Radio România Muzical / octombrie 2015
Discul de muzică clasică al anului 2015
Contratenorul de origine croată Max Emanuel Cencic şi soprana rusă Julia Lezhneva sunt protagoniştii a două albume care nu trebuie să lipsească din colecţia oricui iubeşte muzica barocă, de operă în special. Max Emanuel Cencic a lansat pe 2 octombrie 2015 discul Arie napoletane, iar soprana Lezhneva şi-a lansat albumul cu arii de Handel pe 6 noiembrie 2015.

Max Emanuel Cencic - Arie napoletane

Ştiţi ce este un contratenor? Acel tip de voce foarte rară de bărbat care cântă cu timbru de femeie, iar contratenorii buni din zilele noastre pot fi număraţi pe degete. Probabil cel mai în vogă contratenor din prezent este croatul Max Emanuel Cencic, care a putut fi ascultat şi la ediţia din 2015 a Festivalului Enescu: în concertul de deschidere, solist în Carmina Burana de Carl Orff şi în opera-concert din 6 septembrie 2015, cu integrala operei Catone in Uttica de Leonardo Vinci, lucrare pe care a şi înregistrat-o pe un disc apărut în mai 2015.

Max Emanuel Cencic are totul: o voce calitativă, cu un timbru mai întunecat de contraltă, o tehnică strălucitoare, perfect adaptată stilului muzicii baroce, inteligenţă şi o prezenţă scenică care impune. În plus, are o carieră foarte activă, dacă ne uităm numai la faptul că în doi ani şi-a lansat cinci discuri la casa Decca, două cu opere integrale, două de recital şi unul, Cei cinci contratenori, pe care apare, printre alţii, alături de contratenorul de origine română Valer Săbăduş.


Discul Arie napoletane rămâne în sfera excelenţei: pe el regăsim 11 arii, dintre care 9 înregistrate în premieră mondială, scrise de compozitorii care au adus faima şcolii napolitane de compoziţie din secolele al XVII-lea şi al XVIII-lea, atunci când Napoli era unul dintre cele mai importante oraşe europene. Alessandro Scarlatti, Leonardo Vinci, Leonardo Leo, Nicola Porpora, Giovanni Battista Pergolesi sunt numele de compozitori pe care le regăsim pe acest disc, lucrările lor având o notă comună, atât în virtuozitatea pe care o solicită cântăreţului, cât şi în caracterul lor, cele mai multe fiind strălucitoare, scrise în tonalităţi majore. În plus, discul include şi o lucrare instrumentală înregistrată în premieră mondială, Concertul pentru clavecin şi orchestră de Domenico Auletta, interpretat de excelentul ansamblu Il Pomo d'Oro, condus de Maxim Emelyanychev, care-l secondează de pe altfel pe Cencic pe întregul disc. Tot ansamblul Il Pomo d'Oro a putut fi ascultat şi la Festivalul Enescu 2015, în 6 septembrie 2015, cu opera Catone in Uttica.


Un disc, deci, reprezentând un veritabil eveniment, atât datorită repertoriului, cât şi interpretării; un album inclus în cadrul campaniei Votează discul de muzică clasică al anului 2015, pe care îl puteţi asculta şi vota online.

Julia Lezhneva - arii de Georg Friedrich Handel

Un alt disc cu arii baroce, însă de cu totul altă factură, propune şi soprana rusă Julia Lezhneva, una dintre noile stele ale teatrului liric contemporan, specializată şi ea, ca şi Cencic, în muzica barocă. Spun de altă factură, pentru că dacă Cencic pune accentul mai mult pe virtuozitate şi strălucire, Lezhneva surprinde prin emoţia şi sensibilitatea interpretărilor ei.


O voce rotundă, bogată, foarte versatilă, cu o tehnică impecabilă: greu de crezut că Julia Lezhneva are doar 25 ani. Este însă un caz rar de cântăreaţă a cărei voce s-a maturizat foarte devreme: la 18 ani, ea cânta Rossini alături de Juan Diego Florez, unul dintre cei mai cunoscuţi tenori specializaţi în repertoriul belcanto. La 20 ani, Julia Lezhneva era invitata sopranei Kiri Te Kanawa, o adevărată legendă, la gala Classic Brit - a fost o adevărată rampă de lansare internaţională. În 2013, Julia Lezhneva îşi lansa primul disc de recital la casa Decca, Alleluia, pentru care a primit un premiu Echo Klassik, iar Decca a raportat vânzări care plasau acest album drept cel mai bun al unui cântăreţ debutant, din 2008 până în prezent. Tot în 2013, soprana Julia Lezhneva a apărut pe scena Ateneului Român, la Festivalul Enescu 2013, în distribuţia operei Alessandro de Handel.

Tot Handel, aşadar, pe al doilea album al Juliei Lezhneva pentru casa Decca, lansat pe 6 noiembrie 2015. Un Handel tânăr, care la 21 ani, călătorea în Italia. Sunt arii din opere, oratorii şi lucrări religioase, unele celebre, altele mai puţin cunoscute. De exemplu, Lezhneva include pe disc versiunea originală a ariei Lascia ch'io pianga din opera Rinaldo (1711) care a făcut parte, cu titlul Lascia la spina din oratoriul Il Trionfo del Tiempo e del Disinganno (1707). Găsim şi o arie devenită foarte cunoscută în interpretarea Ceciliei Bartoli, Come nube che fugge col vento din acelaşi oratoriu; dar şi minunata arie a Frumuseţii din finalul aceluiaşi Il Trionfo del Tiempo e del disinganno. Ascultând acest album, mi-am pus şi întrebarea: "Să fie Julia Lezhneva noua Cecilia Bartoli?". Timpul va da, probabil, răspunsul...


Albumul Handel cu Julia Lezhneva, înregistrat alături de minunatul ansamblu Il Giardino Armonico condus de Giovanni Antonini, este inclus în cadrul campaniei Votează discul de muzică clasică al anului 2015, unde numai notele vizitatorilor vor desemna discul de muzică clasică al lui 2015.

Albumele vor fi de asemenea disponibile şi în magazinele de specialitate din România.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus