septembrie 2005
Sahara
 Distribuţie:

Penelope Cruz
Matthew McConaughey
Steve Zahn
Robert Cavanah
William H. Macy



Regie: Breck Eisner
Scenariu: Clive Cussler/Tomas Dean Donnelly
Muzica: Allen Collins / Clint Mansell / Ronnie Van Zant
Imagine: Seamus McGarvey
Montaj: Andrew McRitchie


 Sinopsis

Atunci când exploratorul Dirk Pitt (Matthew McConaughey) găseşte o monedă legendară, care face referire la o poveste antică, porneşte în aventura vieţii sale, încercând să găsească o comoară într-una dintre cele mai periculoase regiuni din Africa de Vest. Căutând ceea ce localnicii numesc "Vaporul morţii" - care ascunde o încărcătură secretă - Dirk şi însoţitorul său Al Giordino (Steve Zahn), o întâlnesc pe Dr. Eva Rojas (Penelope Cruz), o superbă şi inteligentă doctoriţă, care este de părere că această comoară ascunsă ar putea fi o ameninţare la adresa lumii întregi.

Încercând să găsească o navă pe care toţi o cred doar o iluzie, Dirk, Al şi Eva trebuie să se bazeze pe inteligenţă şi pe forţele proprii pentru a scăpa de mafioţi periculoşi, a supravieţui mediului ameninţător şi a găsi cheia misterelor.


 Despre producţie

"Dirk Pitt este un individ renascentist", spune Matthew McConaughey, care dă viaţă unui nou erou de acţiune în cel mai recent film lansat de Bristol Bay Productions, Sahara. "Dirk este genul de bărbat care se poate lupta cu un aligator într-o dimineaţă, pentru ca mai pe seară să se ducă la un bal elegant. Este fiu de senator, un tip savant, rafinat, realizat din toate punctele de vedere; în acelaşi timp, este un pirat aflat în căutare de comori, un ticălos simpatic, lăudăros şi cam beţivan. Dar este mereu gentlemanul perfect."

Un bărbat îndrăzneţ care-şi foloseşte mintea ascuţită, dar şi muşchii, Dirk Pitt este poate singurul care-l depăşeşte pe Al Giordino, interpretat de Steve Zahn. Împreună, ei pornesc într-o călătorie care începe de la o ghicitoare despre un vas de război din perioada Războiului Civil - şi care se sfârşeşte în cel mai mare deşert al lumii.

"E un mister vechi de peste 150 de ani - ce s-a întâmplat cu acest vas de război, care a dispărut în neant - iar Dirk este hotărât să-i dea de capăt", spune regizorul Breck Eisner, care debutează în cinematografie cu Sahara. Aşa începe povestea, care va sfârşi la mii de mile depărtare, în mijlocul deşertului Sahara".

Aventurierii descoperă în curând că vasul lor dispărut este doar o verigă într-o problemă majoră, care este investigată de Dr. Eva Rojas, interpretată de Penelope Cruz. "Nu este genul de femeie fragilă", spune Cruz. "De fapt, este foarte activă, ba chiar îl salvează pe Dirk de câteva ori. Şi, desigur, este exact genul de feemie care-l atrage pe Dirk - între ei este o potrivire perfectă."

"Este un film de acţiune, inspirat din marile filme şi seriale cu exploratori care l-au precedat", spune Eisner. "Am fost captivat de acel sentiment de aventură, mister şi umor din acest proiect, şi toi cei implicaţi au vrut să transpună această atmosferă pe ecran."

"Nimic din această poveste n-ar trebui luat prea în serios", spune McConaughey. "Este o aventură, o fabulă. Am încercat să transformăm în realitate o mare parte din magia cinematografică. Totul merge de minune graţie acestui amestec."

Producătorul Howard Baldwin susţine că relaţia puternică dintre Dirk şi Al este cea care dă nota specifică filmului. "Această producţie, după cum va descoperi publicul, se transformă într-o aventură fantastică, şi cred că aceste două personaje, Dirk şi Al, sunt cele care-i conferă întreaga energie", spune Baldwin.

"Sunt doi tipi care se cunosc din copilărie, au fost mereu cei mai buni prieteni", spune Eisner. "Este frecvent în genul de filme despre prieteni să vezi două personaje, unul mai tipicar şi altul mai sărit de pe fix, care se trezesc puşi laolaltă, se ceartă mai tot timpul, dar în cele din urmă sfârşesc prin a se înţelege de minune. Este şi asta o reţetă, dar cu care ne-am întâlnit prea des. Îmi place la Dirk şi Al că sunt genul de prieteni care se cunosc încă din grădiniţă. Au un trecut împreună, sunt de nedespărţit."

"Pur şi simplu, Dirk nu poate supravieţui fără Al" , spune Zahn. "Sigur, Dirk arată bine - este un tip fermecător, care ştie să vorbească, un fin diplomat. Dar Al este cel care ştie dedesubturile situaţiei, partea practică. Sunt diferiţi din multe puncte de vedere, dar împreună sunt de neînfrânt. Desigur, atunci când apare vreun pericol, Dirk sare cu capul înainte, dar Al îl urmează îndeaproape - şi nu-i chiar aşa de sigur să te afli în preajma lui Dirk".

Când Dirk şi Al o întâlnesc pe Eva, ea se potriveşte de minune cu cei doi căutători de comori. "Sunt nişte rătăcitori, nişte spirite libere, care în sfârşit s-au întâlnit", spune Breck Eisner. "Eva este de capul ei, este singura care a crezut vreodată în existenţa acestui mister; la fel, Dirk încearcă să găsească un vas pe care toţi îl cred a fi o iluzie. Prietenia lor vine ca ceva firesc."

"Chiar am devenit un trio", spune Eva. "De regulă sunt un cuplu şi un prieten, sau doi tipi şi două fete. In acest caz, suntem pe picior de egalitate".

Cel care pune la un loc toate elementele aventurii, comediei şi poveştii de dragoste este Breck Eisner, care mai înainte a regizat mini-serialul distins cu un premiu Emmy, Taken, pentru Sci-Fi Channel şi Steven Spielberg. "Te gândeşti că ne-a fost greu să avem încredere într-un debutant pentru un film de proporţii precum Sahara, dar Breck a fost o alegere uşoară", spune Baldwin. "Nasul meu mi-a spus că va fi perfect pentru această treabă - şi chiar aşa a şi fost. Este un tip de acţiune, care a înţeles din prima atmosfera filmului. Nu vă pot spune cât de impresionaţi suntem de Breck Eisner."

Pe Eisner l-a atras la acest proiect ocazia de a ecraniza o relaţie deosebit de puternică între personaje şi o poveste extrem de complexă. "Am fost foarte impresionat de personajele lui Dirk şi Al", observă Eisner, "ca şi de complexitatea şi profunzimea întregii poveşti"

"I-am spus lui Breck că nu oricine poate regiza acest film", spune Cruz. "Am fost atât de impresionată de energia sa. Era primul care ajungea pe platou dimineaţa, şi era ultimul care pleca de la şedinţe la ora 10 seara. A făcut acest lucru zilnic timp de luni întregi. Acest film a avut nevoie de el. A avut nevoie de energia sa."

"Tot filmul a beneficiat de pe urma acestei energii", continuă Cruz. "Este ceva care a fost resimţit de fiecare în parte - am vrut toţi să experimentăm o astfel de aventură".

Se mai alătură echipei producătorii Mace Neufeld şi Stephanie Austin, amândoi veterani ai genului. "Am fost încântaţi de colaborarea cu Stephanie şi Mac", spune Cary Granat, preşedintele Anschutz Film Group şi Bristol Bay Productions. "Biografiile lor sunt o enumerare a unora dintre cele mai bune filme de acţiune ale tuturor timpurilor. Toţi cei implicaţi în proiectul Sahara şi-au dat seama că au exact acel gen de experienţă necesară pentru a ecraniza prima aventură a lui Al şi Dirk".


 Despre personaje

Matthew McConaughey se entuziasmează atunci când îl descrie pe Dirk Pitt, un personaj în egală măsură aventurier, Don Juan sofisticat şi obsedat de atingerea unui scop. "Uneori este savant, alteori este imventator, şi cel mai des este aventurier", spune el. "Este un tip cu planuri mari, dar aceste planuri sunt într-o continuă schimbare, este mereu gata pentru neprevăzut. Se adaptează la orice situaţie. A fost ofiţer de marină, dar în parte este pirat în adevăratul sens al cuvântului. Este mai degrabă amant decât luptător, dar dacă trebuie să lupte, o face bine".

McConaughey crede că acest amestec de calităţi este cel care a creat cel mai performant erou de acţiune al timpurilor noastre. "Chiar dacă Dirk a crescut într-un mediu privilegiat - tatăl său a fost senator - are propriile idei despre cum vrea să-şi petreacă viaţă, adică în căutare de comori", spune el. "Vrea mereu să afle lucruri care-i sunt ascunse - crede că putem dezvălui orice mister. Il puteţi numi visător, şi cred că chiar aşa şi este, dar cunoştinţele sale în materie de istorie, educaţia primită, toate acestea vin în sprijinul afirmaţiilor sale". In film, visul său este să descopere un vas de război din timpul Războiului Civil, pierdut în mijlocul deşerului african.

"Umorul lui Dirk Pitt constă în faptul că are mereu un plan, dar ştie şi că planul acesta este sortit eşecului", râde McConaughey. "Dirk Pitt este cel mai norocos om în viaţă".

"Dirk este un erou de acţiune, dar nu în sensul consacrat de filmele de până acum", spune Breck Eisner. "Dirk este un tip obişnuit. Este bine educat, desigur, dar când intră în bucluc, ştie să iasă cu faţă curată. Intotdeauna este cu un pas înaintea publicului, şi uneori cam uită ce se întâmplă cu el în prezent. A trecut prin toate aventurile cu putinţă, şi a scăpat cu bine din toate".

Cel mai bun prieten al lui Dirk este Al Giordino, un maimuţoi bun de gură care-i ţine mereu partea. Prieteni de-o viaţă, aceşti eroi au un fel aparte de-a se înţelege între ei, rezultatul anilor petrecuţi împreună.

"După părerea mea, Al este vocea raţiunii", spune McConaughey. "Dirk vine mereu cu tot felul de planuri imposibile, iar Al este cel care-l aduce cu picioarele pe pământ, dar în acelaşi timp ştie când se poate baza pe instinctele lui Dirk. Relaţia dintre ei este cheia succesului acestui film."

"Al este mult mai cinic decât Dirk", spune Steve Zahn, care-l interpretează pe Al. "Dirk are teoriile sale, în care Al nu prea are încredere. Dar atunci când Dirk încearcă să pună totul cap la cap, Al îl sprijină întrutotul. In cele din urmă, cred că Al îl respectă şi se lasă pe mâna lui, şi vice-versa."

Zahn a fost distribuit, după cum ne spune McConaughey, atunci când cineaştii au realizat că viziunea acestuia asupra personajului este identică cu cea pe care şi-o formaseră şi ei. "Era clar că personajul lui nu se reducea la poante hazlii şi glume de doi lei", spune McConaughey. "Al este un tip amuzant, care reacţionează la situaţiile în care îl pune Dirk. Aşa este personajul lui..."

De fapt, odată ce Zahn a acceptat rolul, cineaştii au fost de acord: nimeni altcineva nu l-ar fi putut interpreta pe Al. "Al este un personaj complex, deoarece aduce un suflu comic în film, dar în acelaşi timp este un tip foarte serios atunci când se confruntă cu situaţii grave. Nu trebuie luat drept un nătărău", spune Eisner.

McConaughey este de acord. "Al şi Dirk se ciondănesc mereu dintr-un motiv sau altul", spune el, "dar îşi sar în ajutor atunci când e nevoie. Se ceartă mereu, dar când vine vorba de ceva serios, sunt adevăraţi profesionişti. Se pot descurca în orice situaţie."

"Steve Zahn şi-a dat seama de la început cum stau lucrurile şi a interpretat rolul exact aşa cum trebuie", continuă Eisner. "Se pare că este ideal pentru acest rol., nu doar pentru talentul său actoricesc, ci şi pentru cunoştinţele sale teoretice: ştie o grămadă de chestii legate de istorie şi război, şi are o impresionantă colecţie de artefacte din Războiul Civil. Stie totul despre acest subiect."

Zahn şi McConaughey erau decişi ca relaţia dintre Dirk şi Al să pară credibilă pe ecran. "Nu-mi pasă cât de grozavă este acţiunea, cât de rapide sunt elicopterele, sau cât de mari sunt exploziile", spune Zahn. "Dacă nu crezi că aceşti tipi sunt prieteni, filmul nu mai are nici un farmec"

"Când vezi oameni care se simt bine împreună, poţi să-ţi dai seama de multe lucruri care n-au fost spuse explicit - mişcări şi gesturi sau zâmbete", adaugă McConaughey. "Stiam că între noi trebuie să fie acest gen de relaţie. Aşa că Steve şi cu mine ne-am petrecut mult timp împreună; am stat de vorbă, am inventat poveşti despre lucruri pe care Dirk şi Al le-au făcut în trecut, ne-am găsit o groază de porecle. Nici unul dintre aceste lucruri n-au apărut în film, dar ne-a făcut să ne simţim mai bine împreună."

Dar lucrurile n-au fost mereu atât de simple. "A trebuit să ne antrenăm alături de puşcaşii marini timp de aproape o lună", continuă McConaughey.

Zahn adaugă: "Poate că vi se va părea depăşit, dar te apropii de un tip alături de care ai transpirat prin toţi porii timp de 12 ore în plină caniculă. Cunoşti acea persoană la un alt nivel - nu mai e loc de falsitate atunci când de-abia îţi mai tragi sufletul"

Zahn spune că mai există un alt motiv pentru care antrenamentul a fost atât de important. "Povestea este un pic trăznită", recunoaşte el, "aşa că ne-am ancorat în realitate datorită acestui antrenament. Deoarece atât Matthew şi cu mine ştim ce avem de făcut, publicul crede că aceşti doi tipi se trezesc mereu în astfel de situaţii."

In timp ce se află în căutarea vasului dispărut, Dirk şi Al întâlnesc o doctoriţă care se confruntă cu o problemă mai serioasă. Penelope Cruz o interpretează pe Dr. Eva Rojas, membră a World Health Organization (WHO) care încearcă să descopere cauzele unei boli misterioase..

Pe Cruz a atras-o la acest rol tăria de caracter de care dă dovadă personajul ei. "Am citit multe scenarii în care personajele masculine sunt mult mai interesante decât cele feminine", spune ea. "Dar nu este cazul şi aici. Eva este o tipă extrem de complexă; este parte integrantă a poveştii. Este important ce are ea de spus. Este important ce are ea de descoperit."

"Îmi place foarte mult personalitatea ei", continuă Cruz. "Este gata pentru orice aventură, la fel ca şi băieţii. Este un personaj foarte, foarte amuzant, diferit de toate cele pe care le-am jucat până acum."

Cruz şi-a dat seama că este o situaţie credibilă. "Se pare că am vârsta perfectă pentru acest gen de personaj", spune ea, "deoarece doctorii mai tineri sunt cei care merg prin tot felul de locuri periculoase".

"Penelope s-a alăturat echipei în acelaşi fel în care Eva a apărut în poveste", spune Eisner. "Filmam deja de aproape o săptămână când Penelope a ajuns în Maroc. Eram deja un grup unit, Matthew, cu mine şi cu Steve, şi iată că a venit cineva din lumea de afară. Printr-o astfel de experienţă trebuie să treacă şi Eva; sunt doi tipi care se cunosc din copilărie, şi mai apoi intervine ea."

Ceilalţi membri ai distribuţiei sunt şi ei nişte actori redutabili, printre care se numără William H. Macy în rolul Amiralului Sandecker, Rainn Wilson este Rudi Gunn, Lennie James îl interpretează pe Generalul Kazim, celebrul actor francez Lambert Wilson este Massarde, iar Delroy Lindo este Carl.

"Îmi place forţa amiralului. Am ajuns la un moment al carierei mele în care nu mi-a mai rămas decât gloria rece", glumeşte Macy, nominalizat la Premiile Academiei pentru rolul său din Fargo. "Este un bărbat puternic, un intelectual, genul de om care le-a văzut pe toate şi care a ajuns acum în punctul în care-i coordonează pe alţii. După ce am interpretat rouluri de tineri năbădăioşi timp de 45 de ani, este o schimbare binevenită."

"Sandecker a lucrat în Marină timp de mai mulţi ani, apoi a părăsit armata în condiţii dubioase", continuă Macy. "Este destul de nemulţumit de acest lucru, şi a jurat că nu va mai lucra niciodată pentru guvern." Acum, amiralul conduce NUMA - Agenţia Naţională a Forţelor Marine şi Submarine - o organizaţie de salvare marină particulară, cea mai bună din lume în acest domeniu.

"Îţi poţi da seama uşor că Sandecker a avut un trecut zbuciumat", spune McConaughey.

"Îmi place că am ocazia de a-l interpreta pe tartorul tuturor răutăţilor", spune Macy, "tipul suficient de deştept pentru a-i învrăjbi pe unii contra celorlalţi, de a se lăsa în voia curentului, cel care ştie când să intervină şi când să se ţină deoparte. Este un personaj grozav."

"Bill a fost prima noastră alegere încă de la început", spune Eisner. "Este un tip foarte minuţios, a pus o grămadă de întrebări despre rol înainte de a-l accepta. A vrut să fie sigur că este omul potrivit pentru acest personaj."

"Nu numai că este un actor grozav, este şi un tip plin de umor", continuă Eisner. "Şi-a adaptat multe dintre replici, mai ales reacţiile din timpul secvenţei Panama". I-am pus un telefon în mână şi am lăsat camera să filmeze... a fost la înălţime."
Regia: Breck Eisner Cu: Penelope Cruz, Matthew McConaughey, Steve Zahn, Robert Cavanah, William H. Macy

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus