octombrie 2015
Eastern Connection, 2015
Fundaţia Gabriela Tudor şi platforma mobilă ZonaD prezintă în perioada 24 octombrie - 13 noiembrie 2015 la Bucureşti evenimentele programului de colaborare artistică româno-japoneză Eastern Connection în domeniul dansului contemporan. Acestea vor include spectacole în premieră, proiecţii de filme, un atelier pentru copii, precum şi prezentări şi discuţii cu publicul, găzduite în principal de Centrul Naţional al Dansului Bucureşti, partener al proiectului.

Iniţiat de coregraful Cosmin Manolescu, Eastern Connection este primul proiect de cooperare artistică în domeniul dansului contemporan între România şi Japonia. Pe parcursul a 2 ani, în perioada 2013-2015, proiectul a reunit artişti, producători, organizatori de festivaluri şi critici de dans din cele două ţări, în încercarea de a conecta cele două scene artistice şi a pune bazele unor colaborări şi schimburi culturale de durată.

Eastern Connection este un program organizat de Fundaţia Gabriela Tudor în parteneriat cu Festivalul Dance New Air, Tokyo, şi finanţat de The Saison Foundation, Tokyo. Partener asociat în Japonia este Centrul Internaţional de Artă din Kinosaki.

Proiect cultural finanţat în cadrul Programului cultural "Eşti Bucureşti" al ArCuB - Centrul de Proiecte Culturale al Municipiului Bucureşti.
Proiect cultural co-finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional.

Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administraţiei Fondului Cultural Naţional. AFCN nu este responsabilă de conţinutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanţării.

Parteneri media: Zeppelin, Scena.ro, ArtClue, Modernism, România Pozitivă, Sub25
Contact: [email protected]

PROGRAM DETALIAT EASTERN CONNECTION

SPECTACOLE ÎN PREMIERĂ

 NAMAEGANAI (Nu este nici un nume) [JP]
28.10 | 19:30 | CNDB
Direcţia artistică şi coregrafia: Zan Yamashita
Interpret: Kim Itoh
Director tehnic: Lang Craighill
Premieră: ST spot Yokohama, februarie 2014
Producător Bucureşti: Ştefania Ferchedău
Lumini: Mircea Ghinea
Durata: aprox. 1h

Text în japoneză cu subtitrare în engleză

Kim Itoh (n. 1965) şi Zan Yamashita (n. 1970) fac parte din avangarda scenei de dans contemporan din Japonia şi au lucrat pe plan internaţional din 1995. Zan Yamashita este autor al unui număr important de piese experimentale, cu un stil propriu, cunoscut în special pentru modul unic în care lucrează cu textul.

Susţinut de prezenţa performativă intensă a lui Kim Itoh, concentrat pusă în scenă de Yamashita într-o coregrafie plină de precizie, spectacolul NAMAEGANAI (Nu este nici un nume) este un univers bizar de cuvinte şi mişcări care confruntă treptat diverse teme problematice din societatea japoneză contemporană. Piesa spune povestea unui dansator care lucrează în acelaşi timp ca zugrav şi îşi priveşte viaţa cu dezaprobare şi nemulţumire. Emanînd din microcosmosul problemelor sale personale, spectacolul se deschide pentru a integra un context mai larg şi numeroase dispute care invadează astăzi societatea japoneză. 90% dintre episoadele spectacolului sînt bazate pe evenimente reale.

Între piesele cele mai importante semnate de Zan Yamashita se numără The Sailors cu dansatori performînd pe o plută in balans sau trilogia formată din piesele It is written there - Invisible man - It's just me coughing, care explorează relaţia dintre limbaj şi corp, şi cu ultimul spectacol premiat cu "Kyoto Art Center Theatre Award" în 2004. Zan Yamashita lucrează deseori cu artişti din discipline diferite într-o abordare care juxtapune tensiunea dintre text şi expresia fizică. Spectacolele sale au fost prezentate la Live Arts Bangkok, Kunsten Festival des Arts (Belgia), Festivalul Internaţional de Dans Contemporan şi Performance de la Istanbul, la TBA Festival (Portland). În ultimii ani, Zan Yamashita a fost implicat în mai multe proiecte colaborative cu artişti străini, din 2013 participînd şi la proiectul de colaborare româno-japoneză Eastern Connection în cadrul căruia este prezent la Bucureşti.


the kite / Zmeul sau Ce este dansul contemporan? [RO-JP]
12-13 noiembrie 2015 | 19:30 | CNDB [spectacol]
12-13 noiembrie 2015 | 20:30 | CNDB [film]
Direcţia artistică: Cosmin Manolescu
Performeri: Zan Yamashita, Cosmin Manolescu
Producţie: Paradis Serial/ Fundaţia Gabriela Tudor
Rezidenţe şi spaţii repetiţii: ZonaD, Centrul Naţional al Dansului Bucureşti, Morishita studio - The Saison Foundation, Tokyo - Festivalul Dance New Air, Centrul Internaţional de Artă din Kinosaki
Finanţatori: The Saison Foundation, Tokyo, Administraţia Fondului Cultural Naţional, ArCuB - Programul cultural "Eşti Bucureşti"
Durata: aprox. 50 min.

Spectacolul the kite / Zmeul traduce în plan artistic întîlnirea coregrafului Cosmin Manolescu cu civilizaţia japoneză şi este construit pornind de la o experienţă simplă de viaţă, contemplare şi reflecţie împărtăşită de artişti, înălţatul zmeului (o practică foarte populară în Asia). Aceasta este mutată în spaţiul scenic şi privită din punct de vedere coregrafic, al poeziei mişcării şi al reflecţiei pe care actul în sine îl poate genera. Piesa actuală reprezintă concretizarea întîlnirii artistice dintre Cosmin Manolescu şi Zan Yamashita.

Artiştii au lucrat începînd din 2013 în cadrul unor rezidenţe de cercetare la Bucureşti, precum şi Tokyo, Kyoto şi Kinosaki, la procesul de lucru participînd anterior şi coregrafele Mikiko Kawamura şi coregrafa Mihaela Dancs, precum şi criticul Takao Norikoshi.

Înălţatul zmeului devine în contextul acestui spectacol un generator de dialog şi de reflecţii comune despre societatea contemporană în România şi Japonia, tradiţii, istorii personale, probleme legate de ecologie, precum explozia de la Fukushima şi mişcarea Roşia Montană, relaţia omului cu moartea, limitele comunicarii şi ale traducerii, dar şi o chestionare permanentă a ce anume este dansul contemporan.

Filmul Ce este dansul contemporan?, realizat de Cosmin Manolescu şi Tania Cucoreanu / Veioza arte este parte integrantă a spectacolului the kite şi va fi prezentat în continuarea acestuia. Filmul reprezintă totodată un documentar care reflectă procesul artistic din cadrul programului Eastern Connection şi integrează o serie de întrebări legate de ce este dansul contemporan, adresate profesioniştilor, amatorilor şi publicului cu care artiştii au venit în contact în diverse contexte de-a lungul proiectului. Durata filmului este de 25 min.

Spectacolul din 13.11 este urmat şi de o discuţie cu publicul.

Cosmin Manolescu este coregraf, performer şi director executiv al Fundaţiei Gabriela Tudor. Spectacolele si proiectele sale, aflate la graniţa între performance-dans-happening-teatru au fost prezentate cu succes la Bucureşti, New York, Paris, Lyon, Roma, Dublin, Porto, Amsterdam, Beirut, Riga, etc. fiind premiate la diverse festivaluri din ţară şi în străinătate. Din 1998 a condus în mod regulat ateliere de dans pentru profesionişti ai dansului, actori, amatori, public larg sau copii în România şi în străinătate. În cei peste 15 ani de activitate profesională a organizat sute de proiecte culturale (festivaluri, proiecte de cercetare artistică, spectacole, rezidenţe, ateliere) şi a avut un rol important in promovarea şi dezvoltarea dansului contemporan în Romania.

În decembrie 2014, Centrul Naţional al Dansului i-a acordat lui Cosmin Manolescu premiul de excelenţă pentru contribuţia adusă dezvoltării dansului contemporan. În perioada 2012-2014, Cosmin Manolescu a fost director artistic al spaţiului ZonaD - studio Paradis Serial, iar între 2011-2015 al programului E-Motional. Între spectacole sale recente se numără Camera 1306 [I Am Myself], Piesă cu responsabilitate limitată, realizat împreună cu Mihaela Dancs, şi [Fragil], o coproducţie E-Motional 2014, performată împreună cu Giselda Ranieri (IT) şi Tanja Andreeva (NO). În 2013 a iniţiat proiectul de colaborare artistică româno-japoneză Eastern Connection, în cadrul căruia este realizat spectacolul the kite.


 ZonaD LOUNGE: filme, prezentări, discuţii

În cadrul platformei mobile ZonaD, continuăm seria de evenimente de tip lounge care include proiecţii de filme, conferinţe sau artist talks legate de istoria şi teoria dansului contemporan, prezentarea unor evenimente internaţionale, dar şi a procesului artistic al unor spectacole recente. Acestea îşi propun să familiarizeze publicul din România cu practici artistice şi estetici variate în domeniul dansului contemporan, încercînd să ofere un context pentru spectacolele care sînt produse sau/şi prezentate în România şi să contribuie la dezvoltarea unor perspective şi discursuri critice cu privire la acestea. Invităm deopotrivă publicul larg şi profesioniştii din dans la această serie de întîlniri în format lejer, în care să aflăm împreună lucruri noi (sau vechi) şi să discutăm într-un mod relaxat.

 Kazuo Ohno: the body and the soul are one [eveniment special, proiecţii de filme]
02 noiembrie 2015 | 19:30 | CNDB
Un eveniment special dedicat personalităţii coregrafului şi dansatorului butoh Kazuo Ohno; include proiecţii de filme prezentate în premieră în România, graţie parteneriatului dintre Fundaţia Gabriela Tudor şi Studioul de Dans Kazuo Ohno din Japonia. Prezentarea de filme va fi însoţită de o de mini-instalaţie cu afişe, cărţi şi imagini rare din colecţia arhivei Kazuo Ohno din Tokyo şi va fi introdusă de coregraful Cosmin Manolescu şi, pe o înregistrare video, de Toshio Mizohata (secretar general al Studioului Kazuo Ohno). Filmele prezentate sînt subtitrate în limba engleză.

- KAZUO OHNO (1995, 14 min.)
Regia: Daniel Schmid
Cu: Kazuo Ohno & Cie Ohno
Imaginea: Renato Berta
Promotor: Aichi Arts Center

O introducere percutantă şi plină de poezie în adîncimile universului lui Kazuo Ohno. Daniel Schmid l-a întîlnit iniţial pe Kazuo Ohno în timpul primului turneu internaţional al acestuia, în 1977. L-a urmărit pe parcursul turneului înainte de a lua decizia să facă un film despre el. Filmul a fost realizat în 1994 şi lansat în 1995. Filmările au fost realizate parţial la Teatro Fonte în Yokohama, în casa familiei Ohno şi în golful Tokyo.

- KAZUO OHNO at 86 Dances Seimei (1993, 15 min.)
Scurt documentar despre Kazuo Ohno la vîrsta de 86 de ani, realizat de postul de televizune NHK Sogo TV. Filmul cuprinde scurte filmări şi fragmente de interviuri, în care fluxul vorbirii lui Ohno încapsulează filosofia sa de viaţă, modul în care abordează dansul, precum şi convingerea sa fermă că dansul şi viaţa sînt una.

- Beauty and Strength (2001, Dance Videology, Kazuo Ohno Dance Studio, NHK, selecţie, 95 min.)

În anii 1960 şi 1970, Kazuo Ohno a produs el însuşi 3 filme de 16 mm. Numeroasele sale spectacole la Teatro Fonte în Yokohama au fost prezervate pe camere Beta de înaltă calitate. În plus, postul TV NHK a realizat înregistrări ale multora dintre spectacolele sale, începînd cu premiera The Dead Sea, în 1985. Împreună, Kazuo Ohno Dance Studio şi NHK sînt în posesia a sute de ore de filmări. Colecţia de filme de faţă a fost realizată din aceste resurse şi din cîteva filmări făcute special în acest scop.

Beauty and Strength include spectacole de dans, fragmente de filme şi interviuri, exemple din scrierile şi desenele lui Ohno, precum şi informaţie biografică, creînd o perspectivă cuprinzătoare asupra universului dansului lui Kazuo Ohno. Colecţia ne face să descoperim multe lucruri care nu pot fi văzute pe scenă - filmări originale ale unor spectacole vechi şi o privire din spatele scenei la repetiţiile şi atelierele lui Ohno.

Kazuo Ohno (1906-2010) s-a născut la Hokkaido, insula cea mai de nord a Japoniei. După ce a absolvit Colegiul Japonez de Atletism, la mijlocul anilor 1930 a început să studieze dansul contemporan la Tokyo. Deşi mai urcase pe scenă şi înainte, primul său spectacol solo a fost în 1949, la 43 de ani. La începutul anilor 1960, Ohno a început să conducă ateliere în studioul pe care l-a construit în spatele casei sale din suburbiile din Yokohama. Abia în 1980 a ajuns în atenţia publicului internaţional după ce a dansat Admiring La Argentina la Festivalul Internaţional de Teatru de la Nancy. Avea 71 de ani cînd a dansat acest solo şi 74 cînd şi-a început turneele internaţionale. Cu o carieră întinsă de-a lungul a 6 decade, Kazuo Ohno încă mai dansa şi crea la peste 100 de ani. Faima sa este datorată nu doar prezenţei sale carismatice pe scenă, ci şi faptului că a fost o sursă de inspiraţie continuă în lume prin natura incisivă a atelierelor sale. Era, de asemenea, un scriitor prolific şi era fascinat de procesul de realizare al filmului şi de modul în care dansul putea fi suprins pe peliculă.

TALK

 Prezentarea festivalului Dance New Air, Tokyo
10 noiembrie 2015 | 18:30 | locaţie TBC

Vă invităm la un ceai japonez şi un pahar de sake pentru o prezentare şi discuţie relaxată cu producătoarea Maki Miyakubo.

Dance New Air este un festival de dans început în toamna 2014, succesorul al faimoasei Trienale de Dans de la Tokyo, cel mai important festival de dans contemporan din Japonia, în prezent gestionat de asociaţia Dance Nippon Associates. A doua ediţie a Dance New Air va avea loc în toamna 2016. Festivalul va oferi numeroase oportunităţi de întîlnire a publicului cu dansul - spectacole, proiecţii de filme de dans, un tîrg de carte, spectacole în aer liber şi showcase-uri de dans.

Maki Miyakubo a lucrat la galeria de artă contemporană din Spiral, un centru cultural multidisciplinar din Tokyo, Aoyama începînd din 1997, şi a devenit producător al programului de artele spectacolului în 2004, ca şi producător al festivalul Dance New Air. Maki realizează nu doar proiecte în zona dansului contemporan, ci şi a artelor vizuale sau modei.

 Artist talk cu Zan Yamashita & Cosmin Manolescu
13 noiembrie 2015 | 20:30 | CNDB

Discuţie cu publicul după a doua reprezentaţie a spectacolului the kite / Zmeul.

ATELIER PENTRU COPII

 Zmeul sau Ce este dansul contemporan?
24-25.10 | REPLIKA

Ai un copil de 7-8 ani sau de 9-12 ani? Dacă nu ştii cum să-i explici copilului tău ce este dansul contemporan, va afla cu siguranţa de la noi pe parcursul acestui eveniment organizat în premieră la Bucureşti.
Coregraful Cosmin Manolescu a pregătit special pentru copii un atelier unic de introducere în dans contemporan care foloseşte jocul cu zmeele ca un instrument de descoperire a mişcării corpului şi a fluidităţii dansului. Ne vom juca cu zmee de diferite forme şi culori aduse special din Japonia, iar copii vor participa la diverse exerciţii de mişcare, improvizaţie ghidată şi observare a corpului în relaţie cu mişcarea zmeului. Atelierul este deschis în egală măsură părinţilor, care sînt bineveniţi să asiste sau să participe la eveniment.

Participarea la atelier este gratuită, pe bază de înscriere, iar locurile sînt limitate la 10 copii pe zi, astfel: 24 octombrie: grupă 7-8 ani / 25 octombrie: grupă 9-12 ani. Înscrierile sînt deschise la adresa [email protected] pînă la ocuparea locurilor disponibile, dar nu mai tîrziu de 22 octombrie 2015.

PROGRAM SCURT [cronologic]

 24-25.10 | 10:00-13:00 | REPLIKA
Atelier pentru copii: Zmeul sau Ce este dansul contemporan? - introducere în dans contemporan pentru grupe de vîrstă 7-8 ani, 9-12 ani, condusă de Cosmin Manolescu

 28.10 | 19:30 | CNDB 
Spectacol (premieră): NAMAEGANAI (fără titlu) [JP], direcţia artistică Zan Yamashita, performer Kim Itoh

 02 noiembrie 2015 | 19:30 | CNDB
ZonaD lounge / film: Kazuo Ohno: the body and the soul are one - seară dedicată coregrafului şi dansatorului butoh Kazuo Ohno
- KAZUO OHNO (1995, r: Daniel Schmid, 14 min.)
- KAZUO OHNO at 86 Dances Seimei (1993, 15 min.)
- Beauty and Strength (2001, Dance Videology, Kazuo Ohno Dance Studio, NHK, selecţie, 95 min.)

 10 noiembrie 2015 | 19:30 | TBC
ZonaD lounge/Talk: Prezentarea festivalului Dance New Air, Tokyo şi discuţie cu producătoarea Maki Miyakubo

 12-13 noiembrie 2015 | 19:30 | CNDB
Spectacol (premieră)the kite/ Zmeul sau Ce este dansul contemporan? [RO-JP], direcţia artistică Cosmin Manolescu, performeri Zan Yamashita, Cosmin Manolescu. Acompaniat de premiera filmului documentar Ce este dansul contemporan, de Tania Cucoreanu & Cosmin Manolescu şi discuţie cu publicul în 13.11.

LOCAŢII 
 CNDB - Centrul Naţional al Dansului Bucureşti (blvd. Mărăşeşti 80)
 REPLIKA - Centrul de Teatru Educaţional Replika (str. Lânăriei 93-95)

INTRARE

Intrarea la evenimentul Kazuo Ohno este liberă. Biletele la spectacolele găzduite de Centrul Naţional al Dansului se vor putea achiziţiona on-line de pe http://www.kompostor.ro sau cu 30 de min. înainte de începerea fiecărui spectacol la Sala Stere Popescu, Bd. Mărăşeşti, 80-82.
Preţ bilet: 25 lei întreg/ 15 lei redus (elevi/ studenţi/ pensionari).

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus