noiembrie 2015
Festivalul Naţional de Teatru INDEPENDENT, 2015
Ionela Roşca este actriţă a Teatrului ArtScape Baia Mare.

Alexandra Zamfirescu: Cum aţi pornit pe drumul independent?
Ionela Roşca: Acum 5 ani mi-am dat demisia din Teatrul Naţional Târgu Mureş deoarece nu eram mulţumită de sistem şi de bisericuţe şi am plecat în Bucureşti unde, timp de 5 ani, am fost actor independent. Treptat a apărut dorinţa de a înfiinţa o instituţie teatrală cu sală proprie pentru a putea pune în practică toate ideile pe care le aveam şi pentru a da posibilitatea mai multor actori să se exprime. Aşa a apărut ArtScape.

A.Z.: Este vorba de acţiune? Sau reacţiune?
I.R.: Este vorba de acţiunea creată de reacţiunea stârnită de sistemul bugetar. Oamenii trebuie să se simtă liberi pentru a putea crea.

A.Z.: Care e scopul acestui "independent"?
I.R.: Scopul este de a crea un spaţiu în care oamenii să se poată întâlni, să îşi poată descoperi talentul, vocaţia, pasiunile, frământările, gândurile şi să le poată manifesta artistic sub forma spectacolelor sau a cursurilor de dezvoltare personală prin teatru. De asemenea la ArtScape facem şi proiecţii de filme artistice, documentare sau scurtmetraje pe care publicul le poate urmări doar în cadrul festivalurilor de gen. Când am întrebat un spectator pe care îl vedem frecvent în sală ce îl face să vină la noi atât de des, a răspuns: Faptul că voi oferiţi ceva diferit, ceva ce nu pot să văd în alte locuri.

A.Z.: Ne ţinem departe de clişee şi canoane sau tot cădem în ele la un moment dat?
I.R.: Încercăm să evităm, şi până acum am reuşit, clişeele dar în acelaşi timp avem grijă să oferim publicului spectacole şi programe care să-i sensibilizeze şi să-i facă să-şi dorească să se întoarcă în sala ArtScape.

A.Z.: Pe ce tip de piesă se mulează cel mai bine teatrul independent?
I.R.: Cea care vorbeşte deschis despre ce ne doare, place, pasionează. Cred că stilul de joc face diferenţa.

A.Z.: Ce preferă publicul: comedie sau dramă?
I.R.: Comedie, oamenii plâng destul acasă, la teatru vor să râdă.

A.Z.: Şi acum în încheiere, să ne întoarcem la origini. Dacă ar fi să montaţi o tragedie antică pentru publicul independent, care ar fi şi cum aţi vedea-o montată în zilele noastre?
I.R.: Hecuba. Este simbolul durerii şi al refuzului de a accepta fatalitatea. Prin urmare aş schimba finalul şi i-aş reîncarna pe toţi copiii ei în căţeluşi, că tot se spune că ea s-a reîncarnat într-o căţea şi aş începe povestea de aici.

***
Teatrul ArtScape Baia Mare va juca în Festivalul Naţional de Teatru INDEPENDENT, 2015 un spectacol, astfel:

Sîmbătă, 7 noiembrie 2015
ora 20:15, Closer, TEATRUL ARTSCAPE Baia Mare / Se joacă la: Teatrul de Artă Bucureşti - IN (1h 15 min)

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus