octombrie 2015
Zilele Filmului Columbian, 2015
Ambasada Columbiei în Polonia, în colaborare cu Instituto Cervantes din Bucureşti, organizează în datele de 16, 17 şi 19 octombrie 2015, la sediul Instituto Cervantes (Bd. Regina Elisabeta, 38, Sala Auditorium), patru proiecţii de film columbian actual. Este vorba despre trei lungmetraje de ficţiune şi un documentar.

Zilele de Film Columbian se inaugurează vineri, 16 octombrie 2015, ora 19:00, în prezenţa dlui. Libardo Ospina-Pinto, Prim Secretar pentru relaţii externe al Ambasadei Columbiei la Varşovia, cu proiecţia filmului Los viajes del viento de Ciro Guerra, candidatura Columbiei la Oscar în 2010, secţiunea Cel mai Bun Film Străin

Intrare liberă, număr limitat de locuri. Rezervări: [email protected]; tel. 021 2102737.

Program

Vineri, 16 octombrie 2015, ora 19.00
Los viajes del viento / The Wind Journeys
(Columbia, 2009, 119 min - dramă - v.o. spaniolă, subtitrare engleză)
Regizor: Ciro Guerra
Cu: Marciano Martínez, Yull Núñez, Agustin Nieves
Sinopsis: 1968. Ignacio Carrillo, un artist ambulant care cânta din acordeon şi timp de mulţi ani străbătuse în lung şi în lat regiuni din Columbia, se hotărăşte să facă o ultimă călătorie în nordul ţării, ca să-i înapoieze instrumentul bătrânului său maestru, acest drum fiind şi ultima data când avea să cânte la acordeon. Însoţit de tânărul Fermín, întreprinde o călătorie prin marea diversitate a culturii caraibiene şi trăind tot felul de aventuri şi întâlniri. Filmul a reprezentat Columbia la Oscar în 2010 la categoria cel mai bun film străin.

Sâmbătă, 17 octombrie 2015, ora 18.00
Porro Hecho en Colombia

(Columbia, 2014, 93 min - documentar muzical - v.o. spaniolă, subtitrare engleză)
Regizor: Adriana Lucía
Sinopsis: Un documentar muzical care spune povestea ritmului "porro" de la originile acestuia aflată în cântecele primitive sau în dansurile cântate, acompaniate de bătăi de palme şi tobe, folosind de la diferite tipuri de "gaitas" sau de instrumente africane până la incorporarea instrumentelor europene care au condus la apariţia grupurilor cunoscute drept "bandas pelayeras". Documentarul are ca punct de plecare provincia Córdoba din Columbia şi arată atât frumuseţea naturală cât şi cea culturală a regiunii, o dovadă în plus a diversităţii Columbiei şi a muzicii sale. Aflăm, totodată, cum râurile şi marea au fost tot atâtea porţi de comunicare cu lumea şi porţi de intrare pentru diferite comunităţi cum ar fi cea sírio-libaneză sau gitano care au găsit în Columbia locul pentru o nouă viaţă.

Sâmbătă, 17 octombrie 2015, ora 20.00
Cazando Luciérnagas / Chasing Fireflies

(Columbia, 2013, 116 min - dramă - v.o. spaniolă, subtitrare engleză)
Regizor: Robert Flores Prieto
Cu: Valentina Abril, Marlon Moreno
Sinopsis: Manrique e paznic la o mină de sare părăsită într-um loc îndepărtat din Columbia. A găsit în acest serviciu pretextul de a se izola de o lume care nu-l mai interesează. Apariţia insolită a unui câine de rasă, de fapt o căţea, căreia îi plăcea să prindă lilieci pe întuneric şi sosirea neaşteptată a Valeriei, fiica lui de 13 ani, îi oferă acestui bărbat solitar posibilitatea de a-şi regăsi bucuria de a trăi. Totul, pe fundalul unor imagini ale salinelor din regiunea Galerazamba, Bolívar.

Luni, 19 octombrie 2015, ora 19.00
Del amor y otros demonios / Of Love and Other Demons

(Columbia / Costa Rica / México, 2010, 95 min - dramă - v.o. spaniolă, subtitrare engleză)
Regizor: Hilda Hidalgo
Cu: Pablo Derqui, Eliza Triana, Jordi Dauder
Sinopsis: La doar 13 ani, în vremuri marcate de sclavie şi de Inchiziţie, Maria - fiică de marchiz crescută de sclavii africani din Cartagena de las Indias în epoca colonială - vrea să ştie ce gust are sărutul. La un moment dat, fata e muşcată de un câine turbat şi episcopul o crede posedată de demoni şi îi cere discipolului său, Cayetano, să o exorcizeze. Cu o privire foarte personală şi intimistă care aproape că aminteşte de pictura renascentistă, filmul este o adaptare a uneia dintre cele mai provocatoare poveşti de dragoste scrise de Gabriel García Márquez.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus