noiembrie 2015
Articole diverse
Instituto Cervantes din Bucureşti, cu sprijinul Ambasadei Spaniei în România şi al Academiei Spaniole de Film, în colaborare cu Uniunea Cineaştilor din România, organizează, în perioada 2 - 4 noiembrie 2015, la Cinematograful Studio din capitală, în cadrul Zilelor de Film Spaniol, proiecţia selecţiei intitulate Premii Goya de Onoare: Antonio Banderas, alcătuită din cinci lungmetraje avându-l ca protagonist pe cunoscutul actor spaniol. Filmele rulează în versiune originală spaniolă cu subtitrare în limba română.

Biletele se pun în vânzare la Casa de Bilete a Cinema Studio, după cum urmează: preţ întreg 12 lei, abonament: 7 lei. Biletele se pot rezerva online la ucin.ro

Programul "Premii Goya de Onoare" prezintă o selecţie de titluri de film premiate ale căror proiecţii au menirea de a face cunoscute dincolo de graniţele Spaniei prestigioasele Premii Goya, conferite de Academia Spaniolă de Film. Această a doua ediţie de la Bucureşti îl are ca protagonist pe cel mai recent laureat cu Premiul Goya de Onoare, Antonio Banderas. Selecţia de titluri cuprinde unele dintre cele mai reprezentative filme ale sale din anii '80, precum şi primul său film în calitate de regizor.

Antonio Banderas, cunoscutul actor spaniol născut la Malaga, a fost laureat al Premiului Goya de Onoare, la ediţia 2015 a Premiilor Goya. Academia Spaniolă de Film a luat această decizie ţinând cont de "cariera sa de impact desfăşurată pe ambele ţărmuri ale Atlanticului, în care şi-a demonstrat atât calităţile de interpret, cât şi pe cele de regizor şi producător implicat în sprijinirea şi promovarea valorilor naţionale". José Antonio Domínguez Bandera, cunoscut ca Antonio Banderas, "joacă, regizează, produce, cântă, a fost un deschizător de drumuri la Hollywood, unde este considerat un star, dar continuă să aibă rădăcini puternice aici, în Spania. Cariera sa este una marcată de un profund angajament faţă de vocaţia şi faţă de riscurile profesiei sale."

Este pentru prima dată în istoria Premiilor Goya când această distincţie se acordă unei persoane atât de tinere, recunoscându-se merítele unuia dintre actorii spanioli cu cea mai mare proiecţie internaţională din ultimele decade.

Vocaţia sa pentru arta dramatică l-a determinat să evolueze atât pe scenele de teatru, cât şi pe platourile de televiziune, încă de foarte tânăr pentru ca, la câţiva ani după aceea, să debuteze pe marile ecrane în filmul lui Pedro Almodóvar, Laberinto de Pasiones (1982). Alături de regizorul spaniol şi datorită unor filme precum Matador (1986), Mujeres al borde de un ataque de nervios (1988) sau Átame (1990), Banderas a devenit cunoscut publicului larg şi lăudat de cel de specialitate, convertindu-se într-una dintre cele mai promiţătoare figuri ale cinematografiei spaniole a anilor '80.

Look-ul său tineresc, dezinvolt şi şarmant, i-a adus adesea roluri de seducător pasional şi enigmatic. Şi totuşi, în această primă etapă a carierei sale a întruchipat personaje dintre cele mai diverse, în registre eterogene cum o indică şi apariţiile sale în filme atât de diferite unele de celelalte, precum Réquiem por un campesino español (regia Francesc Betriu, 1985), Bajarse al moro (regia Fernando Colomo, 1988), La corte de faraón (regia Jose Luis Garcia Sanchez, 1985) sau Una mujer bajo la lluvia (regia Gerardo Vera, 1992).

După o întreagă decadă încununată de succes, la începutul anilor 1990, consolidarea artistică a lui Banderas, considerat la vârsta de treizeci de ani drept unul dintre principalii exponenţi ai cinematografiei spaniole, i-a permis actorului să se îndrepte către Hollywood. Şi, de-atunci, cariera lui s-a desfăşurat lucrând pe ambele ţărmuri ale Atlanticului. În Statele Unite debutează ca regizor cu filmul Crazy in Alabama (Locos en Alabama, 1999). Rădăcinile sale spaniole au făcut din Antonio Banderas un excepţional ambasador al oraşului Málaga, aşa cum reiese din puternica amprenta autobiografică din cel de-al doilea lungmetraj al său ca regizor, El camino de los ingleses (2006).

Selecţia de titluri dedicată lui Antonio Banderas cuprinde filme în care a fost distribuit ca actor între anii 1985 şi 1990, precum şi cel de-al doilea lungmetraj al său ca regizor şi îşi propune să prezinte atât contrastul între etapa sa de început ca actor (şi, în acelaşi timp să dea spectatorilor posibilitatea de a vedea o faţetă a cinematografiei spaniole, cea a anilor '80), cât şi trecerea sa de cealaltă parte a camerei, ca regizor.

La numai trei ani după ce debutase în film, Antonio Banderas face parte din distribuţia uneia dintre cele mai bune distribuţii de comedie spaniolă, în filmul La corte de faraón (1985), adaptare cinematografică a în cheie satirică a zarzuelei cu acelaşi nume. Apoi, în cu totul alt registru, tot în anii '80, Banderas experimentează trecerea către genul thriller cu roluri în pelicule precum El placer de matar (1985) sau Si te dicen que caí (1989). Perena sa condiţie de seducător, determină ca el să fie distribuit şi în drama Contra el viento (1990).

Anii '90 înseamnă pentru Antonio Banderas mutarea sa la Hollywood şi punctul de început al activităţii sale între două continente. În această a doua etapă, multipremiatul regizor Fernando Trueba îl alege ca protagonist al producţiei hispanoamericane, Two Much (1995), comedie romantică în cheie clasică, după un scenariu aparţinând fraţilor Fernando şi Davd Trueba.

Un acelaşi Antonio Banderas, de data această producător şi regizor, porneşte în aventura celui de-al doilea lungmetraj în spatele camerelor, El camino de los ingleses, adaptarea romanului omonim de Antonio Soler, care, de altfel semnează şi scenariul. Ca observator matur, din perspectiva generaţiei anterioare, Banderas face un portret al tinerei generaţii a secolului XXI, ale cărei pulsiuni, diferite ca formă, dar similare ca fond, le experimentase cu mulţi ani înainte alături de Almodóvar, "naşul" său cinematografic.

Recent, Antonio Banderas a produs şi a jucat rolul principal în filmul Autómata (2014), regizat de Gabe Ibáñez şi se îndreaptă către cel de-al treilea lungmetraj ca regizor, intitulat, Solo, şi care tratează tema stresului postraumatic al unui soldat lăsat la vatră.

Programul filmelor

Luni, 2 noiembrie 2015, ora 19:00
La corte de faraón

Spania, 1985, Ficţiune, 96 min.
Nerecomandat copiilor sub vârsta de 13 ani
Regia: José Luis García Sánchez
Producător: LINCE FILMS, SL
Scenariu: Rafael Azcona, José Luis García Sánchez
Director imagine: José Luis Alcaine
Muzica: Vicente Lleo
Distribuţie: Ana Belén, Fernando Fernán Gomez, Antonio Banderas, Josema Yuste, Agustín González, Quique Camoiras, Mary Carmen Ramírez, Juan Diego, Guillermo Montesinos, Millán Salcedo, Antonio Gamero, Jose Luis Lopez, Vázquez, Maria Luisa Ponte, Guillermo Marín, Luis Ciges

Sinopsis: La sfârşitul anilor '40 are loc un fapt insolit: o trupă de teatru de amatori îndrăzneşte să joace o piesă fără a fi obţinut permisiunea şi avizul cenzurii. Era vorba despre musicalul La Corte del Faraón, interzis pentru conţinutul său politic, erotic şi religios. O noapte întreagă într-un comisariat de poliţie, comisarul încearcă să afle motivele care i-au determinat pe membrii trupei să intre într-un proiect atât de nebunesc. Ancheta este presărată povestiri despre cele întâmplate pe durata spectacolului, iar actorii chiar prezintă unele dintre numerele muzicale

Premii: 1985: San Sebastián: Scoica de argint, categoria Cel mai Bun Regizor

Marţi, 3 noiembrie 2015, ora 18:00
El placer de matar

Spania, 1988, Ficţiune. 93 min.
Regia: Félix Rotaeta
Producător: LAURENFILM
Scenariu: Félix Rotaeta, Mario Gas, Domingo Sánchez, Angel Faccio (bazat pe romanul "Las pistolas" de Félix Rotaeta)
Director de imagine: Accacio de Almeida, Muzica: Carlos Miranda
Distribuţie: Antonio Banderas, Mathieu Carrière, Victoria Abril, Berta Riaza, Walter Vidarte, Victoria Peña, Mario Gas, Jeannine Mestre, Maite Yerro, Encarna Sánchez, Chema Mazo, Pepa Valiente, Nuria Moreno, Clara Sanchís, Alicia Agut

Sinopsis: Un tânăr profesor de matematică, celibatar şi dintr-o familia de clasă medie şi mărunt traficant de droguri, seducător şi uşor scandalagiu se cunosc întâmplător şi ăşi dau seama că au ceva în comun: plăcerea de a ucide.

Premii: 1989: Nominalizare la Goya pentru cel mai bun scenariu adaptat

Marţi, 3 noiembrie 2015, ora 20:00
Si te dicen que caí

Spania, 1989, Ficţiune: 120 min.
Nerecomandat minorilor sub vârsta de 18 ani
Regie şi scenariu: Vicente Aranda
Producător: I.P.C. IDEAS Y PRODUCCIONES CINEMAT. SA.
Scenariu: Miguel Alcantud
Director de imagine: Juan Amorós
Muzica: José Nieto
Distribuţie: Victoria Abril, Jorge Sanz, Antonio Banderas, Javier Gurruchaga, Guillermo Montesinos, Ferran Rañe, Lluis Homar, Joan Miralles, Carlos Tristancho, Juan Diego Botto, María Botto, Ariadna Navarro, Marc Barahoma, Luis Giralte, Montserrat Salvador, Margarita Calahorra, Aitor Merino, José Cerro, Rosa Morata

Sinopsis: 1970. În sala de autopsii a unui spital, Sora Paulina şi Nito recunosc cadavrele a doi colegi din copilărie: Java şi Juanita. Amintirile lor merg până în 1940, într-o Barcelonă nefericită în care copiii, în lipsa jucăriilor, se distrau cu povestiri "Aventis" în care uneau fragmente din ceea ce ştiau cu ceea ce inventau, într-un amestec de ficţiune şi realitate.

Premii: 1990: 1 Goya: Cel Mai Bun Actor (Jorge Sanz). 7 nominalizări

Miercuri, 4 noiembrie 2015, ora 18:00
El camino de los ingleses

Spania-Rusia, 2006, Ficţiune. 119 min.
Nerecomandat minorilor cu vârsta sub 13 ani
Regizor: Antonio Banderas
Producător: GREEN MOON ESPAÑA S.L., SOCIEDAD GENERAL DE CINE, S.A. (SOGECINE), FUTURE FILMS LIMITED (Reino Unido)
Scenariu: Antonio Soler
Director de imagine: Xavi Giménez
Muzica: Antonio Meliveo
Distribuţie: Alberto Amarilla, María Ruiz, Félix Gómez, Raúl Arévalo, Fran Perea, Marta Nieto, Mario Casas, Antonio Garrido, Antonio Zafra, Berta de la Dehesa, Víctor Pérez, Cuca Escribano, Lucio Romero, Ronky Rodríguez, Pepa Aniorte, Juan Diego, Victoria Abril.

Sinopsis: Miguelito Dávila e un tânăr cu sufletul neliniştit şi cu un singur rinichi şi care începe să nutrească speranţa de a deveni poet. Doar că a visa e uşor şi a trăi e greu. Pe durata acelei veri de sfârşit de inocenţă, Miguelito şi prietenii lui duc la limită toate trăirile şi experienţele legate de sex, prietenie, violenţă sau iubire, toate astea între stat la plajă şi furtunile repezi de vară. Ştiu că în curând vor deveni fie eroi, fie umbre şi vor afla sensul vieţii, la capătul lumii. Şi se întreabă ce e de găsit dincolo de El camino de los ingleses.

Miercuri, 4 noiembrie 2015, ora 20:30
Contra el viento

Spania, 1990, Ficţiune. 95 min.
Nerecomandat minorilor sub vârsta de 18 ani
Regizor: Paco Periñán
Producător: FRANCISCO PERIÑAN MOLINA, CREATIVOS ASOCIADOS DE RADIO Y TELEVISION S.A.
Scenariu: Paco Periñán
Director de imagine: Gérard de Battista
Muzica: Ramón Ferrán
Distribuţie: Antonio Banderas , Emma Suárez , Bruce Mc Guire , Rosario Flores , Francisco Guijar , Rafael Díaz , Germán Cobos , Patricia Palacios , Queta Claver , Pilar Bardem , Carmen Balagué.

Sinopsis: Filmul povesteşte relaţia incestuoasă dintre Juan şi Ana. Juan se refugiază într-o zona deşertică din Andaluzia încercând să fugă de această relaţie şi să-şi refacă viaţa. Acolo începe să lucreze ca sortator într-o uzină de reziduuri radioactive. După o despărţire de un an, Ana merge să-l caute pe fratele ei ca să-l recâştige considerând că este marea ei iubire. Istoria se complică şi devine din ce în ce mai tulbure pe măsură ce ghemul de minciuni creşte.

Premii: 2 nominalizări la Premiile Goya, Cel Mai Bun Regizor la Debut şi Cea mai Buna Actriţă în rol principal.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus