Trei dintre cei mai iubiţi actori români, Radu Beligan, Marin Moraru şi Mircea Albulescu, vor fi omagiaţi la Noaptea Albă a Filmului Românesc, care va avea loc pe 16 septembrie 2016, în zece spaţii din Bucureşti. Spectatorii îi vor (re)vedea pe regretaţii mari actori în câteva dintre cele mai bune roluri ale lor, iar un tribut în memoria cineastului Ovidiu Bose Paştina va marca 10 ani de la dispariţia sa.
Ajuns la a şaptea ediţie, maratonul Noaptea Albă a Filmului Românesc va aduce pe ecrane, pe 16 septembrie 2016, filme de ficţiune şi documentare premiate în marile festivaluri sau cu succes la public, drame, comedii şi thrillere în proiecţii speciale sau în avanpremieră. Proiecţiile vor avea loc la Cinema Muzeul Ţăranului, Cinema Elvire Popesco, Centrul Cultural "Casa Artelor", Parcul Titan (Parcul Artelor), Parcul Crângaşi, J'ai Bistrot, Deschis Gastrobar, Unteatru, Make a Point şi Clubul de Educaţie Alternativă (Ferentari).
Pe marele actor Radu Beligan, care a încetat din viaţă în iulie 2016, la 97 de ani, publicul va avea ocazia să-l vadă în După-amiaza unui torţionar (r. Lucian Pintilie, 2001), alături de Gheorghe Dinică, Ioana Ana Macaria, Coca Bloos şi Dorina Chiriac. Beligan joacă rolul unui fost deţinut politic care, împreună cu o jurnalistă, se întâlneşte cu un fost torţionar pregătit să-şi mărturisească crimele. Filmul, inspirat de cartea Drumul Damascului, de Doina Jela, a fost prezentat în selecţia oficială a Festivalului de la Veneţia. Cel mai longeviv actor român, Beligan a fost celebrat pentru întreaga carieră la Gala Premiilor Gopo, în 2014.
Marin Moraru are un rol memorabil în Operaţiunea Monstrul (r. Manole Marcus, 1976), una dintre cele mai populare comedii româneşti din toate timpurile, cu peste 1,6 milioane de spectatori înainte de 1989. Un grup de cinci bărbaţi pleacă, fără ştirea nevestelor, într-o expediţie în Deltă, cu un ţel categoric: prinderea "monstrului", un somn gigantic care ar fi mândria oricărui pescar din ţară. Doi dintre ceilalţi aventurieri sunt Toma Caragiu şi Octavian Cotescu. Regretatul actor Marin Moraru s-a stins pe 21 august 2016, la 79 de ani. În 2015, a fost distins cu Premiul de Excelenţă la Festivalul Internaţional de Film Transilvania.
Inconfundabil, Mircea Albulescu face unul dintre rolurile carierei lui în filmul La capătul liniei (r. Dinu Tănase, 1982). Doi bărbaţi eliberaţi din închisoare călătoresc împreună prin ţară, încercând să se reintegreze în societate. În distribuţie: Dan Condurache, Ioana Crăciunescu, Paul Lavric. Pentru performanţa sa, actorul a câştigat Premiul pentru interpretare masculină la Costineşti, în 1983. După o carieră impresionantă, cu sute de roluri în cinema şi teatru, Mircea Albulescu s-a stins în aprilie 2016, la 81 de ani.
La 10 ani de la dispariţia sa neaşteptată, la doar 50 de ani, regizorul Ovidiu Bose Paştina va fi comemorat printr-o proiecţie-tribut a câtorva dintre cele mai valoroase scurtmetraje ale sale: Arta apărării individuale, Atelier cu călăuza, Iar ca sentiment un cristal, Oameni care povestesc. Cineastul a absolvit Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică, a lucrat ca documentarist la Sahia Film şi a realizat scurtmetraje de ficţiune. A fost unul dintre primii regizori de spoturi publicitare după 1989, iar de la mijlocul anilor '90 a lucrat în televiziune.
Pe 16 septembrie 2016, la Noaptea Albă a Filmului Românesc, spectatorii vor avea ocazia să vadă filme româneşti recente, precum Ilegitim (r. Adrian Sitaru), Dincolo de calea ferată (r. Cătălin Mitulescu), Acasă la tata (r. Andrei Cohn), Bucureşti NonStop (r. Dan Chişu) sau Lumea e a mea (r. Nicolae Constantin Tănase), dar şi o selecţie de documentare şi scurtmetraje noi de la TIFF 2016.
Celelalte filme din program, invitaţii speciali şi programul vor fi anunţate în curând.
Pagina oficială de Facebook: facebook.com/NoapteaAlba
***
Noaptea Albă a Filmului Românesc este un eveniment organizat de Asociaţia pentru Promovarea Filmului Românesc, cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei, ARCUB şi Primăriei Municipiului Bucureşti.
Sponsor: Apa Nova Bucureşti - Veolia
Parteneri: Primăria Sectorului 3, Centrul Cultural "Casa Artelor", Primăria Sectorului 6, Centrul Cultural European Sector 6, Institutul Francez, Muzeul Naţional al Ţăranului Român, Unteatru, J'ai Bistrot, Deschis Gastrobar, Make a Point, Policy Center for Roma and Minorities.
Proiect finanţat în programul Bucureşti - Oraşul In-vizibil.