octombrie 2015
Festivalul Internaţional de Scurtmetraj Timishort, 2015
Pe data de 15 octombrie 2015 îşi deschide porţile la Timişoara ce-a de-a şaptea ediţie a Festivalului Internaţional de Film Timishort. Proiecţiile vor avea loc la Cinematograful Timiş, AMBASADA şi Sala 2 a Teatrului Naţional Timişoara.

Proiecţia de deschidere va avea loc la Cinematograful Timiş, pe data de 15 octombrie 2015 de la orele 19.00 cu filmul documentar german OFF Ways, în regia lui Uli Schueppel:

"Pe data de 21 decembrie 1989, membrii legendarei trupe de muzică Einstuerzende Neubauten s-au pus pe drum pentru primul lor concert în Berlinul de Est (încă capitala Republicii Democrate Germane). Este un drum ciudat din cartierul vestic Kreuzberg până în cartierul estic Lichtenberg al oraşului german împărţit în două de un zid şi de controale la graniţă. Regizorul Uli M Schueppel, prieten al trupei i-a acompaniat pe cei de la Einstuerzende Neubauten în această zi extraordinară pentru membrii trupei, crescuţi în Berlinul de Vest, care până atunci nu au avut permis de acces in RDG. Concertul a fost posibil datorită intervenţiei renumitului om de teatru şi scriitor Heiner Mueller. Prezenţa acestuia în backstage împreună cu o delegaţie de miniştri francezi este una din întâmplările bizare ale acelei zile.

Cât despre publicul redegist, prezent în număr impresionant, acesta asociază numele şi conceptul de Einstuerzende Neubauten cu idea de "Vest". Filmul reflectă perspectiva Est-Vest de acum 20 de ani în preajma momentului istoric al reunificării Germaniei. Începând cu acest concert, filmul este un mozaic al Berlinului într-o călătorie în timp într-o Germanie atemporală."

Regizorul Uli M Schueppel va fi prezent la proiecţie.

După proiecţie are loc performace-ul Perseverantia cu muzicienii cunoscuţi pe plan internaţional Danielle de Picciotto şi Alexander Hacke, care călătoresc prin lume din 2010, renunţând la majoritatea posesiunilor materiale. Danielle de Picciotto este unul dintre fondatorii Love Parade din Berlin. Alexander Hacke este membru al legendarei trupe de muzică industrială Einsturzende Neubauten. Aceşti doi refugiaţi artistic dintr-o lume rapid gentrificată vor susţine un concert cu piese din noul album "Tacoma" al Daniellei, precum şi din albumul "Perseverantia" semnat de Danielle şi Alexander. Concertul este însoţit de proiecţia jurnalului grafic al lui Danielle de Picciotto, care descrie transformarea lor în artişti nomazi.

Acest performance va avea loc joi, 15 octombrie 2015, la AMBASADA, începând cu ora 22.00

Festivalul Internaţional de Film Timishort este organizat de Asociaţia Română a Filmului Independent, cu suportul Primăriei şi al Consiliului Local Timişoara şi al Centrului Naţional al Cinematografiei, în parteneriat cu Centrul Cultural German Timişoara, Institutul Cultural Polonez şi susţinut de AMBASADA, DIGI şi Huawei.