Radio România Muzical / octombrie 2015
Discul de muzică clasică al anului 2015
Daniil Trifonov, Yundi, Yuja Wang - tineri pianişti care scriu istorie în prezent, legaţi şi de România prin prezenţa lor, trecută sau viitoare, în cadrul Festivalului Enescu. Din păcate, nu putem să-i ascultăm pe scene româneşti decât în cadrul Festivalului Enescu; o şansă de a-i cunoaşte mai bine sunt şi discurile pe care ei le semnează, posibil de audiat la Radio România Muzical, existente şi în magazinele de specialitate din România.

Daniil Trifonov - continuatorul şcolii ruse de pian

Are 24 ani şi o carieră internaţională de invidiat, pornită la 19 ani, când cucerea două importante premii care l-au propulsat în atenţia tuturor: premiul al III-lea la Concursul Chopin de la Varşovia şi, mai ales, premiul I şi Medalia de aur a concursului Ceaikovski de la Moscova. În paranteză fie spus, în 2015, premiul I şi Medalia de aur a aceluiaşi concurs de la Moscova au fost cucerite de violoncelistul român Andrei Ioniţă, iar dirijorul Valery Gergiev, aflat printre organizatorii acestei competiţii, va fi în 2017, la Festivalul Enescu, alături de cei doi câştigători ai ultimelor ediţii ale concursului Ceaikovski, în două concerte consecutive susţinute alături de Orchestra Filarmonicii din Munchen.  Deci, pe 9 septembrie 2017, vom avea ocazia să-l ascultăm pe pianistul Daniil Trifonov prima dată pe o scenă din România.

Din fericire, au mai fost şanse pentru melomanii români de a-l asculta de pe discuri sau la radio pe acest excepţional pianist despre care cu greu îţi poţi imagina că are doar 24 ani. Sunt pianişti celebri care vorbesc la superlativ de Daniil Trifonov, aşa cum este Martha Argerich care spunea că "niciodată nu a ascultat aşa ceva", referindu-se la capacitatea lui Daniil Trifonov de a surprinde angelicul şi demonicul în interpretările sale. S-a vorbit despre Daniil Trifonov - continuatorul tradiţiei marii şcoli ruse de pian: o realitate evidentă în stilul său interpretativ, dar şi în biografia sa, pentru că Daniil Trifonov a crescut ascultând vechi discuri ale unor maeştri - Rahmaninov şi Horowitz. Întrebat care sunt pianiştii săi contemporani preferaţi, Trifonov a răspuns: Martha Argerich, Grigory Sokolov şi... Radu Lupu.


Pe 28 august 2015, Daniil Trifonov şi-a lansat cel mai nou disc apărut la Deutsche Grammophon, primul său disc înregistrat în studio, pe care se regăsesc teme cu variaţiuni scrise de Serghei Rahmaninov: celebra Rapsodie pentru pian şi orchestră pe o temă de Paganini, dar şi variaţiuni pe teme de Corelli şi Chopin pentru pian solo, alături de o lucrare compusă chiar de Daniil Trifonov, intitulată sugestiv "Rahmaniana". Alături de Daniil Trifonov pe acest disc - Orchestra Simfonică din Philadelphia, care are muzica lui Rahmaninov în sânge, fiind orchestra americană cu care Rahmaninov însuşi a colaborat cel mai des după ce a emigrat în Statele Unite ale Americii. Iar la pupitrul orchestrei s-a aflat dirijorul Yannick Nezet Seguin, o vedetă incontestabilă a lumii de concert contemporane. Evident, punctul central de interes al discului este celebra Rapsodie pe o temă de Paganini, a cărei variaţiune a 18-a, inclusă în muzica filmului Undeva, cândva a intrat în conştiinţa publicului larg. Fără a exagera, se poate spune că Daniil Trifonov a realizat o versiune antologică a acestei rapsodii, încărcată de o poezie pe care numai un rus stabilit în America, aşa cum a fost şi Rahmaninov însuşi, o putea concepe. Discul poate fi ascultat pe site-ul campaniei Radio România Muzical Votează discul de muzică clasică al anului 2015

Yundi şi preludiile lui Frederic Chopin

Pe 11 septembrie 2015 a apărut tot sub sigla casei Deutsche Grammophon şi noul disc al pianistului chinez Yundi, consacrat muzicii lui Chopin, mai precis colecţia de preludii scrise de romanticul polonez.

Nu e întâmplător că Yundi abordează (din nou) muzica lui Chopin pe discurile sale: el s-a lansat în anul 2000, când a câştigat premiul I la Concursul Frederic Chopin de la Varşovia, una dintre cele mai grele competiţii pentru pianişti, organizată odată la 5 ani. A stabilit atunci şi un record: a fost cel mai tânăr pianist care a câştigat vreodată premiul I la acest concurs (avea 18 ani) şi primul pianist chinez care realiza această performanţă. În 2015, Yundi revine la Varşovia, de data aceasta, ca membru al juriului şi din  nou stabileşte un record, fiind cel mai tânăr al juriului din istoria concursului (are 33 ani).

Yundi a putut fi ascultat şi pe o scenă românească, la Festivalul Enescu 2013; şi atunci a interpretat tot Chopin.


Pe discul lansat în 11 septembrie 2015, Yundi ne propune o versiune învolburată a muzicii lui Chopin; chiar şi în preludiile lente din ciclul op.28 se simte o nelinişte interioară pe care nu am simţit-o în interpretarea altor pianişti. Este o viziune foarte personală aici, pe care o puteţi asculta şi dvs. în înregistrarea postată pe site-ul Radio România Muzical.

Yuja Wang interpretează Ravel

În Festivalul Enescu 2013 a putut fi ascultată interpretând Concertul nr.1 de Ceaikovski; în 2015, Concertul nr.2 de Bela Bartok. Pe 9 octombrie 2015, apare noul disc al Yujei Wang, pe care ea interpretează cele două concerte pentru pian şi orchestră de Maurice Ravel. O alegere repertorială surprinzătoare pentru mulţi: de altfel, şi după concertele Yujei Wang de la Bucureşti am auzit păreri care spuneau că ea este doar o "atletă" a pianului, că nu are rafinamentul unui mare pianist, etc. E adevărat, partea a doua din Concertul nr.2 de Bartok a schimbat totuşi parţial aceste păreri... Iar partea a doua din Concertul în Sol de Ravel cred că dărâmă cu totul această imagine. De fapt, Yuja Wang este una dintre cele mai talentate, complete şi expresive pianiste ale timpului nostru; faptul că ea are orice dificultate tehnică la degetul mic nu înseamnă că ea nu ştie să creeze poezie pe clapele pianului, aşa cum face cu muzica lui Ravel.


Alături de Yuja Wang, pe acest disc cântă Orchestra Tonhalle din Zurich (unul dintre concert-maeştrii orchestrei este românul George Cosmin Bănică), condusă de un dirijor de doar 29 ani, francezul Lionel Bringuier, actualul director muzical al orchestrei elveţiene, şi el un adevărat copil-minune al muzicii clasice actuale, care confirmă la maturitate. Şi care promite o întreagă serie Ravel care va apărea la Deutsche Grammophon, deci, este de urmărit.

Noul disc al Yujei Wang poate fi ascultat la Radio România Muzical luni, 12 octombrie 2015, de la ora 19.00.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus