octombrie 2015
Festivalul Internaţional de Scurtmetraj Timishort, 2015
Festivalul Internaţional de Film Timishort 2015 a încheiat cele patru zile pline de filme scurte cu o ceremonie de premiere a regizorilor celor mai bune scurtmetraje. Weekendul acesta (16-18 octombrie 2015), peste 2000 de cinefili au umplut rândurile Cinematografului Timiş, dar şi pe cele din AMBASADA sau sala 2 a Teatrului Naţional Timişoara. Decernarea trofeelor a avut loc duminică, 18 octombrie 2015, la Cinema Timiş în prezenţa a peste 500 de spectatori.

Juriul a urmărit peste 100 de scurtmetraje şi a decis care sunt filmele câştigătoare din cadrul Competiţiei Naţionale, Internaţionale şi Videorama - secţiunea filmelor experimentale.

Cel mai bun film internaţional a fost ales de artista Danielle de Picciotto, regizorul Andrew Brand şi actriţa Diana Cavalotti. If You Leave Me Now de Maria Eriksson (Suedia), a fost scurtmetrajul de care juriul s-a îndrăgostit datorită felului în care arăta cât de puternică şi distructivă este dragostea. Regizorul a reuşit să determine publicul să empatizeze cu fiecare personaj, în pofida sentimentului ciudat şi inconfortabil care domina proiecţia. Menţiunea specială a juriului a fost acordată scurtmetrajului The Jacket de Patrick Vollrath (Germania).

Trofeul pentru cel mai bun film românesc a fost înmânat de regizorul Uli M Schueppel, Mihai Mitrică, fondatorul Anim'est şi de către editorul de film Eugen Kelemen. Premiul a mers la Octav Chelaru pentru filmul Ocupat. Acesta a fost apreciat pentru că a dezvoltat o poveste emoţionantă prin evidenţierea unor probleme existenţiale profunde folosind un limbaj cinematic precis. Scurtmetrajul Sfârşit de Dorian Boguţă a fost de asemenea remarcat şi a primit menţiune specială.

Aceeaşi echipă de juriu a desemnat şi câştigătorul Videorama - competitia scurtmetrajelor experimentale. Douwe Dijkstra (Olanda) a primit premiul Videorama pentru filmul Supporting Film. El a impresionat prin maniera comică şi sinceră prin care sărbătoreşte arta cinematografiei. Totodată juriul a ales scurtmetrajul şi datorită relevanţei pe care o are în contextul campaniei Vrem ultimul cinema! realizată de Timishort şi Electronic Resistance. Campania doreşte tragerea unui semnal de alarmă privitor la situaţia cinematografelor din Timişoara şi este o iniţiativă pentru a salva ultimul cinematograf cu tradiţie din oraş. De asemenea, juriul a atribuit şi două menţiuni speciale pentru Reflecţia Puterii de Mihai Grecu (România) şi pentru Blindly de Joanne van der Weg (Olanda).


Festivalul Internaţional de Film Timishort este organizat de Asociaţia Română a Filmului Independent, cu suportul Primăriei şi al Consiliului Local Timişoara şi al Centrului Naţional al Cinematografiei, în parteneriat cu Centrul Cultural German Timişoara, Institutul Cultural Polonez şi susţinut de AMBASADA, DIGI şi Huawei.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus