noiembrie 2015
Festivalul Internaţional de Film Comedy Cluj, 2015
Cotat, imediat după vizionare, drept serios candidat la unul din premiile festivalului, Obywatel / Cetăţeanul (Polonia, 2014) a obţinut nu unul, ci două premii importante la Comedy Cluj 2015: Cel mai bun film şi Cel mai bun scenariu. Filmul lui Jerzy Stuhr a convins nu numai juriul (pus deseori în dificultate), ci şi publicul (atras de stilul percutant şi bine închegat al naraţiunii). Se vede că ucenicia regizorului polonez prin preajma maeştrilor (Wajda, Zanussi, Kieslowski) şi-a lăsat amprenta, acesta reuşind să asimileze experimentele şcolii autohtone de film, nuanţând şi respectând normele acesteia, de unde o anume sobrietate a tratării subiectului în manieră realist-obiectivă, cu accent pe expresivitatea imaginii şi alternanţa cadrelor între simbol şi metaforă. Din toate acestea avem câte ceva şi în Obywatel / Cetăţeanul lui Jerzy Stuhr. Fluxul narativ îmbină spaimele inconştientului cu agresivitatea realului trăit de un erou ghinionist, aflat în comă indusă. Căderea în transă halucinogenă a personajului motivează structura onirică a povestirii, dar avem o abordare onirică bine temperată, neostentativă, cursivă.

Jerzy Stuhr apare aici în triplă ipostază: regizor, scenarist şi interpret al rolului principal, Jan Bratek. Mai mult decât atât, pentru scenele din tinereţe ale personajului este folosit Maciej Stuhr, fiul regizorului. Cu alte cuvinte, un film de autor în toată puterea cuvântului. Personajul poveştii este Jan Bratek, aflat pe patul de spital în urma unui accident stupid, care-i opreşte brusc ascensiunea politică spre preşedinţie. El este un politician controversat, un tip duplicitar, dar candid în felul lui şi accidentul nu face decât să-i dea timp pentru a căuta lumina adevărului. Cu faţa ascunsă sub bandajul ca o mască, el face o călătorie în trecutul său retrăind momente-cheie din viaţă, primind vizitele apropiaţilor cu un fel de rezervă. Desigur, excepţie face mama lui Jan, ombilicală legătură freudiană, ce pune în evidenţă tandreţea personajului. Bandajul e şi un strat protector interpus între forul său interior şi lumea din afară, crustă nevizibilă, ne dăm seama, dar pe care a purtat-o, precaut, toată viaţa. O şiretenie constantă se insinuează aici. Rememorările lui Bratek trec în revistă evenimentele politice şi sociale ale Poloniei din anii '50 până azi, felul în care eroul s-a strecurat printre ele şi a rezistat cu stoicism provocărilor sorţii, ba a şi profitat cât a putut de ele. Drumul zigzagat al eroului trece şi prin Solidarnost, cu urmări imprevizibile pe moment, fructificabile mai târziu, după detenţie.

Planurile se intersectează subtil imprimând scenelor un ritm alert ce ipostaziază eforturile susţinute ale ghinionistului erou, aruncat de destin în diferite slujbe spre a supravieţui. Bratek este azvârlit din senin în situaţii-limită, se arată dispus să accepte compromisuri, jucând sarabanda adaptării la condiţiile timpului cu o anume reţinere. Jerzy Stuhr propune profilul cetăţeanului suficient de abil pentru a se arăta implicat şi suficient de laş pentru a parveni. Aşadar o caricatură a politicianului de top din Estul european, mizând pe hazard ca pe o carte câştigătoare, speculând neîncetat şi căruia tot fatalitatea îi va veni de hac prin excluderea din orice competiţie. După expunerea rechizitoriului în imagini halucinante, fatalitatea dispune în chip justiţiar. În film se poate, în realitate e mai greu. Comice sunt secvenţele cu soţia voluntară, angajată în serviciile de securitate comuniste, care ameninţă cu evacuarea din spaţiu (pe el şi pe mama lui) şi fatalitatea răstălmăcită ca oportunitate de evoluţie. Desigur, o privire ironică, în răspăr, aruncată spre cetăţeanul de rând care, din pricina învolburatelor vremi, zice-se, nu poate accede la statutul unui virtual Cetăţean Kane.

Descarcă programul Comedy, Cluj, 2015 aici..

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus