octombrie 2015
Les Films de Cannes à Bucarest, 2015
Controversatul regizor francez de origine argentiniană Gaspar Noé revine la Bucureşti la Les Films de Cannes à Bucarest (23 - 29 octombrie 2015) la cinci ani după ce a fost invitatul special al ediţiei 2010. Acesta îşi va prezenta cel mai recent film, melodrama sexuală 3D Love, proiectată în afara competiţiei la Cannes 2015 şi interzisă minorilor. Sâmbătă, 24 octombrie 2015, de la 20:15, la Cinema Studio, Gaspar Noé îşi va introduce filmul şi va sta de vorbă cu spectatorii la final. La proiecţia 3D de la Bucureşti au acces doar cei peste 18 ani, preţul unui bilet fiind 20 de lei.


Descris de presa internaţională drept un film de dragoste extrem de pasional şi de senzual, Love a stârnit deja controverse. La două săptămâni de la lansarea în Franţa, în această vară, filmul le-a fost interzis cu totul minorilor, după ce o asociaţie care susţine valorile creştine, Promouvoir, a protestat în justiţie, cerând să fie oprit şi accesul celor de 16 şi 17 ani în cinematografe. Argumentul cel mai puternic au fost episoadele de sex nesimulat între actorii principali ai filmului. "Love este un film al paradoxurilor: a fost făcut să fie văzut în 3D la cinema, dar riscă să apară doar pe DVD în majoritatea ţărilor, este un film francez vorbit în engleză, pentru a nu fi nevoie de subtitluri, este un film intim şi sumbru, bântuit de melancolia iubirilor pierdute, dar lansat printr-o campanie de marketing axată pe dimensiunea sa porno", scrie revista franceză Première.



Filmul-şoc care l-a făcut celebru pe Gaspar Noé va fi şi el proiectat în festival - Irréversible (Cannes 2002), în care personajele jucate de Monica Bellucci şi Vincent Cassel se confruntă cu violenţa extremă. Noé a mai regizat Seul contre tous (1998), Enter the Void, inclus în competiţia oficială de la Cannes 2009 şi prezentat de regizor la Les Films de Cannes à Bucarest în 2010, precum şi o serie de scurtmetraje care chestionează reprezentarea sexualităţii pe ecran. Love va fi distribuit în România de Independenţa Film.

Despre iubire, sex şi adulter vorbeşte şi L'ombre des femmes, în regia lui Philippe Garrel, filmul de închidere al secţiuni Quinzaine des Réalisateurs la Cannes 2015. Renumitul regizor francez, premiat cu Leul de Argint la Veneţia pentru J'entends plus la guitare (1991) şi Les amants réguliers (2005), urmăreşte dilemele şi zbaterile unui cuplu în care ambii parteneri îşi găsesc câte un amant.



Biletele la festival pot fi achiziţionate atât în ziua proiecţiei, cât şi în avans, pe Eventbook.ro, dar şi la casieriile celor trei cinematografe. Preţul unui bilet este de 15 lei pentru ultimele două proiecţii din timpul săptămânii şi pentru toate proiecţiile din weekend de după ora 17.00 (inclusiv). Pentru celelalte proiecţii din timpul zilei, intrarea este 10 lei. Anul acesta, spectatorii pot opta şi pentru două tipuri de abonamente: pentru 6 bilete la acelaşi cinematograf - obţin un discount de 20% din preţul total al biletelor, iar pentru 10 bilete la oricare sală, orice film - o reducere de 20%. O serie de proiecţii şi evenimente au intrare liberă.

***

Ediţia a şasea a Les Films de Cannes à Bucarest este organizată de Asociaţia Cinemascop şi Voodoo Films. Este realizat în parteneriat cu Ambasada Franţei şi Institutul Francez din Bucureşti. Este un proiect cultural finanţat cu sprijinul Ministerului Culturii, al Centrului Naţional al Cinematografiei, al ArCuB, în cadrul Programului cultural "Eşti Bucureşti" 2015 (Centrul Cultural de proiecte al Primăriei Municipiului Bucureşti), şi al Institutului Cultural Român.
Evenimentul beneficiază de sprijinul distribuitorilor Independenţa Film, ViTo FILM, InterCom Film, Transilvania Film, Freeman Entertainment.
Festivalul este prezentat de Orange România, partener de tradiţie al evenimentului.
Susţinut de: BRD Groupe Société Générale, Catena
Maşina oficială a festivalului este BMW.
Cu sprijinul: Silva, Cez România, Groupama Asigurări
Parteneri: Hotel Mercure, S.E.R.V.E, Ţuca Zbârcea & Asociaţii, UPS, Camera de Comerţ, Industrie şi Agricultură Franceză (CCIFER), ELLE, Braiconf, Universitatea Bucureşti
Partener loisir: M60
Parteneri media
: Europa FM, Digi24, DigiFilm, UTV, Zile şi nopţi, CineMAP, Cinemagia, Glamour, Caţavencii, Hotnews, Ziare.com, CinemaRx, Decât o Revistă, Ziarul Metropolis, Sub25.ro, LiterNet.ro, Revista FILM, Urban.ro, All About Romanian Cinema (AaRC), Orasulm.eu, Cinefan, Acoperişul de sticlă
Partener de monitorizare: mediaTRUST
***
Detalii: www.filmedefestival.ro.
Ne puteţi urmări pe Facebook: Les Films de Cannes a Bucarest.
Pentru informaţii suplimentare, ne puteţi scrie pe [email protected].


0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus