octombrie 2015
Festivalul de film de animaţie anim'est 2015
The Prophet mi-a oferit de la bun început o pace interioară. În linişte, cu ochii senini şi cu mintea netulburată de şuşotelile vecinilor de scaun, filmul s-a derulat calm, cu farmecul de neegalat al animaţiilor ce purtau în fiecare culoare câte un simbol filozofic ce călătorea de la naşterea noastră ca suflete libere, până la responsabilitatea de a purta şi de a transmite iubirea generaţiilor viitoare.

Regizorul Roger Allens înfăţişează, inspirat de Profetul lui Kahlil Gibran, o poveste dintr-un sat mediteranean care, simbolic, reprezintă lumea însăşi, populată de oameni care condamnă, care produc suferinţă, dar şi de cei care înţeleg puterea cuvântului. Îndemnată de pierderea tatălui, Almitra explorează lumea alături de libertatea pe care şi-o asumă fără regret. În ciuda nemulţumirilor localnicilor, ea înţelege, mai presus decât oricine, puterea libertăţii ei.

Descoperindu-l pe Mustafa, Almitra pătrunde în sensurile profunde ale vieţii, înţelege transformările pe care le poate produce cuvântul şi prin discursurile fermecătoare ale poetului, Almitra îşi recăpăta vocea, redobândind posibilitatea de a schimba, la rândul ei, lumea prin cuvânt.

Călătorind prin toate etapele de transformare a fiinţei umane, Almitra, alături de localnici, se dezvoltă într-o lume nouă, în care răul, pedeapsa, ura devin forme de conştientizare a propriei libertăţi spirituale.

Mustafa ne învaţă că libertatea nu este condiţionată de oameni, ci de propria noastră voinţă. Ne învaţă că, retrăgându-ne în refugiul propriilor noastre mărginiri, nu facem altceva decât să împiedicăm posibilitatea unui zbor absolut.

În The Prophet simbolurile devin adevărate forme de existenţă, în care divinitatea este asociată cu vântul, lumina, apa sau pământul, stăpânind legenda, cuvântul, viaţa. De aceea, moartea nu este cu adevărat reală. Mustafa nu moare, ci se îndreaptă, călătorind prin lumină, spre alte lumi. El este simbolul universului ascuns din noi înşine. Moartea devine formă prin care civilizaţia renaşte, prin care ea înţelege că, dincolo de lege, există spiritul. Iar acest spirit va călători împreună cu noi, dăruindu-ne evadarea din universul mărunt al oamenilor.

Regizori: Roger Allers, Gaëtan Brizzi, Paul Brizzi, Joan Gratz, Mohammed Saeed Harib, Tomm Moore, Nina Paley, Bill Plympton, Joann Sfar, Michal Socha
Ţara: Canada, Franţa, Liban, Qatar, SUA
An: 2014, Durata: 84 minute



Descarcă programul anim'est, 2015 aici..

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus