octombrie 2015
Festivalul Internaţional Clara Haskil, 2015
Marţi, 27 octombrie 2015, în cea de a II-a seară a celei de a II-a ediţii a Festivalului Internaţional de Muzică Clasică Clara Haskil, 2015, iubitorii de muzică clasică îi pot întâlni pe Ştefan Tarara, câştigătorul Premiului I al Concursului Internaţional George Enescu, ediţia 2014, şi pe Mauro Lo Conte, pianist de origine italiană, născut în Elveţia, unul dintre cele mai bine cotate nume ale scenei internaţionale contemporane.

Lucrări de Ludwig van Beethoven, Wolfgang Amadeus Mozart şi César Frank, începând cu ora 19.30, acestea sunt propunerile organizatorilor pentru cea de a II-a seară a Festivalului: "Repertoriul pentru vioară şi pian e unul dintre preferatele Clarei Haskil, dacă e să ne amintim, în mod special, de colaborarea ei cu Arthur Grumiaux. Iar propunerile muzicienilor Ştefan Tarara şi Mauro Le Conte pentru cea de a II-a seară a Festivalului se potrivesc perfect cu ceea ce Clara însăşi ar fi ales: Beethoven, Mozart şi Frank!" (pianista Alina Azario, directorul artistic al Festivalului Internaţional Clara Haskil)" (pianista Alina Azario, directorul artistic al Festivalului)


Ştefan Tarara (Germania / România) - Vioară
Ştefan Tarara este câştigătorul Premiului I al Concursului Internaţional George Enescu, ediţia 2014
.
Ştefan Tarara (n. 1986) şi şi-a făcut debutul pe scenă la vârsta de patru ani. De-a lungul timpului, a câştigat de 27 de ori premiul I la concursuri naţionale şi internaţionale şi, datorită succeselor obţinute la concursuri internaţionale de muzică, a fost numit Muzicianul Anului, în 2008 şi în 2010, de către revista muzicală germană Neue Musikzeitung.
Tarara şi-a extins potenţialul său artistic prin întâlniri cu un mare număr de muzicieni de renume internaţional, dintre care îi amintim pe: Zubin Mehta, David Zinman, Krzystof Penderecki, Yair Kless, Yfrah Neaman şi Reinhard Göbel. A cântat în cele mai faimoase săli de concerte din lume, prezenţa lui pe aceste scene fiind primită cu entuziasm atât de public, cât şi de critici.
Tarara cultivă un interes deosebit pentru muzica contemporană.
Cântă la o vioară Nicolo Gagliano din Napoli, mulţumită sprijinului Fundaţiei Germane de Muzică (Deutsche Stiftung Musikleben).
http://www.stefan-tarara.com/

Mauro Lo Conte (Elveţia / Italia) - Pian
Pianist de origine italiană, născut în Elveţia, unul dintre cele mai bine cotate nume ale scenei internaţionale contemporane

Mauro Lo Conte (n. 1984) şi-a început studiile muzicale la vârsta de nouă ani, iniţial studiind acordeonul, sub îndrumarea profesorului Freddy Balta, apoi continuând cu pianul. În 2003, Mauro Lo Conte a devenit elevul pianistului Christian Favre la Conservatorul din Lausanne. În 2008 îşi continuă studiile cu pianistul şi Profesorul Evgeni Koroliov la Hochschule für Musik und Theater din Hamburg. El însuşi a devenit profesor în aceeaşi instituţie, doi ani mai târziu.
A susţinut concerte în Elveţia, dar şi în multe alte ţări din Europa şi din Asia, a înregistrat pentru Radio Suisse Romande, televiziunea Suisse Romande, France Musique, NDR Radio şi televiziunea din Hamburg. În 2013, a înregistrat cel de-al treilea CD în Studiourile Teldex din Berlin pentru sponsorul lui IMMACulture.
Laureat a numeroase premii internaţionale de prestigiu. Mauro Lo Conte a fost invitat să cânte la numeroase festivaluri de muzică din Elveţia, inclusiv Saint-Prex Classics, Festivalul de Saint Ursanne, The Puplinge Classique şi Festivalul de Anul Nou de la Gstaad. Critica de specialitate a remarcat stilul său imaginativ, simţul polifonic şi maturitatea muzicală.
http://mauroloconte.com/en/home

Ediţia a doua a Festivalului Internaţional de Muzică Clasică "Clara Haskil" va avea loc în perioada 26 octombrie - 2 noiembrie 2015, în Sala Thalia a Filarmonicii din Sibiu, fiind primul proiect de talie internaţională din România care onorează memoria legendarei pianiste de origine română.
Una dintre surprizele celei de a II-a ediţii ale Festivalului Internaţional de Muzică Clasică Clara Haskil o reprezintă deschiderea proiectului înspre zona lecturilor publice. Maia Morgenstern va citi pagini din corespondenţa dintre doi mari muzicieni: Clara Haskil şi Dinu Lipatti. Un concert-lectură care îşi propune să ilustreze una dintre cele mai frumoase şi îndelungate prietenii care s-au legat vreodată între doi artişti de talie internaţională, în ciuda diferenţei de vârstă.
În ceea ce priveşte muzicienii invitaţi, ei sînt, ca şi la ediţia întâi, nume dintre cele mai sonore în lumea muzicii clasice: pe lîngă Orchestra Simfonică Bucureşti, dirijată de Tiberiu Soare şi Cvartetul Arcadia, vor mai urca scena Filarmonicii din Sibiu: Cristian Budu, Ştefan Tarara, Maoro Lo Conte, Volodymyr Lavrynenko, Alexander Schimpf şi Alina Azario.
Festivalul a luat naştere la iniţiativa pianistei Alina Azario.
Biletele s-au pus în vânzare în reţeaua www.bilet.ro şi la Casa de bilete a Sălii Thalia, începând din data de 1 octombrie 2015, zilnic între orele 12.00 şi 16.00. Informaţii la tel.: 0735.566.486.
FICH este un proiect cofinanţat de Consiliul Local Sibiu şi Primăria Municipiului Sibiu.


0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus