octombrie 2015
Les Films de Cannes à Bucarest, 2015
Thierry Frémaux, Delegatul General al Festivalului de la Cannes, unul dintre cei mai influenţi oameni din industria filmului, revine la Les Films de Cannes à Bucarest (23 - 29 octombrie 2015) pentru un spectacol unic: Lumière!. Cele câteva zeci de filme restaurate ale fraţilor Auguste şi Louis Lumière, doi dintre inventatorii cinematografiei, vor fi proiectate în versiune restaurată, însoţite de comentariile live ale lui Thierry Frémaux, pe 29 octombrie 2015, de la 20.45, la CinemaPRO.

Directorul Institutului Lumière din Lyon şi principalul susţinător al festivalului de la Bucureşti, lansat în 2010 de Cristian Mungiu, Thierry Frémaux este responsabil pentru cea mai dificilă selecţie de filme din lume, cea de la Cannes. Frémaux a fost prezent la prima ediţie şi a revenit de-a lungul anilor la Bucureşti, ca invitat. În 1895, fraţii Lumière nu au inventat doar cinematograful ci şi efectele speciale, remake-urile şi arta de a filma. Proiecţia specială Lumière! sărbătoreşte moştenirea culturală lăsată de cei doi inventatori, oferind în paralel un portret al Franţei de la începutul secolului XX. Toate filmele au fost turnate între 1895 şi 1905. Printre ele, La sortie de l'usine lumiere à Lyon, La Peche aux poisons rouges, Le jardinier, La mer.


Thierry Frémaux va introduce şi Comoara, filmul lui Corneliu Porumboiu premiat cu Un Certain Talent la Cannes 2015, în secţiunea Un Certain Regard, pe 28 octombrie 2015, de la 20.30, la Cinema Elvire Popesco. Filmul va fi precedat de un montaj de 38 de minute din filmul documentar realizat de Corneliu Porumboiu cu aceiaşi protagonişti, pe aceeaşi temă, înainte de ficţionalizarea subiectului. Intrarea este liberă.


La Cinema Studio, festivalul începe vineri, ora 17.45 cu proiecţia filmului Un etaj mai jos, de Radu Muntean. După proiecţia de la Cannes, în selecţia oficială Un Certain Regard, filmul a avut zeci de cronici entuziaste în marile publicaţii ale lumii - The Hollywood Reporter afirmă că este o peliculă "puternică, tăioasă şi revoluţionară", în timp ce Variety scrie că "este un anti-thriller captivant". Intrarea este liberă, iar la final, regizorul va sta de vorbă cu publicul.

Covorul roşu se întinde la Les Films de Cannes à Bucarest pe 23 octombrie 2015, ora 20.15, la Cinema Studio, unde sute de invitaţi vor lua parte la premiera de gală a filmului care a deschis şi Festivalul de la Cannes, La tête haute, în prezenţa regizoarei Emmanuelle Bercot. Printre invitaţii aşteptaţi la eveniment se numără Ministrul Culturii, Ionuţ Vulpescu, Ambasadorul Franţei în România, Excelenţa Sa domnul François Saint-Paul, şi Alteţa sa Regală Principele Radu al României. Emmanuelle Bercot se va întâlni cu spectatorii şi la proiecţia Mon roi (18.45, Cinema Elvire Popesco), filmul pentru care a câştigat Premiul pentru interpretare feminină, proiecţie sold out.

În prima săptămână de la punerea lor în vânzare pe Eventbook.ro şi la casieriile cinematografelor Studio, CinemaPRO şi Elvire Popesco, s-au cumpărat peste 4500 de bilete în avans, unele proiecţii din week-end fiind deja sold out: Love, la Cinema Studio, în prezenţa lui Gaspar Noé, The Lobster, filmul suprarealist al lui Yorgos Lanthimos, Dheepan, premiat cu Palme d'Or, la care va lua parte regizorul Jacques Audiard. Acesta va susţine un masterclass luni, 26 octombrie 2015, de la ora 11.00, la Sala de Cinema a UNATC.

Un alt invitat special al Les Films de Cannes à Bucarest este şi controversatul regizor francez de origine argentiniană Gaspar Noé. El îşi va prezenta cel mai recent film, melodrama sexuală 3D Love, proiectată în afara competiţiei la Cannes şi interzisă minorilor (sâmbătă, 24 octombrie 2015, de la 20:15, la Cinema Studio). Gaspar Noé va sta de vorbă cu spectatorii la final.

Două conferinţe pe tema pirateriei şi a criticii de film vor anima weekend-ul de 24-25 octombrie 2015. Pirateria şi cinema-ul. Cum le împăcăm? va avea loc sâmbătă, de la ora 11.00, invitaţi speciali fiind Jean Labadie, preşedinte şi distribuitor Le Pacte (Franţa), una dintre cele mai respectate agenţii de vânzări din Europa, şi Davide Castorina, şeful din Franţa şi Benelux al MUSO, ce a creat o soluţie pentru combaterea pirateriei.

Duminică, 25 octombrie 2015, de la ora 11.00, se va discuta despre Cum, de ce şi pentru cine mai scriem despre filme? Invitaţi speciali: Pascal Mérigeau, cunoscut jurnalist şi critic de cinema francez, autor în Le Point, Le Monde şi Nouvel Observateur, implicat în selecţia filmelor la Festivalul de la Cannes, Ronald Chammah, producător, scriitor, regizor şi curator francez, soţul actriţei Isabelle Huppert, şi Magali Montet, ataşat de presă la Cannes pentru filme din selecţie.

Spectatorii se vor bucura de trei zile de proiecţii suplimentare care, datorită cererii mari de bilete, vor avea loc şi la Cinema Elvire Popesco, pe lângă Studio, deja anunţat. Filmele care şi-au adjudecat cele mai importante trei trofee ale anului pot fi vizionate într-o singură zi, pe 1 noiembrie 2015, în ambele săli: Taxi, premiat cu Ursul de Aur la Berlinale 2015, From Afar, recompensat cu Leul de Aur la Veneţia 2015, şi Dheepan, câştigătorul Palme d'Or la Cannes 2015.

***
Ediţia a şasea a Les Films de Cannes à Bucarest este organizată de Asociaţia Cinemascop şi Voodoo Films. Este realizat în parteneriat cu Ambasada Franţei şi Institutul Francez din Bucureşti. Este un proiect cultural finanţat cu sprijinul Ministerului Culturii, al Centrului Naţional al Cinematografiei, al ArCuB, în cadrul Programului cultural "Eşti Bucureşti" 2015 (Centrul Cultural de proiecte al Primăriei Municipiului Bucureşti), şi al Institutului Cultural Român.
Evenimentul beneficiază de sprijinul distribuitorilor Independenţa Film, ViTo FILM, InterCom Film, Transilvania Film, Freeman Entertainment.
Festivalul este prezentat de Orange România, partener de tradiţie al evenimentului.
Susţinut de: BRD Groupe Société Générale, Catena
Maşina oficială a festivalului este BMW.
Cu sprijinul: Silva, Cez România, Groupama Asigurări
Parteneri: Hotel Mercure, S.E.R.V.E, Ţuca Zbârcea & Asociaţii, UPS, Camera de Comerţ, Industrie şi Agricultură Franceză (CCIFER), ELLE, Braiconf, Universitatea Bucureşti
Partener loisir: M60
Parteneri media
: Europa FM, Digi24, DigiFilm, UTV, Zile şi nopţi, CineMAP, Cinemagia, Glamour, Caţavencii, Hotnews, Ziare.com, CinemaRx, Decât o Revistă, Ziarul Metropolis, Sub25.ro, LiterNet.ro, Revista FILM, Urban.ro, All About Romanian Cinema (AaRC), Orasulm.eu, Cinefan, Acoperişul de sticlă
Partener de monitorizare: mediaTRUST
***
Detalii: www.filmedefestival.ro.
Ne puteţi urmări pe Facebook: Les Films de Cannes a Bucarest
Pentru informaţii suplimentare, ne puteţi scrie pe
co[email protected].

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus