu: Ariane Labed, Melvil Poupaud, Anders Danielsen Lie
Comedie, dramă, romantic - Franţa (2014) - 1h37min
Sinopsis: Alice are 30 de ani şi este marinar. Lăsându-şi partenerul pe uscat, ea porneşte în larg pe un cargobot vechi. După ce se vede la bord, ea ajunge să preia postul unui bărbat care tocmai murise şi va afla că Gaël, prima ei iubire, este căpitanul navei.
Distincţii: Festivalul Locarno 2014, premiul pentru interpretare feminină şi premiul Europa Cinemas

Respire / Respiră

Un film de: Laurent Mélanie
Cu: Japy Joséphine, de Laage Lou, Carre Isabelle, Keim Claire, Bukvic Rasha
Dramă - Franţa (2014) - 1h32min
Sinopsis: Charlie, o tânără la 17 ani. Vârsta prieteniilor, a emoţiilor, a convingerilor şi a pasiunilor. Sarah, este nou venită. Frumoasă, îndrăzneaţă, un parcus, un temperament. Pe scurt, un star imediat. Sarah o alege pe Charlie.
Distincţii: Premiul presei internaţionale My French Film Festival 2015, Swann d'Or de la
Révélation féminine la Festivalul de Film Cabourg 2015, Selecţii: Cannes 2014 (Semaine de la Critique), Toronto 2014, César 2015


Tristesse Club / Tristeţe

Un film de: Vincent Mariette
Cu: Ludivine Sagnier, Laurent Lafitte, Vincent Macaigne, Noémie Lvovsky
Comedie - Franţa (2014) - 1h36min
Sinopsis: Doi fraţi îndepărtaţi, Léon şi Bruno, se regăsesc la înmormântarea tatălui lor. În momentul în care apare o soră de nicăieri, totul se complică. Primul lungmetraj al regizorului scurtmetrajelor Double Mixte şi Les Lézards.

Qui Vive / Cine trăieşte

Un film de: Marianne Tardieu
Cu: Reda Kateb, Adele Exarchopoulos, Moussa Mansaly, Rashid Debbouze
Dramă - Franţa (2014) - 1h23min
Sinopsis: Chérif, în vârstă de 30 de ani se reîntoarce la părinţii săi, doar pentru a câştiga concursul de infirmier. Aşteptând această şansă, el lucrează ca paznic într-un centru comercial. Reuşeşte să treacă examenul şi întâlneşte fata visurilor lui. Dar, într-o noapte, o întâmplare tragică îi schimbă viaţa.
Distincţii: Selecţie ACID Cannes 2014, Festivalul Internaţional de Film Karlovy Vary 2014, Festivalul Internaţional de Film La Rochelle 2014

Voyage en Chine / Călătorie în China

Un film de: Zoltan Mayer
Cu: Yolande Moreau, Qu Jing Jing, Ling Dong Fu
Dramă - Franţa (2015) - 1h36min
Sinopsis: Liliane pleacă în China pentru prima dată în viaţa sa pentru a repatria corpul fiului său, mort într-un accident. Ajunsă în această cultură atât de îndepărtată, călătoria marcată de doliu devine un adevărat drum iniţiatic.

Detalii despre filmele din Săptămâna Cahiers du Cinema - Thrillere franţuzeşti

Alphaville, une étrange aventure de Lemmy Caution / Alphaville, o aventură stranie a lui Lemmy Caution

Un film de: Jean-Luc Godard
Cu: Eddie Constantine, Anna Karina, Akim Tamiroff, Jean-Pierre Léaud
Thriller, ştiinţifico-fantastic, dramă - Franţa, Italia (1965) - 1h40min
Sinopsis: În epoca de după anii 1960, autorităţile "ţărilor exterioare" îl trimit pe celebrul agent secret Lemmy Caution în misiune în Alphaville, un oraş gol, îndepărtat la câţiva ani lumină de Pământ. Caution trebuie să-l anihileze pe profesorul Von Braun, tiranul din Alphaville, care a distrus sentimentele umane. Un calculator, Alpha 60, apără întregul oraş. Un mesaj de la Dickson, un ex-agent secret, îi ordonă lui Lemmy "să distrugă Alpha 60 şi să-i salveze pe cei care plâng". Dar, cel din urmă este ridicat, interogat de Alpha 60 şi condamnat la moarte...

La Cérémonie / Ceremonia

Un film de: Claude Chabrol
Cu: Isabelle Huppert, Sandrine Bonnaire, Jacqueline Bisset, Jean-Pierre Cassel
Comedie, dramă - Franţa (1995) - 1h51min
Sinopsis: Când Catherine Lelievre o angajează pe taciturna şi timida Sophie ca menajeră, crede ca a dat peste o comoară. Familia de liberali bogaţi o tratează pe Sophie cu generozitate şi aşteaptă în schimb de la ea să fie harnică şi de încredere. Dar Sophie nu le-a spus noilor ei angajatori că este dislexică şi curând începe să aibă probleme cu lucruri aparent mărunte, cum ar fi listele de cumpărături. Ea se împrieteneşte cu poştăriţa Jeanne, care o ajută din când în când şi îi spune tot felul de bârfe despre familia Lelievre. Domnul Lelievre, care bănuieşte că Jeanne le deschide scrisorile, îi spune lui Sophie că Jeanne a fost acuzată de uciderea fetiţei ei de 4 ani şi deşi a fost achitată ulterior, el nu crede ca este nevinovată. El îi interzice lui Sophie s-o invite pe Jeanne în casa familiei şi astfel tensiunea dintre Sophie şi angajatorii ei creşte.

La Chambre bleue / Camera albastră

Un film de: Mathieu Amalric
Cu: Mathieu Amalric, Léa Drucker, Stéphanie Cléau, Laurent Poitrenaux
Poliţist, thriller, dramă - Franţa (2014) - 1h16min
Sinopsis: Julien Gahyde, arestat şi interogat în urma morţii suspecte a soţiei sale Delphine, îşi descrie scurta sa relaţie extraconjugală cu Esther Despierre, o prietenă din copilărie pe care a regăsit-o, o femeie căreia i-a declarat dragostea şi perspectiva de a "trăi alături de ea". "Viaţa este diferită când o trăim şi după, când o analizăm."

J'ai pas sommeil / Nu îmi este somn

Un film de: Claire Denis
Cu: Katerina Golubeva, Béatrice Dalle, Alex Descas
Comedie dramatică - Franţa (1993) - 1h50min
Sinopsis: Într-o dimineaţă Daïga ajunge în Paris la volanul vechii sale maşini cu nişte bănuţi, două numere de telefon şi multe ţigări. A făcut traseul Vilnius - Paris, este comediană şi un regizor i-a promis că o ajută.
Atenţie: Există scene sau imagini care pot afecta sensibilitatea spectatorilor!

Vivement Dimanche / De-ar veni odată duminica!

Un film de: François Truffaut
Cu: Fanny Ardant, Jean-Louis Trintignant, Jean-Pierre Kalfon
Thriller - Franţa (1983) - 1h55min
Sinopsis: Existenţa mediocră de agent imobiliar a lui Julien Varcel e bulversată de asasinarea lui Claude Massoulier, amantul soţiei sale, apoi chiar a soţiei cu pricina. Julien este acuzat de ambele crime, iar secretara lui - îndrăgostită de el - îl ascunde şi se apucă să investigheze, pe cont propriu, dublul asasinat.

L'Étrangleur

Un film de: Paul Vecchiali
Cu: Jacques Perrin, Julien Guiomar, Eva Simonet, Paul Barge
Thriller, dramă - Franţa (2009) - 1h30min
Sinopsis: Emile este un tânăr marcat de un teribilă întâmplare: mult mai tânăr, el asistă la moartea prin ştrangulare a unei tinere fete cu eşarfă albă. Astăzi, la 30 de ani, reproduce această crimă fără să-şi dea seama de oroarea actului său şi de faptul că are 5 victime la activ. Inspectorul Simon Dancrey urmăreşte firul crimei şi se prezintă ca un jurnalist cu scopul de a-l prinde în capcană.

Detalii despre filmele din Panorama

Maryland / Maryland

Un film de: Alice Winocour
Cu: Matthias Schoenaerts, Diane Kruger, Paul Hamy
Dramă - Franţa, Belgia (2015) - 1h40min
Sinopsis: La întoarcerea din război, Vincent, victimă a tulburărilor de stres post-traumatic, trebuie să o păzească pe soţia unui bogat om de afaceri libaneze, în locuinţa sa din «Maryland». În timp ce simte o ciudată atracţie pentru femeia pe care trebuie să o protejeze, Vincent este acaparat de frică şi de halucinaţii. În ciuda calmului care pare să domnească în «Maryland», el simte o ameninţare exterioară...
Distincţii: Competiţia oficială a Festivalului Cannes 2015, selecţia Un Certain Regard

Les Terrasses / Terasele

Un film de: Merzak Allouache
Cu: Adila Bendimerad, Nassima Belmihoub, Ahcene Benzerari, Aïssa Chouat
Dramă - Franţa, Algeria (2014) - 1h31min
Sinopsis: Din zori şi până în noapte se aud chemări la rugăciune. O mulţime năucitoare mişună şi se agită pe terasele din Alger. Spaţii închise, devenite oglinzi deschise de contradicţii, violenţe, intoleranţă şi conflicte fără sfârşit ce ameninţă societatea algeriană.
Atenţie: Există scene sau imagini care pot afecta sensibilitatea spectatorilor!

Marguerite / Marguerite

Un film de: Xavier Giannoli
Cu: Catherine Frot, André Marcon, Michel Fau
Dramă - Franţa, Republica Cehă, Belgia (2015) - 2h07min
Sinopsis: Parisul anilor '20. Marguerite Dumont este o femeie pasionată nebuneşte de muzică şi de operă. De ani de zile ea cântă în mod obişnuit în faţa cercului ei de prieteni. Din nefericire, cântă fals şi nimeni nu i-a spus niciodată. Soţul şi apropiaţii i-au întreţinut mereu iluziile. Totul se complică în ziua în care îşi propune să cânte cu adevărat pentru publicul de la Operă.

Microbe et Gazoil / Microb şi Gazolină

Un film de: Michel Gondry
Cu: Ange Dargent, Théophile Baquet, Audrey Tautou
Comedie - Franţa - 1h43min
Sinopsis: Aventurile dezlănţuite a doi adolescenţi: Micul "Microbe" şi inventivul "Gasoil". Vacanţa mare se aproprie şi cei doi prieteni nu au niciun chef să-şi petreacă cele două luni cu familia lor. Cu ajutorul unui motor de la o maşină de tuns şi a unor scânduri din lemn, ei decid să-şi construiască propria lor "maşină" şi să plece într-o călătorie pe drumurile Franţei...

Une nouvelle amie / Noua iubită

Un film de: François Ozon
Cu: Romain Duris, Anaïs Demoustier, Raphaël Personnaz
Dramă - Franţa (2014) - 1h47min
Sinopsis: După moartea celei mai bune prietene, Claire se lasă pradă unei depresii profunde, dar o descoperire surprinzătoare despre soţul prietenei o face să-i revină pofta de viaţă..

Papa ou Maman / Tata sau Mama

Un film de: Martin Bourboulon
Cu: Marina Foïs, Laurent Lafitte, Alexandre Desrousseaux
Comedie, romantic - Franţa, Belgia (2014) - 1h25min
Sinopsis: Florence şi Vincent Leroy au reuşit totul. Carierele, căsătoria, copii. Azi vor să reuşească şi cu divorţul. Dar când primesc în acelaşi timp o promovare la care au visat dintotdeauna, viaţa lor de cuplu devine un coşmar. Din acel moment, fără viaţă liniştită, foştii soţi-model îşi declară război: vor face totul pentru a obţine custodia copiilor.

Lolo / Lolo

Un film de: Julie Delpy
Cu: Dany Boon, Julie Delpy, Vincent Lacoste, Karin Viard
Comedie - Franţa (2014) - 1h39min
Sinopsis: Aflată din Thalasso la Biarritz, împreună cu cea mai bună prietenă a sa, Violeta, o pariziană de 40 de ani, lucrează în modă şi îl întâlneşte pe Jean-René, un modest informatician, proaspăt divorţat. După ani de singurătate, ea se lasă sedusă. O însoţeşte la Paris, încercând să se adapteze microcosmosului parizian în care ea trăieşte. Nu ia în considerare prezenţa lui Lolo, fiica lui Violette, care este pregătită de orice pentru a distruge noul cuplu şi pentru a îşi păstra locul preferat.

Eden / Eden

Un film de: Mia Hansen-Løve
Cu: Félix de Givry, Pauline Etienne, Hugo Conzelmann, Greta Gerwig, Vincent Macaigne
Dramă, muzical - Franţa (2014) - 2h11min
Sinopsis: La începutul anilor 90, muzica electronică franceză este în plină ascensiune. Într-o noapte pariziană, Paul, un DJ, face primii săi paşi şi creează împreună cu cel mai bun prieten al său duoul «Cheers». Îşi găsesc public şi cântă în cele mai mari cluburi din capitală. Pentru ei este începutul unei ascensiuni euforice, vertiginoase, periculoase şi efemere. Este de asemenea şi parcursul sentimental al unui tânăr băiat care adună poveşti de dragoste şi care nu reuşeşte să construiască.
Eden încearcă să reînvie euforia anilor 90 şi istoria French Touch: această generaţie de artişti francezi care continuă să strălucească în lumea întreagă.

Ni le ciel ni la terre / Nici cerul nici pământul

Un film de: Clément Cogitore
Cu: Jérémie Renier, Kévin Azaïs, Swann Arlaud
Război, fantastic, dramă - Franţa, Belgia (2015) - 1h40min
Sinopsis: Afganistan 2014. La retragerea trupelor, căpitanul Antarès Bonassieu şi trupa sa sunt alocaţi unei misiuni de control şi de supraveghere într-o vale izolată, din Waklan, la frontiera cu Pakistan. În ciuda determinării lui Antarès şi a oamenilor săi, controlul acestui sector considerat liniştit, le va scăpa uşor din mână. Într-o noapte soldaţii dispar misterios din acea vale.
Distincţii: Selecţia Semaine de la Critique Cannes 2015

L'homme qu'on aimait trop / Omul pe care îl iubeam mult

Un film de: André Téchiné
Cu: Guillaume Canet, Adèle Haenel, Catherine Deneuve
Dramă - Franţa 2014 - 1h56min
Sinopsis: 1976. După eşecul căsătoriei sale, Agnès Le Roux se întoarce din Africa şi o găseşte pe mama sa, Renée, proprietara unui cazinoului din Nice. Tânăra fată se îndrăgosteşte de Maurice Agnelet, un avocat cu zece ani mai în vârstă decât ea. În urma sfaturilor acestuia şi a noului anturaj nefast, ea încearcă să-şi ruineze mama. Agnès dispare în 1977. 30 de ani mai târziu, Maurice Agnelet rămâne încă suspectul unei crime fără probe şi fără cadavru.

Bande de filles / Gaşca de fete

Un film de: Sciamma Céline
Cu: Toure Karidja, Sylla Assa, Karamoh Linsday, Toure Mariétou, Diabate Idrissa
Comedie dramă - Franţa (2014) - 1h52min
Sinopsis: Persecutată de familie, fără vreo perspectivă de viitor la şcoală şi supusă legii băieţilor din cartier, Marieme începe o viaţă nouă atunci când întâlneşte o gaşcă de trei fete mai deschise la minte. Îşi schimbă numele şi felul de a se îmbrăca, abandonează chiar şi şcoala, numai pentru a fi acceptată în gaşcă, sperând că aceasta este calea spre libertate.

Bird people

Un film de: Ferran Pascale
Cu: Demoustier Anaïs, Charles Josh, Zem Roschdy
Fantastic - Franţa (2014) - 2h8min
Sinopsis: Într-un hotel internaţional aproape de Roissy, doi străini încearcă să găsească un sens în vieţile lor: un inginer american care decide să-şi schimbe radical viaţa şi o tânără cameristă care trece printr-o experienţă copleşitoare.

 Hippocrate / Hipocrat

Un film de: Lilti Thomas
Cu: Kateb Reda, Lacoste Vincent, Denicourt Marianne, Gamblin Jacques
Comedie, dramă - Franţa (2014) - 1h42min
Sinopsis: Benjamin va deveni un mare medic, este foarte sigur de acest lucru. Dar prima lui experienţă ca rezident în spitalul în care tatăl său lucrează nu decurge aşa cum şi-a imaginat. Practica se dovedeşte a fi mai grea decât teoria. Responsabilitatea este copleşitoare, tatăl său este absent şi colegul său, Abdel, este un medic străin mult mai experimentat decât el. Rezidenţiatul îl va forţa pe Benjamin să-şi confrunte limitele şi să înceapă să se maturizeze.
Distincţii: Grand prix al festivalul de film francofon din Angoulème 2014, selecţie Semaine de la critique Cannes 2014

Une place sur la Terre / Un loc pe Pământ

Un film de: Godet Fabienne
Cu: Poelvoorde Benoît, Labed Marianne, Baissette de Malglaive Max, Spiesser Jacques
Comedie, dramă - Franţa (2012) - 1h40min
Sinopsis: Antoine, un fotograf deziluzionat, are un singur prieten, Matéo. Este fiul cel mai mic al vecinei sale, adesea absentă, căruia îi dă o educaţie imaginară. Într-o dimineaţă, sunetele de pian ce se aud din clădirea din faţă îi captează atenţia. Antoine încă nu ştie că cea care cântă, este Elena, o studentă idealistă şi fără compromisuri, care îi va bulversa viaţa şi îi va permite să-şi găsească un loc pe Pământ.
Distincţii: Sélection MyFrenchFilmfestival 2015

Geronimo / Geronimo

Un film de: Gatlif Tony
Cu: Sallette Céline, Yous Rachid, Murgia David
Comedie, dramă - Franţa (2014) - 1h44min
Sinopsis: Sudul Franţei. În căldura sufocantă de august, Geronimo, o tânără educatoare încearcă să liniştească tensiunile dintre tinerii din cartierul Saint Pierre. Totul se schimbă când Nil Terzi, o adolescentă de origine turcă fuge de la soţul ei pentru a se întâlni cu iubitul său, Lucky Molina, un tânăr ţigan. Fuga lor declanşează războiul între cele două clanuri. Când izbucneşte conflictul, Geronimo va face totul pentru a opri nebunia care acaparează cartierul.

Omagiu Chantal Akerman

La Folie Almayer

Un film de: Chantal Akerman
Cu: Stanislas Merhar, Aurora Marion, Marc Barbé, Zac Andrianasolo
Comedie, dramă - Franţa (2010) - 2h07min
Sinopsis: Undeva în Asia de Sud-Est, lângă un râu tumultos, un european visează să se îmbogăţească din dragoste pentru fiica sa. O poveste despre pasiune, pierzanie şi nebunie, realizată după romanul lui Joseph Conrad.

Descarcă broşura Festivalului Filmului Francez, 2015 aici..

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus